Karácsony Gergely esete az “értelmiségi hülyék”-kel

Posted by

 jotunder

>Ezt a posztot nem kell teljesen komolyan venni.  Bár, ki tudja.
 Az értelmiségi hülye, ÉH avagy IYI (intellectual yet idiot)  fogalmát Nassem Taleb kockázatmérnök egyetemi professzor, trader, celebritás, életművész vezette be Skin in The Game című könyvében. Az Oxbridge-et, vagy Ivy League egyetemet végzett értelmiségi, aki megmondja, hogy mit gondolj, mit csinálj, hogyan gondolkozz a világról, kire szavazz (megmondóember?) miközben semmiféle kockázatot nem vállal a véleményével, szóval, ő lenne az IYI. Talebet nem kell félteni, ő Richard Thalert (Nobel-díjas közgazdász) és Mary Beard-öt (klasszika-filológus professzor,   baloldal szuperértelmiségi, angol Heller Ágnes) is le IYI-zte, eddig nagyon kevesen vádolták meg túlzott szerénységgel és visszafogottsággal.
Taleb olyan, mintha Puzsér nagyon-nagyon okos lenne (ezt nem könnyű feladat elképzelni) , végtelenül művelt (egyre  nehezebb) és százötven kilót tudna erőemelni, miközben egészen viccesen elegáns lenne (meg sem kell próbálni). Egy nagyívű provokatőr, akit igen sokan utálnak (az egyik könyve megjelenése után testőrt kellett fogadnia, pedig nem úgy néz ki, mint akibe nagy ötlet lenne belekötni). Szerinte az IYI sohasem iszik fehérbort a steak-hez (sajnos én sem), nem emel mázsákat (felmentésem van egy ifjúkori gerincsérvem miatt, de százöt kilót tudtam fekvenyomni, talán kapnék érte egy kisebb pirospontot), és nem rúgott még be oroszokkal (jelentem, többször is rúgtam be oroszokkal). Az IYI nem érti az ergodicitást (az pont rendben van), nem olvasott Frederic Dard-ot és Amianus Marcellinust (a nevüket sem hallottam), Michael Oakeshott-ot (akinek következetesen egy t-vel írja a nevét, hehe, valamikor beleolvastam egy könyvébe, nem nagyon értettem belőle semmit) és Joseph de Maistre-t (róla írtam posztot,  prefasiszta pöcsfejnek gondoltam mindig, de azután, hogy nem hallotta Frederic Dard-ról, már úgyis mindegy). Ennél is lényegesebb, hogy az IYI mindent jobban tud (khmm… előfordult már velem, de igyekszem), és, lényeg jön, ezt szó szerint idézem:

 ” The IYI has been wrong, historically, on Stalinism, Maoism, GMOs, Iraq, Libya, Syria, lobotomies, urban planning, low carbohydrate diets, gym machines, behaviorism, transfats, freudianism, portfolio theory, linear regression, Gaussianism, Salafism, dynamic stochastic equilibrium modeling, housing projects, selfish gene, election forecasting models, Bernie Madoff (pre-blowup) and p-values. But he is convinced that his current position is right.”
(Hevenyészet magyarul: Az IYI történelmileg tévedett a sztálinizmus, a maoizmus, a GMO-k, Irak, Líbia, Szíria, a lobotómia, a várostervezés, az alacsony szénhidráttartalmú étrend, a kondigépek, a behaviorizmus, a transzfatikus zsírsavak, a freudianizmus, a portfólióelmélet, a lineáris regresszió, a gauszianizmus, a szalafizmus, a dinamikus sztochasztikus egyensúlyi modellezés, a lakásprojektek, az önző gén, a választási előrejelző modellek, Bernie Madoff (a bukás előtt) és a p-értékek terén. De meg van győződve arról, hogy a jelenlegi álláspontja helyes.”)

Taleb természetesen viccel, de azért mégsem annyira. És most búcsúzzunk el Talebtől és térjünk vissza Budapestre. A magyar ÉH nem végzett Oxbridge-ben, nem tévedett a portfolio theory-val kapcsolatban, mert nem tudja micsoda, és azért ez a “nem tudja micsoda” visszatérő motívumnak tűnik, no skin in the game, de hétezer követő a facebookon, akik csodálják, mert Bourdieu-t olvasott 1989 őszén (és azelőtt nem, 1989 őszén nagyon sokan olvastak dolgokat először az életükben, a rendszerváltásunk olyan volt, mint mikor 1948-ban átképezték a fejőnőt orosztanárnak és pont két leckével járt szegény diákok előtt). Az ÉH tipikusan liberális, a konzervatív ÉH-nak ugyanis kuss van, csak egy megmondóember van valójában a jobboldalon, segítek, különös vonzadalmat érez az abált szalonna és az európai értelemben nem nagyon vett labdarúgás iránt, továbbá bérből és fizetésből él (anyád). Az ÉH nem feltétlenül akar ÉH lenni, de más nem nagyon lehet, mert elvárások vannak, az elitértelmiség értsen mindenhez, tudjon olyanokat mondani, hogy narratíva, meg legyen programja, meg a hatalmi ágak, meg dzsídípi, és idézze a megfelelő József Attilát és Esterházy Pétert (az ember egy bizonyos szint felett… nem EP nagyon nem erre gondolt, nagyon nagyon nem, kontextus testvéreim, kontextus).
A magyar ÉH nem olvas el minden nyugati sikerkönyvet, mint a párizsi, londoni, berlini IYI, most a szalafizmust és a sztochasztikus egyensúlyi modellezést hagyjuk, a magyar ÉH kispályás, de valljuk meg, a Bokréta sem a  Nou Camp. A magyar ÉH elmesélné a Karácsony Gergelynek, aki nem tud angolul, és nem olvasott Bourdieu-t, hogy mi a pálya, mit kell gondolnia a dolgokról, mert ha nem fog úgy gondolni a dolgokra, akkor ő nem fog szavazni (ilyenkor be kell tojnom a rettegéstől, egyébként Talebnek van egy érdekes gondolata a minority rule-ról, hogyan tudnak teljesen marginális érdekek, ízlések, elképzelések dominálni).
Persze a lényeg, hogy no skin in the game, a legnagyobb történetük az, hogy kitaláltak valamilyen jelzős szerkezetet az Orbán-rendszerre és egyszer csúnyát mondott róluk a Hont András. Valójában nem akarom bántani a magyar ÉH-ket, mert bele vannak szorítva egy lehetetlen szerepbe, de én nem leszek ÉH, I have no skin in the game, tisztában vagyok vele, és kurvára fogalmam sincs. Úgy értem, tényleg, szinte semmiről sincs fogalmam, még annyira sem vagyok művelt és olvasott, mint a pesti ÉH, nem akarok és nem is tudnék tanácsot adni Karácsony Gergelynek, Jakab Péternek, Dobrev Klárának,  a többiek neve nem jut eszem, de nekik sem.
Ebbe bele lehet törődni.

https://orulunkvincent.blog.hu/