Féltérden a Puskás Arénában

Posted by

Balogh S. Éva
>Orbán Viktor úgy döntött, hogy kiáll a térdelő ír focistákat kifütyülő magyar szurkolók mellett. Kijelentette, hogy az ember csak Isten, a haza előtt térdel le, és akkor, amikor megkéri a kedvese kezét. “Mi nem azt akarjuk, hogy a játékosok térdre boruljanak, hanem hogy harcoljanak és győzzenek, és ha ez nem sikerül, “állva haljanak meg”.” Továbbá “ha vendég vagy egy országban, akkor meg kell értened a kultúráját, és nem szabad provokálnod”. Szerinte “a szurkolók úgy reagáltak, ahogy a provokáltak általában reagálnak a provokációra. Nem mindig a legelegánsabb formát választják [a reakciónak], de meg kell értenünk az okaikat….. Egyetértek a szurkolókkal”.
Megismételte a nyugati országok faji igazságtalanságokra való érzékenységének egyik kedvenc “történelmi magyarázatát”. A magyar jobboldali pszichológusok szerint ezek a nemzetek bűntudatot éreznek az afrikai gyarmatosítás és a rabszolga-kereskedelem miatt. Ez a bűntudat befolyásolja jelenlegi viselkedésüket. Magyarország viszont soha nem rendelkezett gyarmatokkal, ezért ez a bűntudat teljesen hiányzik a lelki  felépítésünkből. Így, gondolom, a magyarok nyíltan és bűntudat nélkül lehetnek rasszisták.
Minden alkalommal, amikor Orbán történelmi vitákba keveredik, hatalmas zavar támad. A szegény kizsákmányolt és gyarmatosított Írország biztosan nem vett részt az afrikai rabszolga-kereskedelemben és a gyarmatosításban. Orbán megpróbálta megmutatni együttérző oldalát, amikor megjegyezte, hogy “ez [a múlt] egy kemény, komoly erkölcsi teher, de ezt a terhet minden nemzetnek magának kell cipelnie. Ezt maguknak kell rendezniük”.
Ezek után egyáltalán nem lennék meglepve, ha az összes csapat, amelyik az új Puskás Ferenc Arénában játszik, térdre ereszkedne. Vajon provokálni akarnak majd? Valószínűleg igen, nem a magyarokat, hanem Orbán Viktort.