Egy kis politikai hisztéria

Posted by

Lendvai Ildikó
>Voltam politikai hisztériát kelteni. Jó volt.
A teljes kormánysajtó “politikai hisztériakeltésnek” nevezte a Fudan elleni tüntetést. Az az érzésem, a gazdáik készülnek meghátrálni. Ezt elmérték. Most azt mondják, kár hisztizni, hiszen semmi sem végleges, a finanszírozásról és a megvalósítás részleteiről csak jövőre lesz végső döntés.
Nem mintha a megvalósítás részletei érdekelnének. Hanem az egész.
Mindenesetre ménkű sokan vagyunk. Rákay Philipp szerint nyilván pontosan 2 millióan, ő ennyire szokta taksálni a Kossuth tér befogadóképességét. Én jóval szerényebb volnék, de ki vagyok én, hogy vitatkozzam vele?
Hogy ki vagyok én, azt különben most nem feszegetném. Egy igazi rendbontó elem, aki megzavarja a békés tüntetést. Sikerült a demonstrálók egy kisebb, de nem jelentéktelen csoportját megzavarnom azzal, hogy a táskámban őrzött ásványvizes üveg kupakja leesett, a víz minden külön értesítés nélkül beleömlött a hanyagul lóbált vászontáskába, majd egy idő után elkezdett a Kossuth tér betonjára és a körülöttem lévők lábára csordogálni. Rögtön látták, hogy hülyével van dolguk, aki egy kupakot sem tudott rendesen becsavarni, ezért nagyjából egy tucatnyian segédkeztek a kárenyhítésben. Ki nylonzacskót adott, hogy abba pakoljam át a táskában ázó alig 200 tárgyat (fésű, tükör, igazolványok, pénztárca, néhány régi blokk, jegyzetlapok, kulcsok, szempillaspirál kiszáradva, krémkupakok, ernyő, két telefon, rágó, édesítő, 3 nem fogó golyóstoll, az unokáktól maradt gumicukor és fél Dörmi keksz, a többi felismerhetetlen), kik a fentieket tartották, amíg kirázom a vizet. Mások a nadrágszárukat vagy a cipőjüket próbálták szárazra dörgölni. Szóval hangulatos este volt.
Pedig érdemes volt a színpadra figyelni, mert igazán jó beszédek voltak: a szervező Jámbor Andrástól (köszönet neki a szabályok zseniálisan kreatív alkalmazásáért!), a hallgatói szakszervezettől, a lakhatási mozgalmak képviselőitől, Baranyi Krisztától és Karácsony Gergelytól. Baranyi szellemesen jellemzi a helyzetet: “Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkön építi meg”.
Karácsony tömör ítéletet mond: “A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes morális öngyilkossága”. Mindennel szembemennek, amit hirdetni szoktak. Az antikommunizmusukkal, a nemzeti szuverenitással, az eladósodás ellenzésével, a vidékpártisággal (a Diákváros kollégiumai épp a vidéki fiataloknak tennék lehetővé a továbbtanulást).
Nem tudom, az ezekben az eszmékben őszintén hívő Fidesz-szavazók meghallják-e, amikor hozzájuk szól: “Nincs másik hazánk. Biztos, hogy ti ezt akarjátok, az ég szerelmére?!”