Tudásközpont?

Posted by

Balogh S. Éva

>Miután annyi éven át írtam blogbejegyzéseket a magyar politikáról, meg voltam győződve arról, hogy már minden érdekes témát érintettem, de íme, ma találtam egyet, amit kihagytam. Soha nem írtam semmit az Antall József Tudásközpontról (AJTK), amelynek “elsődleges célja a tehetséggondozás”. A “tudásközpontot” hivatalosan Antall Józsefnek, az újjászületett magyar demokrácia első miniszterelnökének felesége alapította. Az intézményt második fia, Antall Péter találta ki.
Tekintettel arra a kiváló hírnévre, amelyet Antall József rövid hivatali ideje alatt (1900-1993) élvezett, a család könnyen toborzott nemzetközileg ismert és elismert politikusokat és tudósokat a “tiszteletbeli tanács” tagjainak. A hosszú lista között találtam Erhard Busek, Joseph Daul, Mikulás Dzurinda, Franco Frattini, Vytautas Landsbergis, Karel Schwarzenberg, Zbigniew Brzezinski és Helmut Kohl nevét. Biztos vagyok benne, hogy e jeles lista tagjai nem követték az AJTK sorsát, amely minden jel szerint egy korrupt családi vállalkozássá vált, amely az Orbán-kormányból él és azt szolgálja. A ténylegesen működő igazgatótanácsot az ismert Nógrádi György vezeti, az Orbán-rezsim egyik “biztonsági tanácsadója”, akiről már sokat írtam.
Antall Péter láthatóan nagy csalódást okozott apjának. Nem érdekelte a tanulás, és csak 40 évesen, 2004-ben, évekkel apja halála után sikerült egyetemi diplomát szereznie. Sajtófotósként kereste a kenyerét, de gyakran volt munkanélküli. Apja pártja, az MDF itt-ott kisegítette. De aztán jött az a nagyszerű ötlet, hogy létrehozza az apja nevét viselő alapítványt. Rögtön a központ igazgatója lett, a vezető pozíciókat pedig rokonaival töltötte be. A felesége lett a helyettese, és az ikertestvére is az AJTK alkalmazásában állt. Ezenkívül a felesége két olyan magáncég tulajdonosa, amelyek szintén üzleti kapcsolatban állnak az AJTK-val. Az elmúlt tíz évben a Tudásközpont egyike lett azoknak a szervezeteknek, amelyek szinte kizárólag központi költségvetési támogatásból élnek.
Míg a 2010-es évek elején az AJTK évente csak néhány tízmillió forintot kapott a központi költségvetésből, addig 2019-ben már 848,5 millió forintot (közel 3 millió dollárt).
Az AJTK Budapesten, Győrben, Pécsett és Brüsszelben rendelkezik irodákkal, és mintegy 40 főt foglalkoztat. Mit csinálnak ezek az emberek? Nos, ezt nehéz megmondani. Találtam néhány konferenciát, amelyet a központ szervezett, de tevékenységük nagy része olyan szerzők jól ismert klasszikusainak fordítására összpontosul, mint Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, John Lewis Gaddis és George F. Kennan. Fenntartanak egy Facebook-oldalt és egy Twitter-fiókot, amelyek közül egyik sem kelt nagy érdeklődést. Az AJTK-nak 436 követője van a Twitteren és 6 603 a Facebookon, hírlevelüknek pedig mindössze 132 feliratkozója van. Ennél még a Hungarian Spectrumnak is nagyobb a “lábnyoma”.

Annak ellenére, hogy az AJTK bőkezű támogatást kap a miniszterelnöki hivataltól, előfordult, hogy a központ bankszámláján nem volt elég pénz az alkalmazottak fizetésére. De az Antall klánnak mindig volt elég. Amellett, hogy nagyon magas fizetést kapnak, a központ pénzéből finanszírozzák kiterjedt utazásaikat is, amelyek során általában a legdrágább szálláshelyeket veszik igénybe. Antall Péter és három munkatársa például 23 napot töltött Ausztráliában és Szingapúrban, hogy anyagot gyűjtsenek a “Magyar emlékek Ausztráliában” című könyvhöz. Hasonlóan költséges utakat szerveztek Afrikában és Észak-Amerikában. Mivel Antall Péter nem beszél idegen nyelveket, és jogosítványa sincs, egyedül nem igazán tud külföldre utazni.
A pénz mindig kevés, de Antall Péter valahogy újra és újra eléri, hogy a miniszterelnökséget több anyagi támogatásra bírja. Minden évben jelentősen nő a központnak szánt összeg. Valamiért Antall József neve még mindig elég fontos Orbán Viktornak ahhoz, hogy pénzt öntsön egy olyan szervezetbe, amelyről biztosan tudja, hogy kamu. Nemrég még Jeszenszky Géza, Antall József külügyminisztere beszélt arról a mítoszról, amit Orbán Viktor nem győz eloszlatni, hogy Antall a halálos ágyán őt jelölte ki utódjának.
2010 óta egyetlen olyan alkalomra emlékszem, amikor az AJTK ügyeivel kapcsolatban botrány volt. 2017-ben Szert Boglárka, a Központnál dolgozó jogászt kirúgták, miután nemtetszését fejezte ki, amiért Antall Péter megrovásban részesítette az egyik “fiatal szerkesztőt”, mert az helyeselte a Momentum kampányát az olimpia budapesti megrendezése ellen. Pillanat alatt kirúgták. Antall Péter közölte vele, hogy az AJTK  családi alapítvány, és szabadon kirúghat bárkit, aki olyan véleményt nyilvánít, amit nem helyesel. Szert úgy döntött, hogy a Momentum és a Helsinki Bizottság segítségével perel. A Fővárosi Ítélőtábla 2019-ben az AJTK ellen döntött, és 5,6 millió forint kártérítést ítélt meg neki.
Ha jól emlékszem, a Szert-ügy mellett Antall Péter neve is felbukkant még egyszer, ismét csak az Átlátszónak köszönhetően. Kiderült, hogy bár nem helyesli, hogy a munkatársai bármilyen neki nem tetsző “politikai véleményt” kifejtsenek, ő maga mégis szorgalmasan írja a homofób, szexista és rasszista kommentjeit. Különösen a hajléktalanok és a romák zavarják, akik szerinte képtelenek és nem hajlandók a XXI. századi normák szerint élni. Legalábbis egy alkalommal még egy cikket is ajánlott, amely a hírhedt Kuruc.infón jelent meg.
Remélem, hamarosan eljön az idő, amikor Antall Péter alapítványát már nem fogja finanszírozni a magyar társadalom. Eltűnése a föld színéről áldás lenne, mert nem lenne többé folt Antall József hírnevén, aki, bár nem a kedvenc politikusom, mindenképpen jobbat érdemel, mint ez a nevét viselő “tudásközpont”.

Hungarian Spectrum
Magyar változat: Újnépszabadság