Monodráma  Árpád-házi Szent Margitról

Posted by

Szent Margit, közelről:  Oldás-Áldás / Baltazár ház

„Uram, kétségkívül ez a legnagyobb ötleted, a szeretet.

Ennek nem lehet a végére járni.”
Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló


Xénia>
>Monodrámával lép színre Varga Klári a Baltazár Házban. Előadásának hőse Árpád-házi Margit, IV. Béla király lánya. Az Oldás-Áldás című, alkotóinak meghatározása szerint zenés (lelki)torna 16 ráfutásban, ami június 11-én kerül a nézők elé. A bemutatót a közönség otthonról, streamen, a továbbiakban pedig felvételről láthatja majd július 10-ig. Mi közünk van nekünk, mai embereknek Szent Margit életéhez? Hogyan dolgozzuk fel a fájdalmat, a veszteséget? Hogyan tudunk szeretni és elengedni? Hogyan taníthat minket az aszkézis, a lemondás és az állhatatosság az életigenlésre? Hogyan találhatunk vissza újra elveszettnek gondolt hitünkhöz?

Varga Klári

Ezek a fő kérdései a drámának, melynek színpadi szövegét Árpád-házi Szent Margit történetéből kiindulva Varga Klári és Adorján Beáta dramaturg formálta meg, Murakami Haruki, Kodolányi János, Krúdy Gyula és Szent Ágoston munkáinak felhasználásával.

Az Oldás-Áldás narrátora egy negyvenhárom éves biológus, aki a margitszigeti futásai közben küzd saját lelkével és fájdalmával.

Minden futásnak más illata van. És más története, és más tanulsága. És sokszor pokoli nehéz, de nem szabad róla lemondani, mert van valami, ami csak ezáltal megtapasztalható. A mai futásnak frissen vágott fű és fekete harangvirág illata van. És körbefutom a Margitszigetet egyszer, és kétszer, és sokszor, és amikor észbe kapok, már a Gellérthegyen találom magam. Igazi szenvedélyem futni, felfelé futni egy hegyre! Igen, ilyen egyszerűen! Futni felfelé! Fel, az égbe, ahol végtelen a tér és végtelen a fény! És futok, és azon tépelődöm, miközben egyenletes utazósebességre kapcsol a testem, hogy mit csináltam én eddig az életben?

Varga Klári, a debreceni Csokonai Színház és a Baltazár Színház társulatának tagja.

A mi előadásunk nem a Szent szenvedéstörténetéről fog szólni, ugyanis Margit alakja számomra az erőt jelenti – mondta Varga Klári a készülő produkcióról. – Napjainkban azt éljük meg, hogy minden darabokra hullik körülöttünk: ami ma igaz volt, holnapra már nem biztos, hogy az lesz, az önzetlenség és az állhatatosság pedig – úgy látom – hiánycikk. Ez a projekt számomra fontos viszonyítási ponttá vált az elmúlt időszakban, segítségével képes vagyok megfogalmazni magamnak, mik az értékes dolgok az életemben, hogy mi az, ami miatt érdemes reggel felkelnem. Szent Margit története rengeteg erőt ad nekem ehhez.”

Az előadásban hallhatunk majd egy részletet Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című művéből is.

Fotók: Hübner Teodóra/Baltazár Színház

Bemutató: 2021. június 11-én 19 órakor streamen. Az előadás megtekinthető a jegy.hu oldalon 2021. július 10-ig.

Oldás-Áldás
Szövegét írta – Murakami Haruki, Kodolányi János, Krúdy Gyula, Szent Ágoston, a Szent Margit legendája alapján és Esterházy Péter:  Hasnyálmirigynapló részletének felhasználásával – Varga Klári és Adorján Beáta

Előadja: Varga Klári
Koreográfus: Katona Gábor
Zene: Varga Klári
Díszlettervező: Ondraschek Péter
Dramaturg: Adorján Beáta

 

További információk a Baltazár Színház oldalán

%d bloggers like this: