Kína szigorít, hogy leküzdje az új járványt

Posted by

Keith Bradsher
New York Times

>Úgy tűnt, hogy Kína közel egy évvel ezelőtt ellenőrzés alá vonta a koronavírust. De kínaiak százmilliói továbbra is oltatlanok. A koronavírus új változatai jelentek meg, és továbbra is kérdéses, hogy Kína saját készítésű vakcinái meg tudják-e állítani őket. A legutóbbi eseteket Guangzhou-ban (Kantonban), a déli Guangdong tartomány fővárosában, Guangzhou-ban észlelték. A hatóságok a megbetegedésekért a Delta-változatot tették felelőssé, amely Indiában is nagyszámú emberéletet követelt. A városban vasárnap és kedd között gyakorlatilag a teljes 18,7 milliós lakosságot tesztelték, néhányat közülük már másodszor. Több városrészt (ezek összesen több mint 180 ezer lakost számlálnak) teljes zárlat alá helyeztek és az orvosi vizsgálatokon kívül gyakorlatilag senkit sem engedtek ki innen.
Úgy tűnik, hogy az első fertőzés egy étteremben történt. Itt fertőztek meg embereket. Minden egyes fertőzött személy több embert fertőzött meg, mint bármelyik korábbi járvány kitörésekor, amellyel Kína eddig szembesült, mondta Zhang Zhoubin, a Guangzhou-i Járványügyi Központ igazgatóhelyettese egy sajtótájékoztatón. “A járvány, amellyel Guangzhou ezúttal szembesült, példátlan ellenfél, kezelése még határozottabb intézkedéseket követel” – mondta. Guangzhou-ban a tesztközpontok éjjel-nappal működnek. A sorok hosszúak. A lakosok korán kelnek, mert még mindig munkába járnak, és megpróbálják megelőzni a csúcsforgalmat, de még mindig sokan késnek a munkahelyükről.
Mandy Li, aki régóta lakik a város Liwan kerületében, ahol a legtöbb fertőzés történt, elmondta, hogy az ébresztőóráját hajnali 3:30-ra állította be, de még így is egy órát kellett várnia. “A sorban egy háromtagú család állt” – mondta. “Néhányan felébresztették a gyerekeiket, hogy sorba álljanak, és néhányan babakocsival voltak. De mindenki együttműködő és csendes volt, hiszen tudjuk, hogy néhány önkéntes és egészségügyi dolgozó nagyon keményen dolgozik, és hosszú időn át pihenés nélkül”.”
Kína hozzáállása a járványhoz a koronavírus első megjelenése óta változott. Peking kezdetben több százmillió embert érintő szigorú korlátozásokat vezetett be. Ma már a lezárások inkább az egyes városokra vagy tartományokra,  városrészekre összpontosítanak. Kína a vakcinával való oltást tette stratégiájának központi elemévé.
Az alapvető elvek közül azonban sok megmaradt a hatalmas és sűrűn lakott ország esetében:.óriási tesztek, a mozgás szigorú szabályozása és a más országokból érkezők intenzív ellenőrzése.
A külföldi vállalkozások attól tartanak, hogy a nemzetközi utazókra vonatkozó korlátozások meghiúsíthatják terveiket. Az Európai Unió Kereskedelmi Kamarájának e héten közzétett felmérése szerint a tagvállalatok háromnegyede szerint az utazási korlátozások hátrányosan érintették őket, általában azáltal, hogy akadályozták őket abban, hogy kulcsfontosságú mérnököket vagy vezetőket hozzanak be Kínába.
Peking megkövetelte, hogy a több tucatnyi országból érkező utazók még a Kínába való repülés előtt két hetet töltsenek el a munkáltató által felügyelt karanténban. Ha pedig már ott megérkeztek, az utazóknak legalább két hetet, de néha három hetet vagy még hosszabb időt kell a kormány felügyelete alatt álló karanténban tölteniük, még akkor is, ha teljesen be vannak oltva. A vizsgálatok során esetleg hamis pozitív eredményt kaphatnak, ami további vizsgálatokhoz és további napokig vagy hetekig tartó elkülönítéshez vezethet.
Kína vezetői arra ösztönzik a lakosságot, hogy oltassák be magukat. A kormány számításai szerint mintegy 800 millió adagot adtak be, szemben az Egyesült Államokban beadott 300 millió adaggal. Yin Weidong, a Sinovac Biotech, Kína egyik fő oltóanyaggyártója elnök-vezérigazgatója múlt pénteken az állami televíziónak elmondta, hogy a kínai szabályozó hatóságok engedélyezték a vakcinák sürgősségi alkalmazását már 3 éves gyermekeknél. Mégis, 800 millió adag beadása – szinte minden oltóanyaghoz két oltás szükséges – azt jelenti, hogy Kína 1,4 milliárd lakosának nagy része nem kapott teljes oltást. Néhányan továbbra is ódzkodnak az oltástól, és a kínai média a Guangzhou-i járványt arra használta fel, hogy a szkeptikusokat az oltás beadatására ösztönözze.

 

Címkép: Újonnan épített laboratóriumok egy stadionban a kínai Kuangcsouban (Kanton) csütörtökön.