Kell a harmadik oltás a kevés antitesttel rendelkezőknek

Posted by

>Egyre többen szeretnének egy harmadik oltást is kapni azok közül, akiket a Sinopharm vakcinájával oltottak, de a szervezetük nem termelt ellenanyagot. A szakember szerint ez teljesen indokolt, a hatóságok azonban egyelőre nem lépnek. Szüksége van egy harmadik koronavírus elleni oltásra is azoknak, akiknek a véréből egy hónappal a második dózis felvétele után sem mutathatóak ki ellenanyagok Rusvai Miklós virológus szerint. A szakértő úgy véli, az antitestszámot mérő tesztekre lehet hagyatkozni:
„Jelenleg nincs jobb lehetőségünk arra, hogy valaki immunitását felmérjük, mint az ellenanyagtesztek. Az immunválasz sokkal összetettebb, sokrétűbb, mint ami az ellenanyag-vizsgálatokkal kideríthető, de ezzel együtt azt kell mondani, hogy nagyon jó információt adnak a tesztek a védettségről, illetve arról, hogy valaki immunitást szerzett-e a betegséggel szemben. Ne feledjük el, ezt bizonyítja az is, hogy a hatóságok akkor is kiállítják a védettségi igazolást, ha valaki ellenanyagteszttel bizonyítja, hogy ő megfelelő szintű ellenanyaggal rendelkezik” – mondta a szakértő
“Ezért én úgy gondolom, hogy azon személyek esetében, akiknek a második oltás után négy héttel, tehát teljesen szabályszerű időpontban történő vérvizsgálat eredményeképpen azt látjuk, hogy nincsenek ellenanyagok mérhető szinten a vérében, akkor ezt el kell fogadnunk annak bizonyítékául, hogy ő nem védett. Vagyis szüksége van egy harmadik oltásra, és ezt az oltást egy másik típussal célszerű elvégezni, nem azzal az oltóanyaggal, ami az előző két oltásnál már nem bizonyult hatékonynak” – folytatta Rusvai Miklós.
Lehet-e sejtes immunitás, ha nincsenek antitestek a vérben? A rövid válasz az, hogy igen. A hatóságok szerint az antitesthiány önmagában nem ok az aggodalomra, sejtes immunitás ugyanis ebben az esetben is kialakulhat. Az ezt vizsgáló laboratóriumok eredményei alapján azonban ez ritkán fordul elő. „A jelenlegi adatok alapján úgy látjuk, hogy azoknak, akiknek nincsen antitestes válasza, nagyon sok esetben a T-sejtes válasz sem alakul ki” – mondta Dr. Puskás László, a sejtes immunitás mérésére alkalmas tesztet készítő Avidin Kft. ügyvezető igazgatója az Euronewsnak.

MTI/Varga György
Sinopharm-vakcinák ZalaegerszegenMTI/Varga György

Rusvai Miklós hasonlóan látja: „Több laboratóriumban történtek párhuzamos vizsgálatok, elsősorban Szegeden, részben Sarkadi Balázs akadémikus úr részvételével. Eddig azt kell mondanom, hogy ott, ahol ellenanyagválaszt nem találtak, a legtöbb esetben nem találtak sejtes immunitást sem. Elsősorban érvényes ez az inaktivált vakcinákra, ezek közismertek arról, hogy a sejtes immunitást kevésbé ébresztik fel, mint az antitestes immunitást. Ebből a szempontból sajnos azt kell mondanom, hogy a Sinopharm vakcina a fő gyanúsított. Az mRNS-vakcinák és a vektorvakcinák esetében még lehet talán számítani arra, hogy valamennyire ébresztenek celluláris immunitást akkor is, ha antitestes immunitás nincsen, de úgy gondolom, hogy ezeknek a vakcináknak az esetében is, ha az antitestes immunválasz nem működik, akkor célszerű a harmadik oltás” – magyarázta a virológus.