Zuglói dolgok

Posted by
Hadházy Ákos
>Egy zuglói szocialista képviselőjelölt néhány hete azt nyilatkozta: egy politikus akkor is maradjon lojális a pártjához és hallgasson, ha akkora disznóságot lát belül, mint amekkora a trafikmutyi volt. Nem tagadom, kicsit lehangol, hogy a napokban több parlamenti párt és az egyik miniszterelnök-jelölt is bejelentette, hogy ezt a politikust támogatja az előválasztáson.
Nem csak az áll a korrupció pártján, aki lop, hanem az is, aki félelemből, személyes érdekből vagy rosszul értelmezett lojalitásból szemet huny felette.
Van, aki fél az ásótól, van, aki nem. Az ásóval nem lehet kompromisszumot kötni, csak megalkudni lehet vele. Csak azt nem érdemes, mert akkor az lesz, amit az ásó akar. Nem csak a választás előtt, hanem a választás után is.
Sajnos egyébként a sorozatos visszalépések miatt az előválasztás kezd ugyanúgy színjáték jelleget ölteni, mint ahogy színjáték a fideszes parlament, és ez nagyon rossz irány. Ebben a helyzetben komolyan át kell gondolni, hogy ebben szomorújátékban érdemes-e szerepet vállalni. Nekem szerencsére nem a pártok elnökségeit kell meggyőznöm, hanem a választókat.

Az elmúlt hétvégén a DK és a Párbeszéd elnöksége is úgy döntött, nem kívánnak jelöltet állítani a zuglói (Budapest 8. oevk.) előválasztáson, viszont támogatják az MSZP jelöltjét. Sok kérdést kaptam ezzel kapcsolatban, engedjenek meg néhány megjegyzést.

1. Természetesen tiszteletben tartom a két parlamenti párt elnökségének döntését. Örülök viszont, hogy nem a pártok elnökségét, hanem a választóikat kell meggyőznöm.
2. Erre látok is esélyt. Korábban például a DK és a Párbeszéd vezetése távol maradt az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtéstől, de nagyon sok és nagyon aktív DK-s önkéntest ismerhettem meg, akik lelkesen segítették a munkámat. Megismerve őket biztos vagyok benne, hogy a DK tagjai nem csak szavakban akarnak korrupció elleni harcot és határozott, cselekvő fellépést a Fidesz politikájával szemben.
3. A pártok közötti egyezkedések legitim dolgok, hiszen csak együttműködve lehet legyőzni a Fideszt. Ugyanakkor – bár a tárgyalások hátterét nem ismerem – azt szomorúan látom, hogy a visszalépések és a civil jelöltek távoltartása miatt sok helyen nem várható igazi verseny az előválasztáson. A DK-s és párbeszédes jelölt hiánya egyszerűbbé teszi a zuglói polgárok számára a döntést, de a visszalépéseknek vagy el sem indított jelölteknek rossz üzenete is van.
4. Továbbra is vallom, hogy a politikában nagyon fontos érték a kompromisszum. De – különösen egy diktatúrába sodródó országban – létfontosságú elkülöníteni a kompromisszumot a megalkuvástól.
5. Továbbra is hiszem, hogy a zuglói emberek valódi változást akarnak. Mivel már többször csalódtak, olyan képviselőt akarnak, aki valóban tenni fog a fideszes bűnözők elszámoltatásért és azt is egyértelművé teszi, hogy ha a saját politikai oldalon észlel visszaélést, annak a következményeiért is tenni fog. Ilyen egyszerűen megfogalmazható az a változás, amelyiket olyan szép szónoklatokban oly sokan megígértek már, de amiről nem csak beszélni kellene!
Címkép: Hadházy Zugló “peremén”