Eriksen dráma – másnap

Posted by

Jens Bostrup (Koppenhága) , Erkki Kylmänen (Helsinki)


>Morten Boesen válogatott orvos jelen volt a Finnország elleni Európa-bajnoki mérkőzés utáni dán sajtótájékoztatón, és elmondta, mi történt a pályán belül Christian Eriksennel. Nem sokkal az első félidő vége előtt Christian Eriksen összeesett a pályán, és Morten Boesen az elsők között vizsgálta meg a Milan középpályását.”Először is elmondom, hogy nem beszéltem még sem Christiannal, sem a családjával. Ezért nem fogok másról beszélni, csak arról, amit mindannyian láttak. A pályára hívtak minket, amikor Christian elesett.  Az oldalán feküdt, amikor odamentünk hozzá, és volt légzése és pulzusa. A helyzet azonban gyorsan riasztó irányba fejlődött, és gyors cselekvésre volt szükség.  Életmentő újraélesztést kapott. Az újraélesztést a stadion orvosa végezte, és visszakaptuk Christiant.” “Christian beszélt velem, mielőtt kórházba vitték kezelésre” – mondja Morten Boesen. “Fantasztikus segítséget kaptunk a stadion orvosától és a mentőszolgálat többi tagjától, és ennek az együttműködésnek köszönhetően meg tudtuk tenni, amit kellett” – mondja Morten Boesen. A kezelés után Eriksent a csapattársai kísérték le a pályáról. Ezután a közeli Rigshospitalba szállították.
A korábbi dán szövetségi kapitány, Åge Hareide a norvég NRK stúdiójában volt, amikor Christian Eriksen összeesett a Finnország elleni Európa-bajnoki mérkőzésen. Ezt írta:  “Fütyülök a Finnország elleni eredményre. Ez nem jelent semmit. Dánia és a labdarúgás számára a legfontosabb, hogy Christian Eriksen jól van. Ez volt az egyik legszörnyűbb nap, amit valaha is átéltem” – írja. A Stadionban készült tévéképek, amelyek a játékosok és Eriksen barátnőjének reakcióit mutatták, összetörték a szívét. A norvég edző, aki jelenleg a Rosenborgot edzi,  elmagyarázta, hogy a dán válogatott nem tehetett mást, minthogy sokkot kapott. De ha Christian felépül, tudom, hogy azt akarja majd, hogy továbbjussanak az Európa-bajnokságon. A lelkében ott van a futball. Most még nem sokat tudunk, de azt tudom, hogy vissza fognak térni. Ismerem a dán fiúkat”.
Teemu Pukki, a finn válogatott játékosa elárulta, milyen nehéz volt újrakezdeni a meccset a dán Eriksen esete után: “Ez volt pályafutásom legnehezebb meccse. Azért akartuk folytatni, mert Dánia is folytatni akarta”. Kanerva finn vezetőedző elmondta, hogy a futball mindannyiunk életének nagy része, de vannak ennél nagyobb dolgok is az emberi életben. Eriksen helyzete nagy sokk volt számunkra. Remélem, minden rendben van” – mondta Kanerva. A szövetségi edző elmondta, hogy egy ideig a pálya szélén sem tudták, mennyire súlyos az eset. Ezután a mérkőzés játékvezetője, Anthony Taylor megkérdezte az edzőket, hogy mit akarnak tenni: “vagy inkább a kispadhoz akarnak menni. Ekkor jöttél rá a helyzet komolyságára.”Markku Kanerva elhozta a válogatottat (fiinül a Huuhkajat) Koppenhágába, hogy lépésről lépésre történelmet írjon. Az első lépések már megtörténtek. Finnország lépésről lépésre megtette azt, amire a tornán vágyott: első meccs, első gól, első győzelem és első pontok. Egyszerre csak egy dologra vágyott. “Most  egy meccsen, minden egyszerre összejött”