A meztelen humorista

Posted by

Visszavonták Galla Miklós Karinthy-gyűrűjét. Bár még februárban az MTVA kereste meg őt, hogy neki szánnák a humoristáknak járó legnagyobb elismerést, ám most kiderült, hogy mégsem tartják méltónak rá. Az MTVA indoklása szerint azért nem kapja meg az elismerést, mert a „közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével”. Bár annak a pontos okát nem árulták el, miért vonják meg tőle a díjat, azonban az Indexnek levelet küldő egyik művész elmondása szerint az MTVA azért döntött így, mert Galla nemrég egy előadás közben elővette a nemi szervét, majd fel is húzta rajta a bőrt.
Mint a levélíró elárulta, a humorista előre közölte, hogy meg fog mutatni valamit, ám arra nem számítottak, hogy erre készül, mivel a fellépés alatt már önmagában egy fenekén kivágott alsónadrágban volt. Mint kiderült, erről az esetről egy felvételt is készített az előadásnak otthont adó hely, a Fészek Kulturális Klub.  A felreppent hírrel kapcsolatban a portál megkereste Galla Miklóst is, aki elismerte a vetkőzést.
„A hír igaz, de ez nem lehet a valódi indok arra nézve, hogy a Karinthy-gyűrűt visszavonták tőlem, mert három éve is meztelenkedtem, arról is van felvétel, illetve öt éve és tíz éve is.Körülbelül egy évvel ezelőtt a Recorder Magazin online verziójában jelent meg egy a fanszőrzetemet is látni engedő, alsónadrágos fotó rólam óriási méretben. A Trip Hajón készült, koncert közben. Tehát februárban ugyanannyira lehetett tudni, hogy exhibicionista vagyok, mint most. És a szilveszteri műsorban az Indexnél is bejelentettem, hogy a járvány után meztelenül fogok fellépni. Megtörtént, vállalom” jelentette ki, illetve hozzátette: szerinte a meztelenség része a kortárs művészetnek. “A Katona József Színházban is van meztelen színész a színpadon, és amíg létezett, a Krétakör Színházban is voltak. Az én színházamban én vagyok meztelen
Az esettel kapcsolatban a portál felkereste a Fészek Kulturális Klub művészeti vezetőjét, Benkő Balázst is. Mint azt Benkő elárulta, valóban igazak a levélben leírtak, ám hozzátette, hogy a nézők kevesebb, mint húszan voltak, illetve mindegyikük nagykorú volt már.„A programot három közösségi platformon hirdettük, a Fészek Kulturális Klub, Galla Miklós és a Kretén Színház Facebook-oldalán, azzal a szöveggel, hogy Galla Miklós fanjai, amelyben Galla hiányos öltözékben, meztelen felsőtesttel szerepel. A néző tehát sejthette, miféle produkció készül, bár azt, hogy a nemi szervét meg fogja mutatni, magam se tudtam a műsor előtt. Illetve pont a megkezdésekor tudtam meg a kameramanoktól, akikkel Galla lejárópróbát készített” – jelentette ki Benkő, aki azt is kifejtette, hogy nem szólhat bele a náluk fellépő művészek művészi koncepciójába. Mint mondta, ez egy zenés szám volt, Galla a vetkőzés közben végig énekelt.
Benkő elmondása szerint a Kretén Társulat tagjait nagyon megosztották a történtek, volt közöttük olyan is, aki mélyen elítélte azt, amilyen viselkedést Galla tanúsított az előadás alatt. Emiatt pedig elhalasztják az előadásról készült videó nyilvánosságra hozatalát is, amíg nem születik döntés a társulat álláspontjáról.