Rendőrverő utcakődobálók kártérítése

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Milyen államhatalom az, amelyik most, óriási erőfeszítések árán előszed 53 békés büféfosztogató, rendőrverő utcakődobálót és kukagyújtogatót, hogy a politikai agenda fenntartása érdekében, kártérítésben részesítse őket a rendőri erőszak áldozataként, és közben porig alázza azt a 399 rendőrt, akik megsérültek a 2006-os “sajnálatos események” során.
Mi magunk, a két szemünkkel láthattuk, ahogy a felhergelt tömeg hatalmas husángokkal rendőrök lábát próbálja eltörni a TV ostrom során és október 23-án halomba rakott utca kövekkel dobálják a rendőröket, tankot indítanak el, és az államhatalom most nem a közbiztonság védelmére felhatalmazott rendőrök, hanem a rendőrökkel szemben erőszakkal fellépő focidrukkerek pártjára áll.
Nem vitás, hogy volt rendőri erőszak és túlkapások is, de ezt nem lehet összemérni azzal, ahogyan a rendőrökkel szemben felléptek a tüntetők. Normális demokráciákban, aki a rendőrökkel szemben erőszakosan lép fel, attól nem kérdeznek semmit, csak elviszik. Ott ugyanis nem történhet olyan dolog, amely feljogosít egy civilt arra, hogy rendőrt bántalmazzon.
Elképzelem, hogy milyen morális állapotok uralkodhatnák annál a rendvédelmi szervezetnél, amely azzal szembesül, hogy miközben ők, rettenetes körülmények között, jól-rosszul próbálták védelmezni a közrendet, az állampolgárok biztonságát, a hatalom azokból próbál mártírt faragni, akik az életükre törtek. Hiszen akkor és ott szabályosan életveszélyben voltak.