A Városi Kurír tudósítása a homofób törvény elleni tüntetésről

Posted by

Több mint 65 ezren írták alá azt a 10 civil szervezet közreműködésével indított petíciót, amely a Fidesz által benyújtott homofób törvénymódosító javaslat ellen szól. Korábban már az RTL Klub Magyarország is közleményben tiltakozott a tervek ellen. Mint írták, ha ezt a törvényt a jelen formájában fogadják el, csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliot, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.
– Tiltakozunk a nyilvánosság korlátozása ellen, kiállunk az alapvető emberi jogokért. Az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket – írta az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).
A Jobbikon kívül nem szavazzák meg az ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is jelezte, hogy a holnapi szavazást bojkottálják és nem szavazzák meg a Fidesz törvényjavaslatát. „Semmilyen szinten sem lehet támogatni azt, hogy a Fidesz bűncselekményekkel mossa össze az emberek nemi identitását” – írta közös közleményében az MSZP, az LMP és a Párbeszéd. A Jobbik viszont megszavazza a törvényt. Azt ígérik, hogy a választások után majd kiveszik a törvényből „a témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket”. Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők sem vesznek részt a szavazáson.
A gyülekező 18:30-ig tart, de már most kezd megtelni a Kossuth tér.
Hétfő este 6-kor azért tüntetünk a Parlament előtt, mert a kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak – írták felhívásukban a szervezők.Álláspontjuk szerint a kormány ezzel a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.
A Fidesz orosz mintára alkotott homofób javaslatot. Tilos a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás népszerűsítése – egyebek mellett ezt írnák még bele fideszes képviselők a parlament előtt fekvő, a pedofil bűncselekmények szigorúbb büntetéséről szóló jogszabályba. Egyúttal azt is kimondanák, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás sem irányulhat a nem megváltoztatására. A javaslat szerint: „tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.” Az új szabályok rögzítenék azt is, hogy a jövőben a tévék is csak tizennyolc év felettieknek ajánlhatják az ilyen tartamú filmeket, műsorokat, a Médiatanács pedig köteles lenne kérni azon tagállam intézkedését, amelynek joghatósága alá tartozik a szabályt megsértő médiaszolgáltató. Az MTI beszámolója szerint az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmaz előírásokat a módosító csomag. Kimondanák, hogy a felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak népszerűsítésére. Felvilágosítást eleve az intézmény pedagógusain kívül csak olyanok személyek vagy szervezetek tarthatnának, amelyek szerepelnek egy hivatalos, folyamatosan frissülő nyilvántartásban. Ennek részletszabályait az emberi erőforrások minisztere dolgozza ki rendeletben. A kormánypárti képviselők ezt azzal indokolták, hogy „egyes szervezetek képviselői ezeken a foglalkozásokon (…) érzékenyítő programnak nevezett tevékenységgel kívánják befolyásolni a gyermekek szexuális fejlődését”. Az a szövegből egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mit is jelent a homoszexualitást és a nemváltoztatás népszerűsítése, annak tényszerű bemutatása vajon már ebbe a körbe esik-e.