A magyar foci nem esélytelen

Posted by
Szekeres István
>Nem az ízlésemnek megfelelő, ahogyan nálunk a politika és a sportsajtó – finoman fogalmazva – eltúlozza a labdarúgás szerepét és támogatását. Sportellenes hangulatot is okoz, amelynek a többi, főleg egyéni sportág látja a kárát. Pedig az atléta, a birkózó, a cselgáncsozó, az evezős, a kajakos.. a tornász, az úszó vagy a vívó nem tehet arról, hogy bizonyos körök túltolják a foci “biciklijét”.
Ugyanakkor mint sportújságíró kötelességemnek érzem, hogy igazságtalan támadásokkal szemben védelmembe vegyem a futballt is.
Kommentek százai szólnak arról sok poszt alatt, hogy a magyar nem tud focizni, ügyetlen, kétballábas, a labdát sem találja el…
Ez természetesen nem igaz. Néhány helyen megjegyeztem, hogy a válogatottunk régen látott veretlenségi sorozatban van, 11 mérkőzést vívott vereség nélkül.
Egy csomó helyen válaszként ott a “nevetséges” hangulatjel.
Ezt olyanok teszik oda, akiknek fogalmuk sincs a tényekről, inkább előítélettel helyettesítik őket.
Mások meg pl. olyan kitétellel, hogy ezt senkiházi ellenfelekkel szemben értük el.
Nos, nem. Itt a lista: Bulgária–Magyarország 1–3, Szerbia–Magyarország 0–1, Oroszország–Magyarország 0–0, Magyarország–Izland 2–1, Magyarország–Szerbia 1–1, Magyarország–Törökország 2–0, Magyarország–Lengyelország 3–3, San Marino–Magyarország 0–3, Andorra–Magyarország 1–4, Magyarország–Ciprus 1–0, Magyarország–Írország 0–0.
Voltak köztük gyengébbek is, valóban, de azokat legyőzte a válogatott. A többi értékes eredmény viszont még a bravúrt sem nélkülözte.
De olyan kommentelő is akadt, aki hozzátette: oké, most viszont jönnek a zakók!..
Bizonyára jönnek. Nagy tételben lehet fogadni arra, hogy nem Magyarország lesz az Európa-bajnok, mi több, talán az egyik (túl) nagy ellenfelét sem győzi le a portugálok, a franciák és a németek közül.
Ám láthatóan összeállt egy szervezetten és odaadóan futballozó csapat, amely – lélekben is megerősödve – igazán nem esélytelenül fut a cseppet sem könnyebb világbajnoki selejtezősorozatnak.