Kínával akar katonai együttműködést a “zakkant”?

Posted by

Juszt László

>Nem kapott túl nagy nyilvánosságot, hogy egy négycsillagos kínai tábornok, a hadsereg második embere járt márciusban Magyarországon.

“Stabil katonai kapcsolatokat szeretnének kifejleszteni a négy európai állam hadseregével “ – írja a Global Times, amely hűen közvetiti a pekingi irányvonalat.
Ez igen izgalmas. Főként annak tudatában, hogy a négy kiszemelt európai “partner” közül Görög- és Magyarország NATO tagok.
De ha ez nem lenne elég, Tony Blinken, amerikai külügyminiszter nemrég arra figyelmeztette Brüsszelben a NATO tagállamok külügyminisztereit, hogy Kínát az USA stratégiai ellenfélnek tekinti.
Eközben Cuj Hongcsian, a pekingi hadügy európai osztályának vezetője így nyilatkozott: ”Folyamatos a kapcsolat a négy európai állam hadseregével. Komoly kapcsolat alakulhat ki a fegyverzet technikai együttműködésben, illetve a kiberbiztonsági kérdésekben. Majd közölte, hogy közös hadgyakorlatra is sor kerülhet.”
Szóval nem csak egyetem? Nem csak vasút? Tehát nem csak gazdasági együttműködés? Hogy képzeli ez a zakkant, hogy NATO tagként Kínával működik együtt a hadsereg. Lehet, hogy erre nem vállalkozott a vezérkari főnök és a helyettese? Ezért kellett távozniuk?