Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Posted by

Perintfalvi Rita
>Milyen meglepő, hogy ezen most csodálkoznak a kormányban, meg az egész Fidesz-KDNP galeriban, hiszen így nem tudnak a pápából hasznos hülyét csinálni. Hát akkor segítek egy kicsit rávilágítani arra, hogy mik lehetnek az okok!

1. Ferenc pápa pont úgy gyűlöli a jobboldali populistákat, mint „a 30-as évek fasisztáit, akik a demokráciát egyik pillanatról a másikra diktatúrává változtatták”.
2. Ferenc pápa megveti a nemzeti populizmust a keresztény többségű országokban, ahol a populista politika a „keresztény civilizáció” megvédését ígéri vélt ellenségeitől. Ezzel a stratégiával persze jól meg lehet szólítani azokat az embereket, akik már nem vallásosak, s akik a nemzet örökségét egyfajta törzsi identitásként szemlélik. Velük szemben Ferenc pápa egyértelműen foglal állást: „a másiktól való félelem nem egyeztethető össze az evangéliummal”.
3. Ferenc pápa nem hülye, pontosan tudja, hogy a magyar katolikus egyházat a jelenlegi kormány „rongybabaként” (Várszegi) úgy rángatja, ahogy akarja. Ezzel megfosztja valódi küldetésétől és a populizmus kinyújtott propaganda-szócsövévé silányítja.
4. Ferenc pápa tudja azt is, hogy a magyar püspökök rendkívül gyávák. Gyávábbak sok közép-kelet-európai társuknál, hiszen sem a kommunista diktatúra alatt, sem pedig ma nem tanúsítanak semmilyen ellenállást, amikor a jobboldali populisták megfosztják az egyházat a szabadságától. Részben anyagi függésben tartással, részben megfélemlítéssel, részben pedig a Bibliában emlegetett „húsos fazekak” csáberejével (wellnes-központ, focistadion, luxus étterem stb.). Akik eddig még megszólaltak, pl. Beer, Várszegi – most már hallgatnak a nyilvánosság előtt vagy már meg sem kérdezik őket. Megszűnt az ellenállás, a magyar katolikus egyház teljesen prostituálódott. (Holott tudom, hogy sok pap maga is szenved ettől és a gyáva püspökeitől rettenetesen!)
5. Orbán és Áder kussolt, amikor kedvenc udvari prófétájuk Bayer Zsolt szimplán gazembernek és demens vénembernek titulálta Ferenc pápát. Holott a minimum lett volna, hogy elhatárolódjanak egy olyan szégyenfolttól, aki a szélsőjobb dehumanizáló és becstelen hangnemében beszél egy olyan emberről, akivel soha életében nem találkozott. Ja, hogy megrendelésre? Bocs!
6. Ferenc pápának már az sem tetszett, amikor a populisták kerítés építésével próbálták megoldani a menekültválságot és még a saját püspökeit is rávették arra, hogy tagadják meg maguktól az emberség legcsekélyebb megnyilvánulásait is: arról beszéljenek, hogy ha az egyház segít a bajbajutottaknak, akkor embercsempészet bűnét követi el. stb.
7. Ferenc pápa tudja, hogy miközben a populisták látszólag a nép nevében beszélnek, valójában egy szűk érdekcsoport malmára hajtják a vizet. Ők azok, akik megfosztják a népet attól, hogy nép legyenek és pusztán „a demagóg által manipulált masszává” változtatják. „Egy diktatúra mindig úgy kezdőik, hogy elültetik a félelmet az emberek szívében, majd megígérik nekik, hogy megvédik őket attól, amitől félnek és cserébe elveszik tőlük annak szabadságát, hogy maguk döntsenek a jövőjükről.”
Na, hát ezért nem akarja látni a pápa Orbánt és én rendkívül büszke vagyok rá megint!