Mégegyszer a bunkó Bognárról

Posted by
Varga István
>Meg kéne próbálni tárgyilagosan beszélni arról, ami a magyar tévéstúdióban szombaton, a dán-finn meccs kapcsán történt.
Ehhez először Bognár Gyuriról kell írnom néhány sort. A ma játszókhoz képest kiemelkedő futballista volt, de már ő is a magyar futball hanyatló korszakában játszott. Támadó középpályás volt, az MTK-ban vált igazi focistává, 50-szer játszott a válogatottban. Technikás játékos volt, bár a zsenitől nagyon messze.
Visszavonulása után sokszor lehetett őt olvasni és hallani a fociról. Amikor kérték, mindig higgadtan, visszafogottan mondta el a véleményét. Hozzáértését nem lehetett vitatni.
Ezért duplán is meglepő, hogy ennyire érzéketlennek bizonyult Eriksen összeesésével kapcsolatban. Hogy az legyen a fő problémája, hogy az UEFA mennyi idő alatt volt képes döntést hozni a meccs folytatásáról, az tényleg megdöbbentő.
Nézzük most csak az utóbbi kérdést. Én nagyon utálom az UEFÁ-t, sokszor kritizáltam már azt, amit csináltak. De az teljesen érthető számomra, hogy egy ilyen helyzetben nem kapkodják el a döntést, igyekeznek alaposan megfontolni, hogy mi a helyes. Szerintem nem döntöttek jól, az adott helyzetben ezt a meccset el kellett volna halasztani egy héttel, de legalább négy nappal. Amúgy utólag a dánok is ezt mondták. Abban a pszichés helyzetben nem lehetett normálisan focizni, és szerintem ezt fel is lehetett volna mérni. Főleg a dán csapat volt lélekben máshol, de szerintem még a finnek sem tudtak a focira koncentrálni, és ugyanezt gondolom a játékvezetői csapatról, a szurkolókról és a kommentátorokról is. Az adott helyzetben mindenkinek más volt a fontos, nem a foci.
De persze nem ez a fő baj Bognár Gyuri véleményével. A fő baj az, hogy úgy vélte, attól, hogy jobb hírek érkeznek Eriksen aktuális állapotáról, most már nem is maga a játékos és az ő egészsége a fontos, hanem az, hogy mikor lesz a folytatás, és hogy mennyi ideig rágódik ezen az UEFA. Azt hiszem, ez tényleg megdöbbentő.
És még egyszer el kell mondanom, ez az érzéketlenség teljes mértékben idegen Bognár Gyuri jellemétől, illetve az addig megismert jellemétől.
Úgy viselkedett, mint aki csak arra vár, hogy egy csipetnyi jó hír érkezzék a stúdióba Eriksenről, és akkor végre lehet már azzal foglalkozni, ami fontos, azaz a focival.
Hát nem! Bocs, Gyuri, számomra a foci nagyon fontos, de egy ember élete, egészsége sokkal előbbre való.
Én egyébként a korábbiak alapján úgy vélem, hogy ezt maga Bognár Gyuri is pontosan tudja. Talán megzavarta az ítéletalkotásban az a körülmény, hogy őt szakértőnek hívták, és úgy érezte, abban áll a felelőssége, hogy a fociról nyilatkozzék. Ebben a helyzetben ezt persze fölül kellett volna bírálnia, és rájönni, hogy most van fontosabb dolog, mint a foci. Furcsállom, hogy nem jött rá, hogy nem volt képes váltani.
Na de, már bocsánat… Hogyan is képzelhetjük azt, hogy valaki humanistaként nyilvánul meg a Magyar Televízióban, amikor ebbe a stúdióba, Gyuri melletti másik szakemberként azt a Petry Zsoltot hívták be, aki nemrég szélsőségesen leszerepelt. (Petry Zsolt kapusedzőt, a Magyar Nemzetnek adott homofób és idegengyűlölő interjúja miatt kirúgta a berlini Hertha csapata).
Azok, akik Gyurit odahívták, egyértelműen megmutatták, hogy az ő értékeik közt nem szerepel a humanizmus, sőt, az ilyesmit és a rá való hivatkozást is elutasítják. Petry behívása egyértelmű provokáció volt, annak megmutatása, hogy mi, magyarok kiállunk az emberileg elfogadhatatlan dolgot cselekvő honfitársunk mellett.
Ebben a légkörben szerintem nem lett volna könnyű normálisnak maradni. Természetesen nem mentem fel Bognár Gyurit, csak próbálom magyarázni a magatartását.
Abszolúte helytelen, sőt ostoba dolognak tartanám, ha most rázúdulna a világ összes haragja. Meg kell találni a helyes mértéket annak az erősen félresikerült mondatnak a megítélésében. Ahogy egy bolti lopásért sem ítélünk senkit tizenöt évi börtönre.