Lendületesen indul az ellenzék választási kampánya

Posted by

Balogh S. Éva
>Attól a pillanattól kezdve, hogy hallottam a Fudan Egyetem budapesti kampuszának kijelölt helyszínére vezető néhány utca átnevezésének tervéről, úgy gondoltam, hogy ez egy zseniális ötlet, amely kikövezheti az ellenzék választási győzelmének útját. Végül azt mondtam. Ez egy egyszerű üzenet, amely megmondja a kínai vezetésnek, hogy mit gondolnak a magyar emberek a rendszerükről. És tágabb értelemben azt is, hogy mit gondolnak a magyar emberek a saját kormányukról, amiért olyan alkut kötött a kínaiakkal, ami nem a magyarok érdekeit szolgálja.
Május második felére megérett az idő az Orbán-kormány elleni proaktív lépésre. Áprilisban a Direkt36-os Panyi Szabolcs oknyomozó munkájának köszönhetően a magyarok megtudták, hogy az Orbán-kormány néhány évvel korábban beleegyezett abba, hogy a Fudan Egyetem budapesti kampuszt építsen a magyar adófizetők pénzéből. Ez már elég rossz volt, de amikor elterjedt a hír, hogy a campusnak azt a területet választották ki, amelyet korábban arra jelöltek ki, hogy kollégiumkomplexum legyen a Budapesten tanuló, az ország minden részéből érkező magyar diákok számára, a kormány elleni harag kezdett elhatalmasodni.
A javuló járványstatisztikák miatt ideje volt kimenni az utcára. Igaz, a múltban a legtöbb tüntetés kicsi és hatástalan volt. A szükséges nagy tömegek világos cél hiányában nem jöttek létre. A Fudan Egyetem biztosította ezt a témát. És ezzel megkezdődött az igazi kampány.
Ez egy olyan kérdés volt, amelyet mindenki megértett. A magyarokat átverik a külföldi érdekek kedvéért. A saját kormányuk egy cseppet sem törődik velük és a jövőjükkel, hanem szolgaian teljesíti egy olyan elnyomó rezsim követeléseit, amely ellensége az emberi jogoknak, amely elnyomja a keresztényeket, amely keményen dolgozik az ujgurok megsemmisítésén, és amely erőszakkal bekebelezte Tibet lakosságát. Az ellenzék kezében a Fudan-ügy egy félelmetes fegyver, amely, ha megfelelően használják, az Orbán-rezsim végét fogja jelenteni.
Az Orbán-kormány fantasztikus lehetőséget adott az ellenzéki vezetőknek, amikor az elmúlt években határtalan arroganciában belement a kínai követelésekbe. A magyar kormány annyira hozzászokott ahhoz, hogy mindenkit és mindent eltaposson, hogy eszébe sem jutott, hogy ez a szolgalelkű viselkedés még a saját szavazóit is ellene fordíthatja. Most az Orbán-kormány megrekedt. Bár a pontos részleteket még mindig nem ismerjük, egy dolog biztos: a kormány teljes mértékben elkötelezett a projekt mellett. Orbán Viktor nem mondhatja a kínaiaknak, hogy “Bocs, emberek, de ezt a Fudan-üzletet el kell vetnünk, mert különben elveszítem a választást”, mint ahogy azt sem mondhatja a feldühödött választóknak, hogy kormánya nem akarta megengedni, hogy a kínai kormány “gyarmatosítja” az országukat. A kormány csak abban reménykedhet, hogy a tüntetés után az emberek elfelejtik a Fudant, mert “a választásokig nem történik semmi”. És pontosan ezt kell megakadályozni. A kérdésnek – szabadság a külső gyarmatosító törekvésektől és szabadság attól a rezsimtől, amelyik felelős ezekért – a kampány részévé kell válnia.
Már egy új szlogen is született: “Magyarország nem lesz kínai gyarmat.” És igen, Dobrev Klárának igaza van. Beszéljünk a Belgrád és Budapest közötti haszontalan vasútvonalról is. Évekkel ezelőtt rossz ötlet volt, de mostanra már egyáltalán nem indokolt. A 17 + 1 kezdeményezés, amely a kelet-közép-európai országok és Kína közötti együttműködés fokozására jött létre, kudarcot vallott. Litvánia csak nemrégiben mondott búcsút Kína európai egység elleni asszertív stratégiájának. A megállapodás ebben az esetben pontosan ugyanaz volt, mint a Fudan-projektben. A magyarok drágán fizetnek olyan projektekért, amelyek csak Kínának kedveznek. A kínai-magyar kapcsolatokat érintő sérelmektől pedig csak egy ugrás a Putyin Oroszországával való hasonlóan gyalázatos viszony.
Kína önkényes reakciója nem viszi előbbre az ügyét. Íme néhány idézet a budapesti kínai nagykövetség meg nem nevezett “sajtószóvivőjétől”, angol nyelvről fordítví. Karácsony Gergely “a Tienanmen téri tüntetésekre, a demokráciára és az emberi jogokra való hivatkozása alaptalan és Kína befeketítése”, mert a valóságban “Kína a béke, a fejlődés, a méltányosság, az igazságosság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit vallja az egész emberiség számára”. A szóvivő szónoklatának végén néhány tanácsot adott Karácsony Gergelynek. “Először is, legyen jó polgármester, tegye azt, amit egy polgármesternek tennie kell, éljen a budapestiek bizalmával. Másodszor, maradj objektív és racionális. Ne hagyja magát önös érdekektől vagy nagy és hamis információktól elragadtatni. Tegyen többet a kínai és a magyar nép barátságának előmozdításáért”.

A budapesti kínai nagykövet

Amikor megnéztem a kínai nagykövetség honlapját, 792 hozzászólás volt. Íme néhány: “Nos. Mint azt bizonyára tudod, ez Európa, és az emberek szabadon kifejthetik véleményüket bármilyen témában, még egy másik ország belügyeiről is.” Vagy: “Ez itt Magyarország és nem Kína. Ez a nemzet egy modern európai ország, amelynek a kommunista kínai rendszerből és annak oktatási rendszeréből és nézeteiből a legkevésbé sincs szüksége, hanem európai értékekre. Ha arról van szó, hogy a Fudan Egyetemet a MI országunkban és a MI fővárosunkban építjük, az én szemszögemből ez Magyarország belügyei közé tartozik, és nem Kína belügyei közé”. Vagy: “Budapest főpolgármesterének nincs szüksége arra, hogy Öntől tanácsot kapjon, uram. És szégyellje magát a kínai kommunista párt a [kínai nép] ellen elkövetett bűneiért.”
Nemcsak Kína ellen van itt düh, hanem az Orbán-kormány ellen is, amelynek minden második szava a kereszténységgel és a keresztény értékekkel kapcsolatos, miközben egy olyan rezsimet támogat, amely – különösen Hszi Csin-ping hatalomra kerülése óta – “egyre keményebben lép fel a keresztény gyülekezetek ellen Pekingben és több tartományban, kereszteket rombol, bibliákat éget, templomokat zár be, és arra utasítja a hívőket, hogy írjanak alá papírokat, amelyekben megtagadják hitüket”. Ezek számára is világos, hogy az állítólag antikommunista Fidesznek nem okoz gondot a jelenlegi kínai kommunistákkal vagy volt KGB-ügynökökkel, például Vlagyimir Putyinnal való szoros kapcsolat. A másik oldalon a Fidesz minden hazai ellenfelet kommunistának bélyegez, akiket ki kellene rekeszteni a nemzetből.

Összességében a magyarok azt szeretnék, ha a Szovjetunió összeomlása után létrejött kommunista diktatúrákkal és autokratikus államokkal való szoros kapcsolatoknak vége legyen. Hirtelen és némileg váratlanul egy külpolitikai kérdés központi kampánytémává vált. Az emberek a “keleti nyitás” végét és az Európai Unió szívélyes tagságához való visszatérést akarják. Röviden: egyre több magyar akar megszabadulni Orbán Viktortól, aki egészségtelenül kötődik a kegyetlen autokratákhoz, és aki megvetendő alakok, sőt bűnözők társaságába vezette az országot. A választás egyik témája a szabadság hazai és külföldi ellenségeitől való megszabadulásért folytatott küzdelem kell, hogy legyen.

Címkép: Orbán Maoként Kína felé mutat. Rajz