Nevetés és áhitat

Posted by

Gábor György

Hans Kaiser, a CDU egyik korábbi politikusa azt találta mondani a Kossuth Rádió nevű állampárti tacepaonak, hogy szégyen és szemérmetlenség egy olyan szövetség összeállítása, amelynek egyetlen célja egy sikeres miniszterelnök – azaz Orbán Viktor – és kormánya megbuktatása.
Hans Kaiser úr politikusi géniuszát mi sem bizonyítja jobban, minthogy ezt a mondatot épp akkor mondta el, amikor Izraelben egy teljes spektrumot átfogó ellenzéki összefogás jött létre azért, hogy Netanjahut megbuktassák.
És lőn! Vagyis előfordul ilyen a politikában.
Miként, ha Kaiser úr emlékezete nem hagyna ki, felrémlett volna neki az 1980-as daliás esztendő (akkor még csak a harmincas éveiben járt), amikor saját hazájában, az akkori NSZK-ban Franz-Josef Strauß kancellárságát megakadályozandó álltak össze a politikai pártok. S ott is sikerrel.
Amúgy csigavér, a Fidesz meg fogja találni a Kaiser úrhoz hasonló obskúrus figuráját a 330 milliós Egyesült Államokban is, aki majd Clevelandből, Dallasból, Atlantából vagy Seattle-ből fog rámutatni Orbán elévülhetetlen, örök érdemeire, s az ellenzéki pártok „szégyenteljes és szemérmetlen” magatartására.
És ami a legszebb, hogy mindezt a Fidesz kommunikációs csapata és rádiós szócsöve a rettenetes magyar provincializmus reményében teszi, abban bízva, hogy az összes külföldi Kaiser úr valamennyi zavaros marhaságát idehaza kizárólag csak a mély és áhítatos tekintélytisztelet övezi majd, s nem az annak kijáró felszabadult röhögés.