Gyurcsány a kisvárosban

Posted by

Kereszty András
>Szentendrére jött Gyurcsány Ferenc. Háromnegyed ötkor csak két kék pólós nő ácsorgott egy-egy Dobrev feliratú pult mögött, s a Fő téren nyolc-tíz ember lézengett, Hétköznap délután öt óra tájban a Budapesten dolgozó emberek még az autójukban ülnek a dugóban, vagy a HÉV-en utaznak. Öt órakor majdnem pontosan jött a főszereplő. Nem „Gyurcsányné”, hanem a férje. Úgy jött, mint nyugati kampányfilmeken a jelölt. Előtte kamerával hátráló operatőrök és hátrafelé lépkedő fotósok. És hirtelen megelevenedett a tér is. Öt nagyobb utca és három sikátor torkollik ide. Mindenhonnan jöttek emberek. Az első percben ötven-hatvanan, majd hamarosan százötvenen, kétszázan. Az érdekes – a szentendrei közélet ismerői számára –, hogy nem jöttek el az MSZP korábbi helyi szervezeteinek a tagjai. De jött egy füttyös ember. Meg egy fekete pólós napszemüvegben, aki azt mondogatta, hogy neki Gyurcsány lőtte ki a szemét. A füttyös ember addig fütyürészett, míg két rendőr megkérte, hogy próbáljon meg messzebbről sípolni.
A találkozó a néppel nyugodtan telt. Gyurcsány Ferenc nem tett címlapokra való kijelentéseket. Azt állapította meg, hogy a kampány most sajnos nagyon személyes jellegű lett. A Fidesz kezdte, náluk Gyurcsány a kormánypropaganda főszereplője. Viszonzásként a Demokratikus Koalíció Orbánt tette kampánytémává. Az előválasztásról annyit mondott, hogy lesznek olyan helyek, ahol mind a hat párt indít jelölteket. Van, ahol két-három párt összefogott. Szentendrén a DK a Jobbikkal alkot párost. A DK a Jobbik jelöltje mellé áll. A volt miniszterelnök sok kérdést kapott. Az utolsó az volt, miért váltotta le Orbán a hadsereg főparancsnokát.
– Lehetett személyes konfliktus. De ennek ellentmond az, hogy a főparancsnok helyettese is lemondott. Nyilván koncepció váltásról van szó – felelte Gyurcsány.
És megígérte, hogy ha jövőre új kormány lesz, annak döntései nyilvánosak lesznek majd.