Az ellenzéki érvelésben vannak-e hamis beidegződések?

Posted by

Zöldi László
>Balogh Gábor publicista nemrégiben kifejtette: „Az ellenzéki nyilvánosságban egyre nagyobb az igény, hogy az egymástól függetlenül küzdő szabadcsapatok egyetlen, fegyelmezett, ütőképes hadsereggé álljanak össze”. (Azonnali.hu, 2021.05.10) Okfejtése nem győzött meg.
Abból indulnék ki, hogy Orbánék csaknem húszévnyi munkával formáltak az irreguláris (partizán, gerilla) szabadcsapatokból reguláris (fegyelmezett és ütőképes) hadsereget; frontszolgálatos újságírókat. Az egyenruha, az azonos fegyverzet kiölte a tehetséget, a leleményességet, megszüntette a kiszólás lehetőségét. Az a benyomásom, hogy a másik politikai oldalon nem a partizánokat kellene átnevelni, inkább a hangjukat kéne fölerősíteni. S hogy a tónusuk hitelesebb legyen, néhány tájékozódási pontot kölcsönözni nekik.
Ha Orbán Viktor nevét a jövő tavaszig még néhány százszor szóba hozzák, akkor ne azt a fordulatot használják, hogy a miniszterelnök Felcsúton született. Csupán azért, mert a kertje tövébe építtetett egy stadiont, és ha az ellenzék elszemtelenkedik, a kisvasutat is meghosszabbítaná Bicskéig. Holott ő maga beszélt arról, hogy nyolcéves korában került Felcsútra. Növelné az érvelés hitelességét, ha sikerülne az ellenzéknek kinyomoznia, vajon miért nem a szülőhelyét halmozza el a kegyeivel.
A másik fordulat most bukkant föl a nyilvánosságban. Karácsony Gergely Nyírtasson jelentkezett be miniszterelnök-jelöltnek, és bár soha nem mondta, hogy ott született volna, az ellenzéki véleményformálók a szülőfalujának nevezték ki a szabolcsi települést. Elvégre miért épp ott jelentkezett be, ha nem is a szülőfaluja? Növelné az érvelés hitelességét, ha elhinnék neki, hogy Fehérgyarmaton született.
A harmadik hamis toposzról a tegnapi bejegyzésben tűnődtem. A kormányhoz közel álló médiatulajdonosok hazafias buzgalomból 30 milliárd forint értékű fórumot ajánlottak föl egy KESMA nevű alapítványnak. Eme állítást a kormány tevékenységét firtató véleményformálók készpénznek vették, noha van olyan dokumentum, amely arról árulkodik, hogy a „felajánlók” valamilyen formában megkapták a piaci ellenértéket.
Bizonyára vannak még állandósult szófordulatok, amelyeket érdemes volna pontosítani, mielőtt hamis beidegződéssé szilárdulnának. Ha az egymással szövetkező ellenzéki pártok ebben segítenék az egymástól függetlenül dolgozó véleményformálókat, sokkal inkább növelhetnék az érvelésük átütő erejét, mintha fegyelmezett hadsereggé formálnák őket.

Lefülelt mondatok

A legutóbbi napokban Orbán Viktor elrettentett, Jakab Péter faragott, Szanyi Tibor ellenzékezett, Majtényi László pedig romázott. Lefülelt mondatok.

A magyar sajtó a megszűnés határán billeg – nem mennyiségi, hanem minőségi okok miatt. (Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró, Facebook.com, május 30.)

A kormányváltást igénylők száma sokkal nagyobb, mint az előző három választáson volt. (Kéri László politológus, Klubrádió, május 31.)

Orbán futballista szeretett volna lenni, de a tehetsége csak a miniszterelnökséghez volt elegendő. (Föld S. Péter újságíró, HírKlikk.hu, május 31.)

Meg kell keresni és kitartóan birizgálni az emberek jóindulatú G-pontját. (Barka Roland szamaras zarándok, Cívishír.hu, május 31.)

Új szlogenünk: kinyitjuk a MÚOSZ-t. (Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének újdonsült elnöke, Múosz.hu, június 1.)

Eddig ki előtt volt zárva a MÚOSZ? (Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének volt elnöke, Facebook.com, június 1.)

Pontot kell tenni a rendszer végére. (Orosz Anna Momentum-politikus, újbudai alpolgármester, ATV, június 2.)

Gyurcsány a Fidesz utolsó reménysége. (Tóta W. Árpád publicista, hvg.hu, június 3.)

Gyurcsány többet hoz, mint visz. (Bruck Gábor kampányszakértő (Magyar Narancs, június 3.)

Az ellenzék csodaszert lát az előválasztásban, amely pótolja a munkát, a szervezést, a programot. (Buják Attila újságíró, 168 Óra, június 3.)

Semmi támogatandót nem látunk az ellenzék nem is létező programjában. (Szanyi Tibor ISZOM-politikus, miniszterelnök-jelölt, ATV, június 3.)

A jogot addig faragjuk, amíg igazság nem válik belőle. (Jakab Péter Jobbik-politikus, miniszterelnök-jelölt, Népszava, június 3.)

Az ellenzék fújja passzátszelet. (Pulai András szociológus a közéleti napirendről, ATV, június 4.)

Ha csak a romák egyharmada az ellenzékre szavazna, az földcsuszamlásszerű győzelmet hozna. (Majtényi László alkotmányjogász, Jelen.media.hu, június 4.)

A Fidesz legyőzésének kísérlete közben az ellenzék ellenzékének lenni inkább destruktív, mint hasznos. (Bruck András író, Facebook.com, június 4.)

A feladat poentírozása nélkül a 2022 utáni politika is gyenge lesz a kilábaláshoz, akár Orbán, akár egy Anti-Orbán nyer. (Béndek Péter publicista, Újnépszabadság.com, június 4.)

Ha 2022 után is hatalmon marad az Orbán-kormány, az ellenzékre akkor is szükség lesz. (Jordán Tamás színész, Magyar Hang, június 4.)

A magyar mára a Kárpát-medence legerősebb nemzetévé vált. (Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára Kecskeméten, Haon.hu, június 4.)

A magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, június 5.)

A szegénység falura megy. (Ferge Zsuzsa szociológus, Népszava, június 5.)

Kína még a saját trójai lovát is a mi pénzünkön építi meg. (Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Fudan-egyetemről, Facebook.com, június 6.)

Médianapló, 2021. június 7.