Ez verbális gyomorrontás – mondta Putyin

Posted by

FTC
>Washington
>Az NBC News néhány nappal a két vezető genfi találkozója előtt megkérdezte az orosz elnököt, mit szól ahhoz, hogy az amerikai elnök “gyilkosnak” nevezte őt? Összességében érdekes volt az interjú, de szerintem hiányzott belőle a valódi hír. Kivéve azt a tényt, hogy három év után először adott interjút egy amerikai televíziónak. Ebben az órában a hanganyagnak csak egy csonka változatát találtam. Az NBC Newsnak adott interjújában, amelynek részleteit a csatorna pénteken tette közzé, Keir Simmons újságíró megjegyezte, hogy Bident még az év elején megkérdezték arról, hogy szerinte Putyin “gyilkos”-e, mire Biden elnök azt mondta: “Igen”. Simmons ezután egyenesen megkérdezte Putyint, hogy ez igaz-e? Putyin felnevetett és azt mondta: “A hivatali időm alatt megszoktam, hogy mindenféle oldalról és mindenféle helyről, mindenféle ürüggyel és indokkal, különböző kaliberű és hevességű támadások érnek, és ezek egyike sem lep meg engem.”
Simmons nem engedett, megnevezte Putyin politikai ellenfeleit, akiket megöltek, mire Putyin ezt válaszolta: “Nézze, tudja, nem akarok durvának tűnni, de ez valamiféle szómenés, nem valódi, hanem verbális gyomorrontás. Ön sok olyan személyt említett, akik valóban szenvedtek és meghaltak különböző időpontokban, különböző okokból, különböző személyek kezétől”.
Az évek során Putyin számos kritikusa meghalt, megbetegedett vagy rejtélyes módon elhalálozott . A brit hírszerzés Oroszországot hozta összefüggésbe Szergej Szkripal volt orosz kém és lánya 2018-as megmérgezésével Angliában. Simmons megkérte Putyint, hogy hasonlítsa össze Bident Donald Trump korábbi elnökkel – akit kritikusai azzal vádoltak, hogy puha volt Oroszországgal szemben -, mire Putyin válaszul Trumpot “tehetségesnek” és “színes egyéniségnek” nevezte. Biden “gyökeresen különbözik Trumptól”, mondta az orosz elnök, mert ő egy “karrierista”, aki “gyakorlatilag egész felnőttkorát a politikában töltötte”.
“Nagyon reménykedem.  Vannak  előnyök, vannak hátrányok, de remélem nem a hivatalban lévő amerikai elnök részéről lesznek hirtelen impulzusokon alapuló lépések” – mondta Putyin.
Biden és Putyin várhatóan június 16-án személyesen is találkozik egy genfi csúcstalálkozón a két ország közötti fokozott feszültség közepette.  A Biden-kormányzat szankciókat vezetett be Oroszország ellen, válaszul arra, hogy az orosz kormány beavatkozott a 2020-as amerikai elnökválasztásba, valamint azért, mert állítólag szerepet játszott a SolarWinds elnevezésű  kibertámadásban, amelyben hackerek több amerikai ügynökség és tucatnyi magáncég adataihoz fértek hozzá. A Biden-kormányzat bírálta Oroszországot a most bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki vezető állítólagos megmérgezése miatt is. Alig néhány héttel hivatalba lépése után, Biden közölte, hogy egy telefonhívás során megmondta az orosz elnöknek, hogy az Egyesült Államok “nem fog meghátrálni Oroszország agresszív fellépése, a választásainkba való beavatkozás, a kibertámadások, az állampolgárok megmérgezése ügyében”.  Trumpot gyakran kritizálták, hogy túlságosan barátságos Putyinnal, még akkor is, amikor az amerikai hírszerző ügynökségek megerősítették, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba, hogy segítse Trump győzelmét.  Biden jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik, ahol a Hetek csoportjának vezetőivel – köztük az Egyesült Államok szövetségeseivel, Kanadával, Franciaországgal, Németországgal, Olaszországgal, Japánnal és az Egyesült Királysággal – folytat megbeszélést.

Putyin az NBC-ben