Egy ember letérdelt – mozgalom lett belőle

Posted by
Colin Kaepernick filter by Graphics team
Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers irányítója
A mellkasán lévő tetováláson ez áll: “Minden esély ellenére.” Kaepernicket örökbe fogadták, a fekete apától és fehér anyától származó csecsemőt egy fehér család nevelte fel. Kaepernickéknek két kisfia született, akik szívbetegség miatt meghaltak. Szerettek volna még egy gyereket. A fiukból szupersztár lett, és az Egyesült Államok egyik legismertebb sportolója. A középiskolában kiváló baseball-játékos volt, de az NFL-be akart jutni. Remekül tudta dobni a labdát. Egy született irányító.
Colin Kaepernick and his mum Teresa
Kaepernick ezt a fotót posztolta Teresa mamával. Ezt írta: “Ő mutatta meg, hogyan kell a szívemnek sugároznia! Szeretlek!”

 

Először is el kellett jutnia a főiskolai bajnokságba. A Nevadai Egyetem megfigyelői  kockáztattak, mert látták, hogy egy középiskolai kosárlabda-mérkőzésen,  remekül játszott, pedig  igazából ki kellett volna hagynia, mert aznap lázas volt. Az egyetemen üzletvezetői diplomát szerzett, a pályán remekelt.
2011-ben a San Francisco 49ers leigazolta. Két évvel később a Super Bowlba vezeti őket, de kikapnak a Baltimore Ravens ellen. Továbbra is sokat olvas – a polgárjogi mozgalomról, Malcom X önéletrajzát, Franz Fanon A Föld nyomorultjai című művét.
Elkezd órákra járni a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemre,.
Aztán eljön egy nap. Új mérkőzés a rendőr-lövések után. A hagyományoknak megfelelően a meccs előtt az amerikai hímnuszt éneklik el.  Az énekesnő szünetet tart, a versszakok között. Tudja – mint a körülötte a lelátón, a pályán és a színpadon álló ezrek -, hogy a Star-Spangled Banner, az amerikai nemzeti himnusz most éri el a csúcspontját. Kaepernick irányító a csapat kispadján ül. Ott van 7-es számmal a hátán. Két óriási üdítős hordó közé szorítva, egyedül ül, miközben ezrek tapsolnak, éljeneznek.

“Nem fogok felállni, hogy tisztelegjek egy olyan ország zászlaja előtt, amely elnyomja a feketéket és a színesbőrűeket. Számomra a legnagyobb dolog a futball, de önzés lenne részemről, ha nem néznék másfelé is.Holttestek vannak az utcán, és olyan emberek kapnak fizetett szabadságot, akik megússzák a gyilkosságot”.

Kaepernick sitting on the bench
Ott ül 7-es számmal a hátán két üdítőitalos hordó között

 

Nem ez az első tiltakozása. De ez az első tiltakozása csapatfelszerelésben. És ez az első alkalom, hogy emiatt számonkérik. Csendes, magányos szolidaritási gesztusa sok embert nagyon feldühít. Az egyikük Nate Boyer. aki az amerikai hadsereg különleges alakulatánál szolgált, és korábban az NFL-ben játszott. “Amikor láttam, hogy ül a himnusz alatt, úgy éreztem, hogy elárultak. Egyszerűen fájt. Rendkívül szégyenteljes volt számomra. Az én szememben olyan, mintha a zászlót is elégetné” – mondta a BBC-nek. Kaepernick, az NFL sztár – 2014-ben olyan szerződést írt alá, amely hat évre akár 126 millió dollárt  is érhetett volna –  egy taxit küldött Boyerért San Diegóból San Franciscóba, ami körülbelül nyolcórás autóút a kaliforniai partok mentén. “Azt akartam, hogy megértse, milyen következményei vannak annak, amit tesz, és ő meghallgatta. Ez fontos volt, mert olyan időket élünk, amikor az emberek csak az öklüket rázzák ahelyett, hogy megpróbálnának valamit közösen megoldani. Konszenzusos álláspontra jutottunk” – mondta a találkozó után Boyer.
Egy héttel később Kaepernick ismét tiltakozik. Ezúttal csapattársa, Eric Reid is csatlakozik hozzá, és mindketten letérdelnek, amíg a nemzeti himnusz szól. Boyer mellettük áll. Ugyanezen az estén, egy másik mérkőzésen Jeremy Lane, a Seattle Seahawks játékosa a himnusz alatt ülve marad.
A mozgalom elindul. És egyre nő.

Címkép: Az első térdelés. Kaepernick és csapattársa, Eric Reid. Mellettük áll szívére tett kézzel Nate Boyer.

A BBC cikkének magyar változata: Újnépszabadság