Ferenc pápa “imádkozott, imádkozott, sokat gondolkodott”, és úgy döntött, nem találkozik Áderrel és Orbánnal

Posted by

Balogh S. Éva

>A legújabb forró téma Magyarországon Ferenc pápa tervezett budapesti látogatása szeptember 12-én, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és Teológiai Szimpózium egyhetes programjának utolsó napjára. 2019-ben és 2020-ban írtam a kongresszus történetéről, amelynek célja, hogy tanúságot tegyen “Jézus valóságos jelenlétéről az Eucharisztiában”. A kétévente megrendezett kongresszusok mindegyikének van egy témája, amely köré szervezik a programot. A magyar szervezők az “Eucharisztia, a szeretet köteléke” címet választották. Szinte biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány legalább két okból lelkesen fogadta az ötletet, hogy Budapesten tartsák a rendezvényt. Az egyik, hogy eucharisztikus kongresszust csak egyszer, 1938-ban tartottak Budapesten, és Magyarország mégiscsak egy bevallottan “keresztény” ország. A másik ok sokkal keményebb. A kormány és az Orbán-család felfedezte a turizmusban általában, és különösen a zarándoklatokhoz és vallási eseményekhez kapcsolódó turizmusban rejlő pénzügyi előnyöket.
Aki a Vatikánban lobbizott azért, hogy az eseményt Budapesten tartsák, büszke lehet az eredményére, mert sikerült meggyőznie Ferenc pápát, hogy vegyen részt az eseményen. A pápák csak ritkán látogatnak el ezekre a kongresszusokra. 1938-ban XI. Pius pápa nem vett részt az eseményen, őt államtitkára, Eugenio Pacelli képviselte, akit néhány hónappal később XII. Pius pápává választottak utódjául. Igaza van tehát Kuzmányi Istvánnak, a Magyar Kurír főszerkesztőjének, amikor ma, a budapesti pápai látogatás körül kialakult hatalmas vita közepette rámutatott, hogy “hálásan üdvözlendő”, hogy a pápa, ha rövid három órára is, de részt vesz a kongresszuson.
Ferenc pápa az Irakból Rómába visszatérő repülőútja során tartott figyelemre méltó sajtótájékoztatón magyarázta el a meghívás elfogadása előtti döntéshozatali folyamatát. “Az utazásokról: ahhoz, hogy döntést hozzak az utazásokról…., meghallgatom a tanácsadók ajánlásait, és végül imádkozom, imádkozom, sokat gondolkodom; … És aztán a döntés belülről jön: csináld! Szinte spontán, de mint egy megérett gyümölcs. Ez egy hosszú folyamat. Egyes utak nehezebbek, mások könnyebbek.” Ami az év hátralévő részére tervezett terveket illeti: “Legközelebb Magyarországra megyek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére. Ez nem egy látogatás az országban, hanem erre a szentmisére. De Budapest kétórás autóútra van Pozsonytól: miért ne látogatnám meg a szlovákokat? Nem tudom…. És így kezdődnek a dolgok….”

Március 3. óta világos tehát, hogy Ferenc pápa útja nem olyan állami látogatás lesz, mint amilyenről a magyarok most beszélnek. És bár a nagyközönség csak június 3-án értesült a részletekről a National Catholic Register című amerikai lapból, a cikkből kiderül, hogy mind a magyar katolikus egyház, mind az Orbán-kormány igyekezett meggyőzni a Vatikánt arról, hogy Ferenc pápa maradjon tovább Magyarországon, és rövidítse le szlovákiai útját, ahol a jelenlegi tervek szerint három és fél napot tölt majd. A cikk szerint a pápa “szándékosan kihagyja az Áder János köztársasági elnöknél és Orbán Viktor miniszterelnöknél tett udvariassági látogatásokat, valamint a polgári és politikai vezetőkhöz intézett szokásos beszédeket”. Mint a cikk folytatja, “példa nélküli, hogy egy pápa úgy látogasson el egy fővárosba, hogy nem találkozik az ország vezetőivel”.
Meg nem nevezett budapesti és vatikáni forrásokat idézve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki nem hivatalosan képviseli a katolikus egyházat a magyar kormányban, és Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása valamikor május végén járt a Vatikánban, de az eredmény egyelőre ismeretlen, pedig a pápa programját május 26-án kellett volna bejelenteni.
Kétségtelen, hogy Orbán Viktor és az általa létrehozott ország szöges ellentétben áll Ferenc pápa világnézetével. Ferenc alig néhány hónappal ezelőtt, az ENSZ-ben elmondott beszédében arról beszélt, hogy az emberiség két lehetséges utat járhat be. Az egyik “az igazságosságon alapuló szolidaritás, a béke és az egység elérése az emberi családon belül, ami Isten terve a világunk számára”, míg a másik út “az önellátást, a nacionalizmust, a protekcionizmust, az individualizmust és az elszigetelődést hangsúlyozza”. Egy nemrégiben menekültekhez intézett beszédében pedig arra szólította fel a katolikusokat, hogy vessenek véget az “agresszív nacionalizmusnak”, és előítéletek nélkül fogadják be a migránsokat “bennszülöttek és külföldiek, lakosok és vendégek” számára. A lengyel sajtó szerint a pápa amiatt is aggódik, hogy ha látogatása során találkozna politikusokkal is, az indokolatlanul befolyásolhatná a közelgő választásokat, amit el akar kerülni.
A fideszes média fel van háborodva. Fricz Tamás politikai propagandista a Magyar Nemzetben megjelent vezércikkében nem fogadja el a pápa “példátlan arcátlanságát”, és “felháborítónak tartja, hogy e rövid budapesti tartózkodás után három napot (!) Szlovákiában akar tölteni”. De Fricz nem tudja felülmúlni Bayer Zsoltot, aki a Hír TV Sajtóklubjában Bencsik András, Gajdics Ottó és Bencsik Gábor társaságában a következőket mondta a pápa “elfogadhatatlan viselkedéséről”. Ha a pápa akár a Vatikán államfőjeként, akár a katolikus egyház vezetőjeként nem akar találkozni magyar tisztségviselőkkel, akkor “elmulasztja a kötelességét”, vagyis azt, hogy találkozzon világi társaival. Ha nem hajlandó eleget tenni kötelességének, “a magyar kormánynak meg kellene mondania neki, hogy maradjon távol”.
Bencsik András, a szélsőjobboldali Demokrata főszerkesztője még ennél is nyíltabban fogalmazott. Szerinte “Ferenc pápa meg akarja alázni Magyarországot azzal, hogy csak három órát tervez maradni” az országban. A pápát figyelmeztetni kell arra, hogy “Jézus Krisztus félreérthetetlen útmutatást adott erre vonatkozóan, amikor azt mondta, hogy ha a Szentatya azt akarja, hogy a Mindenható megbocsásson neki, amikor eljön az ideje, akkor annak az lesz a feltétele, hogy képes legyen megbocsátani”. Ferenc pápa “keresztényellenes módon viselkedik, amivel nagyon komoly rossz szolgálatot tesz a keresztény világnak”. Hozzátette, azért imádkozik, hogy XVI. Benedek, akit “eredeti pápának” nevezett, megpróbálja felvilágosítani őt “felelősségéről és kötelességeiről a keresztény világ vezetőjeként”.
A Magyar Kurír főszerkesztője “vízválasztónak” nevezte a műsort, mert “valóban, több ember és szervezet keresztényellenességgel vádolja a Szentatyát, ismét Ferenc pápa személyét célba véve”. Sajnos a magyar katolikus egyház püspökeinek nagy része alapvetően egyetért a Sajtóklub tagjaival. Némelyikük meg sem próbálja leplezni a pápával szembeni rosszallását.

Hungarian Spectrum
Magyar változat: Újnépszabadság