Az eladó az FBI volt

Posted by
Yan Zhuang

>MELBOURNE, Ausztrália – A feketepiacon beszerzett mobiltelefonok egyetlen funkciót láttak csak el egy számológépes alkalmazás mögé rejtve: titkosított üzeneteket és fényképeket küldtek. A bűnüldöző szervek tisztviselői szerint a szervezett bűnözés szereplői világszerte éveken át használták ezeket a készülékeket a nemzetközi kábítószer-szállítások megszervezéséhez, a fegyver- és robbanóanyag-kereskedelem koordinálásához, valamint a bérgyilkosságok megbeszéléséhez. A felhasználók annyira bíztak a készülékek biztonságában, hogy gyakran nem kódolva, hanem közérthetően fogalmazták meg terveiket, megemlítve konkrét csempészhajókat és átadási pontokat.
A felhasználók azonban nem tudták, hogy az egész hálózat valójában egy kifinomult csapda volt, amelyet az FBI irányított az ausztrál rendőrséggel együttműködve.
Kedden a globális bűnüldöző szervek tisztviselői nyilvánosságra hozták a három éve tartó művelet példátlan méretét, és közölték, hogy több mint 20 millió üzenetet hallgattak le 45 nyelven, és legalább 800 embert tartóztattak le, többségüket az elmúlt két napban, több mint egy tucat országban.
Az üzenetek felhasználásával – amerikai bírósági dokumentumok szerint – a hatóságok nemzetközi nyomozások sorát indították el kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és „magas szintű állami korrupció” ügyében.
A Trojan Shield kódnevű művelet áttörést jelentett a bűnüldöző szervek számára, amelyek az elmúlt években nehezen tudtak behatolni a bűnözők titkos kommunikációjába, amelyhez azok egyre inkább a csúcstechnológiát használták. Bár a hatóságok a múltban is feltörtek vagy leállítottak már titkosított platformokat – például az EncroChat nevű platformot, amelyet a rendőrség Európában sikeresen feltört -, ez az első ismert eset, amikor a hatóságok a kezdetektől fogva egy teljes titkosított hálózatot ellenőriztek. Az Europol, az európai rendőrségi ügynökség az erőfeszítést „a titkosított bűnözés elleni küzdelem eddigi egyik legnagyobb és legfejlettebb bűnüldözési műveletének” nevezte.„Az elkövetkező hetekben számtalan mellékműveletet fogunk végrehajtani” – áll az Europol közleményében.
Az amerikai bűnüldöző szervek további letartóztatásokat jelentettek be egy kedden nyilvánosságra hozott szövetségi zsarolási vádiratban.
Ausztráliában az erőfeszítés a hazai és nemzetközi szervezett bűnözői csoportok és törvényen kívüli motoros bandák ellen irányult, és a tisztviselők szerint több mint 200 embert tartóztattak le. Svédországban a rendőrség 155 embert tartóztatott le súlyos bűncselekmények gyanújával, és 10 ember megölését akadályozta meg – közölték a hatóságok közleményükben.
A művelet az olasz szervezett bűnözés és a nemzetközi kábítószer-kereskedő szervezetek ellen is irányult, és több száz embert tartóztattak le „A szervezett bűnözés hátsó zsebében jártunk” – mondta Reece Kershaw, az ausztrál szövetségi rendőrség megbízottja kedden.

A művelet részeként lefoglalt kábítószer Ausztráliában. /Australian Federal Police, via Reute

Az FBI művelete az Igazságügyi Minisztérium által hétfőn nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint 2018 elején kezdődött, miután az iroda felszámolta a Phantom Secure nevű kanadai székhelyű titkosítási szolgáltatást. Ez a cég a tisztviselők szerint titkosított mobiltelefonokat szállított drogbandáknak, például a mexikói Sinaloa-kartellnek és más bűnözői csoportoknak. Mivel az FBI látta, hogy a földalatti piacon űr tátong, beszervezett egy korábbi Phantom Secure-forgalmazót, aki egy új, Anom nevű titkosított kommunikációs rendszert fejlesztett ki. A bírósági dokumentumok szerint az informátor beleegyezett, hogy az FBI-nak dolgozik, és a bírósági dokumentumok szerint a börtönbüntetés csökkentése fejében az iroda irányítja a hálózatot. Az FBI 120 000 dollárt fizetett az informátornak, áll a dokumentumokban.
Az Anom készülékek olyan mobiltelefonok voltak, amelyeket minden normális funkciótól megfosztottak. Az egyetlen működő alkalmazásukat számológép funkciónak álcázták: Egy kód megadása után a felhasználók üzeneteket és fényképeket küldhettek végponttól végpontig titkosítva.
Az Europol szerint három év alatt több mint 12 000 Anom-eszközt adtak el több mint 300, több mint 100 országban működő bűnszövetkezetnek. Az eszközök ára helyenként változott, de a bírósági dokumentumok szerint általában hat hónapos előfizetésekkel értékesítették őket, amelyek az Egyesült Államokban 1700 dollárért voltak kaphatók.
Az ausztrál hatóságokkal együttműködve az FBI és az informátor kifejlesztettek egy „mesterkulcsot”, amely lehetővé tette számukra, hogy az üzeneteket egy harmadik országba irányítsák át és dekódolják, így végül több mint 27 millió üzenetet tudtak lehallgatni. A hatóságok az informátorra támaszkodtak abban is, hogy az eszközök bejussanak a rendkívül elszigetelt bűnözői hálózatokba. Az informátor 2018 októberében kezdte azzal, hogy az eszközöket három másik, az ausztráliai szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló terjesztőnek ajánlotta fel.

Címkép: Reece Kershaw ausztrál rendőrfőnök Scott Morrison miniszterelnökkel /Dean Lewins/EPA

A New York Times írása
Magyar változat: Újnépszabadság