Összefogtak az ősellenséggel, hogy Orbán veszítsen 2022-ben

Posted by

A Telex keddi írása nagyon lényegretörő módon elemzi a magyar belpolitikai élet legmeghökkentőbb jelenségét. A DK támogatja a Jobbikot, a Jobbik támogatja a DK-t. Az egymást korábban élesen támadó, ideológiailag távol álló pártok megállapodást kötöttek, a választókerületek közel harmadában támogatják egymás jelöltjeit az előválasztáson. A Jobbik beállt többek közt Kálmán Olga és Gy. Németh Erzsébet mögé, míg a DK például Rig Lajos és Szilágyi György kampányát fogja segíteni. Jakab Péter a DK-s Varju Lászlóval szerepel közös plakáton, Dobrev Klára pedig Szilágyi György mögé áll be mosolyogva. Miért? „Szilágyi György országos politikus, 10 éve országgyűlési képviselő, így mindent tud arról, hogy hogyan kell képviselőként szolgálni az emberek érdekeit. (…) Éppen egy ilyen emberre van szükség ahhoz, hogy 2022-ben itt is győzni tudjunk, ezért a DK Szilágyi Györgyöt támogatja az őszi ellenzéki előválasztáson!”
Vagy másként: „Győztes csapaton ne változtass! Nem fogunk. (…) A Jobbik díjazza az elvégzett munkát, ezért úgy döntöttünk, Varju Lászlót támogatjuk az előválasztáson az ellenzék közös jelöltjeként ebben a választókörzetben.”Hatalmas távolságot tett meg a két párt azóta, hogy a Jobbik az általa „szemkilövetőnek” nevezett Gyurcsány bebörtönzését követelte, vagy a DK több politikusa – köztük Varju László – 2012-ben sárga csillaggal a mellén tiltakozott a parlamentben Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentése miatt.A DK miniszterelnök-jelöltjével most közös plakáton szereplő Szilágyi György pár éve hibbant Nérónak nevezte Gyurcsány Ferencet,
Aztán lassanként minden változott. Jakab Péter Népszavának  azt fejtegette, hogy nem feladata, hogy a DK elnökének barátja legyen, még csak szeretnie se kell. „Sokszor elmondtam már, hogy nekem se volt könnyű. Ha azonban a közös nemzeti minimumot nemcsak két ember, hanem hat párt teremti meg, akkor az olyan stabil alap, amire lehet építkezni.” A választásra készülő ellenzéki összefogásban a kezdetektől, tavaly augusztus óta részt vesz a Jobbik, ahhoz azonban a végsőkig ragaszkodtak, hogy ne egy listán induljanak a DK-val, hogy ne veszítsenek szavazatokat Gyurcsány miatt. Miután azonban olyan módon módosította a fideszes többség a választási törvényt, hogy a listaállításhoz 71 körzetben kell jelöltet állítani, nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéki összefogás számára nem maradt más lehetőség, mint hogy közös listán induljanak.Nem sokkal később pedig arról döntöttek a pártelnökök, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás. Az elmúlt hetekben azonban egyre világosabbá vált, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden választókerületben ádáz verseny kezdődik az egymással korábban még ellenséges pártok között. A háttérben megkezdődtek a tárgyalások a pártok között (az összes párt tárgyal a háttérben a másikkal), és az elmúlt időszakban napról napra hozzák nyilvánosságra, hogy melyik körzetben kit támogatnak.Az egyik legszéleskörűbb megállapodás jelen állás szerint a DK és a Jobbik között jött létre, amely bátran nevezhető az ellenzéki térfél legmeglepőbb húzásának a két párt előéletét és ideológiai távolságát tekintve. Az elmúlt hetekben sorra jelentette be Jakab Péter és Dobrev Klára, hogy a másik pártból kiket tartanak a legalkalmasabbnak a Fidesz legyőzésére- A Telex információi szerint a 106 egyéni választókerület közel harmadában állapodott meg a DK és a Jobbik, több ellenzéki politikus is konkrét számot emlegetett: 31 körzetben támogatják egymást.
„(…) ha netán a Jobbik összeállna a DK-val, ami soha nem fordulhat elő, én sem tudnék például tükörbe nézni, meg mások se a Jobbikban” – mondta még a 2018-as választási kampányban Pál Gábor, a Jobbik képviselőjelöltje Pest megye 3. választókerületében, Szentendre és környékén. Most viszont már Pálnak Dobrev Klárával van közös fotója, hétfőn pedig Gyurcsány az ő választókerületében kezdte meg az országjárását.A DK ugyanis visszavonta a választókerületben már javában kampányoló és esélyesnek tartott Király Miklóst, hogy a Jobbik politikusát támogassa az előválasztáson. Dobrev Facebook-posztja szerint Pál „mindent tud a Pilis-Dunakanyar térségéről”, és „ötgyermekes családapaként pontosan ismeri, hogy milyen a tisztességesen élő magyarok élete, és milyen küzdelmekkel néznek szembe a mindennapokban”. Van, hogy az erősebbnek kell engednie a kompromisszum érdekében, erről beszélt a visszaléptetett Király hétfőn a Telexnek. Ő úgy látja, helyi szinten most pont ez történt.

Például a Jobbik támogatja a DK-s

 • Gy. Németh Erzsébetet Újbudán (Budapest 2. választókerület),
 • Kálmán Olgát a II.-III. kerületben (Budapest 4.),
 • Varju Lászlót Újpesten (Budapest 11.),
 • Barkóczi Balázst a XV. kerületben (Budapest 12.),
 • Hegedűs Andreát Miskolcon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2.),
 • Ráczné Földi Juditot Székesfehérváron (Fejér megye 1.),
 • Balázs Pétert Bicskén (Fejér megye 3.),
 • Berecz Mátyást Egerben (Heves megye 1.) és
 • Konczer Eriket Tatabányán (Komárom-Esztergom megye 1.).

A DK pedig a Jobbikos

 • Szilágyi Györgyöt Rákosmentén (Budapest 14. választókerület),
 • Szabó Ervint Orosházán (Békés megye 4.),
 • Szilágyi Szabolcsot Miskolcon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1.),
 • Kálló Gergelyt Dunaújvárosban (Fejér megye 4.),
 • Csányi Tamást Törökszentmiklóson (Jász-Nagykun-Szolnok megye 4.),
 • Nunkovics Tibort Esztergomban (Komárom-Esztergom megye 2.),
 • Szanyi Gábort Komáromban (Komárom-Esztergom megye 3.),
 • Pál Gábort Szentendrén (Pest megye 3.),
 • Lengyel Mátét Nyíregyházán (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1.) és
 • Rig Lajost Tapolcán (Veszprém megye 3.) támogatja.

Mivel a legutóbbi mérések alapján a két legerősebb ellenzéki pártról van szó, a megállapodásokkal alaposan feladták a leckét a Momentumnak és az MSZP–Párbeszéd-szövetségnek. Talán már erre lehetett az a válasz, hogy az elmúlt napokban több körzetben is kirajzolódott egy másik összefogás. A II.-III. kerületben a Momentum visszavonta Berg Dánielt, és beállt a párbeszédes Tordai Bence mögé, míg Szegeden is megállapodást kötött a két párt. Az egyik körzetben az MSZP-s Szabó Sándort támogatja a Momentum, a másik körzetben pedig a momentumos Mihálik Edvin mögé állt be az MSZP–P. A Telex információja szerint az MSZP–Párbeszédben és a Momentumban is észlelték ugyanis a DK–Jobbik-megállapodást, és szeretnének rá választ adni. Hivatalosan csak július 26. után kell jelezniük a jelölteknek az indulási szándékukat az ellenzéki előválasztáson. Addig még van bő egy hónap, ami alatt születhetnek meglepő egyezségek. A DK és a Jobbik ilyen szintű egymásra találását azonban biztosan nehéz lesz felülmúlni.

Címkép: Gyurcsány Szentendrén bejelentette, hogy a DK a Jobbik jelöltjét támogatja/Ujnepszabadság