Választási terrorista

Posted by

Balogh S. Éva

>Június 2-án a Fővárosi Főügyészség az alábbi sajtóközleményt adta ki: “Letartóztattak egy magát iszlamistának valló magyar férfit terrorcselekmény előkészülete miatt”. A hivatal “gyanúsítottként hallgatta ki a férfit közveszélyokozással, előre kitervelten, rosszhiszemű indítékkal és szándékkal, több ember sérelmére, több ember életének veszélyeztetésével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével elkövetett terrorcselekmény előkészületének gyanúja miatt”.
Röviddel a közzététel után Hajdu János, altábornagy a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója további részleteket adott az ügyről. Hajdu Orbán főtestőreként, 2002 és 2010 között pedig a Fidesz biztonsági igazgatójaként tevékenykedett. Ebben az időszakban hűséges testőrnek bizonyult, akire minden információt rá lehetett bízni. Orbán Viktor meghálálta Hajdu hűségét. A 2010-es kormányváltás után néhány héttel Pintér Sándor belügyminiszter megbízást kapott a TEK létrehozására, állítólag a terrorizmus elleni küzdelem érdekében. Valójában ennek a különleges alakulatnak a feladata a miniszterelnök és az elnök védelme volt, ami később Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnökének és Polt Péter legfőbb ügyésznek a védelmére is kiterjedt. A TEK nagy összegeket kapott a legjobb és legmodernebb felszerelésre, az egység tagjai pedig mintegy háromszor magasabb fizetést kaptak, mint a rosszul fizetett rendes rendőrök.
Hajdu egészen a közelmúltig nem volt túl sok terrorista ügye. 2011-ben bejelentett egyet, de ez igazi bukás volt. Kiderült, hogy a TEK 100 éles lőszerrel ellátott lőfegyvert foglalt le, amelyek Londonból érkeztek. Kiderült, hogy a lefoglalt fegyverek valójában Brad Pitt Magyarországon forgatott “Z világháború” című filmjének kellékei voltak.
Hajdu, talán azért, mert a TEK-nek viszonylag kevés komoly ügyet kell kezelnie, szereti eltúlozni erőinek fontosságát és hatékonyságát. Ebben az esetben kevés konkrétumot mondott, kivéve, hogy a vádlott ” felajánlotta, hogy Magyarországon olyan típusú támadást hajt végre, amely nagyszámú embert érint”, és hogy ez az ajánlat “az Iszlám Állam által működtetett zárt fórumon” hangzott el. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta, hogy “felhívja a figyelmet az illegális migrációra, kiemelve a rendőrség és a katonaság munkáját, valamint a határon felállított kerítés hatékonyságát”. A legutóbbi felmérésekből tudjuk, hogy a magyaroknak mindössze 10 százaléka aggódik még mindig a magyarországi migráció és terrorizmus miatt. De egy ilyen eset újra felébresztheti a félelmet és a borzongást. Főleg, ha az olyan “biztonsági szakértők”, mint Tarján Péter, akit a független média rendszerint meginterjúvol, ijesztő képet festenek arról, hogy feltételezésük szerint milyen tevékenységet folytatott a fiatal elkövető. Mindezt akkor, amikor gyakorlatilag semmit sem tudunk az ügyről.
Hajdu szokása, hogy menet közben szépíti a beszámolóit. Másnap a média tele volt csőbombáról és robbantásos támadásokról szóló történetekkel (amikor a gyanúsított egy járművel belehajtott egy embertömegbe). Hajdu azt állította, hogy a fiatalember, akit az emberei letartóztattak, “már megtett bizonyos előkészületeket, például megvásárolta a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat”. Mivel a gyanúsított végtelen órákat töltött az interneten, Hajdunak valószínűleg igaza volt, amikor azt mondta, hogy “hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, amelynek elemzése napokig vagy akár hetekig is eltarthat”.
Egy nappal később azonban Horváth József, a Belügyminisztérium III/III-4-b alosztályának egykori munkatársa, aki 1989-ben vonult vissza a titkosszolgálat aktív szolgálatából azért, hogy Kövér László, akkoriban azügynökjelentéseket tartalmazó archívumért felelős tárca nélküli miniszter “tanácsadója” legyen, a Hír TV-nek azt mondta, hogy “az Iszlám Állam az interneten keresztül utasította [a gyanúsítottat]”, és a labdarúgó Európa-bajnokság helyszínét javasolta neki. Horváth továbbá azt állította, hogy Magyarország azért célpontja az Iszlám Államnak, mert “eddig sikeresen ellenállt az illegális bevándorlásnak és így a radikális iszlám terjedésének”. Egyik állításra sincs bizonyíték.
Egy nappal később a Magyar Nemzet hosszú listát közölt azokról az információkról, amelyek a gyanúsítottról keringtek a médiában. Ezek közül csak néhány alapult bizonyított tényeken. Igen, a fiatalember kecskeméti, Budapesten egyetemista, édesapja pedig ismert ügyvéd. Egyébként a lista több pontja puszta találgatás volt. A találgatások egy része egyenesen a Pesti Srácoktól származott, amely olyan címekkel jelentetett meg cikkeket az ügyről, mint “A tegnap elfogott iszlamista férfi olyan terrortámadásra készült Magyarországon, amely megrázná Európát!” – A foci-vb is célpont lehetett.

A kecskeméti ház, amelyet megrohamozott és átkutatott a TEK

Jurák Katalin, a Pesti Srácok rendszeres szerzőlője elárulta, hogy a fiatalember, V. Kende “unatkozó egyetemi hallgató volt, aki radikalizálódott”, ezért rendszeresen látogatott olyan iszlám csoportokat, mint a Muszlim Ifjúsági Társaság (MIT) és az Iszlám Szunna. A cikk alapján azt gondolnánk, hogy ezek az oldalak az iszlám radikalizmus mintapéldái, ehelyett azonban kegyes vallási üzeneteket talál a látogató. Néhány órával ezelőtt a MIT egy rövid közleményt tett közzé, amelyben az áll, hogy “V. Kende nem volt tagja közösségünknek, soha nem jelent meg egyik programunkon sem, és egyikünk sem ismeri őt”. Az oldal nem éppen forgalmas. Az utolsó üzenet május 12-én íródott, melyben az olvasóknak “Áldott ünnepeket kívánnak! Imádkozzunk egymásért”.
Az Iszlám Szunnán a MIT-hez hasonlóan. Korán-idézetek és imára való felhívások vannak “muszlim testvéreinkért”. Mindkét oldalt mintegy 500-an követik. Ha a TEK vagy bárki más azt gondolja, hogy ezen az oldalak a látogatásának bármi köze van a terrorizmushoz, akkor nagyon téved. Jurák azt állítja, hogy “egy, az ügyet ismerő nem hivatalos forrás szerint, amikor Kende V-t letartóztatták, azt mondta, hogy ‘csak egy közösséghez akart tartozni’. A közösségi oldala szerint ez egy iszlamista nézeteket valló társaságot jelentett”.
Az ilyen és hasonló cikkek megjelenése óta a fiatalember ügyvédje a Telexnek azt mondta, hogy “amit a TEK állít, az nem igaz”. A házkutatás során nem találtak robbanószerkezetet vagy annak elkészítéséhez szükséges felszerelést. “Több elektronikus eszközt” azonban lefoglaltak a család otthonából, amelyek angol nyelvű üzeneteket tartalmaznak. “Ezen üzenetek tartalmát nem vitatták, de a fiatalember nem ismeri el a bűncselekményt”.
A Telex V. Kende ügyvédjének meghallgatása után a Fővárosi Főügyészségtől kívánt tájékozódni a bizonyítékok pontos jellegéről. A szóvivő megerősítette, hogy elektronikus adathordozókat foglaltak le, és azok tartalma “egyértelműen alátámasztotta a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját”. Kiderült továbbá, hogy a gyanúsított “nem vitatta a kommunikáció tartalmát a tervezett cselekményre vonatkozóan, de tagadta annak tényleges szándékát, így nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését”.
Bár ez az ügy, bármi legyen is a vád kimenetele, belügy, a migráció veszélyét a kormánypárti média és a TEK vezetője is megerősíti. A Magyar Nemzetben megjelent véleménycikk szerint bár szép dolog határok nélkül élni Magyarországtól egészen Spanyolországig és Portugáliáig, ennek a szabadságnak megvannak a veszélyei, ezért “Magyarországnak nem szabad befogadnia a muszlimok kritikus tömegét, ami a nagy számok törvénye szerint növeli a terrorizmus kockázatát, akár a migránsok által hozott gondolkodásmód, akár a radikalizálódásuk, akár az itt született magyarok elméjének megmérgezése révén”.
Hajdu a saját ajánlása. “Javaslatot fogunk tenni a belügyminiszternek, hogy szigorúbb szabályokat vezessünk be”. Azt nem tudja, hogy mik legyenek azok, de “a szakértők majd eldöntik, hogy hol és mely területeken érdemes szigorítani”. A Fidesznek pedig lesz egy új/régi kampánytémája, ami korábban jól szolgált nekik, és amit maximálisan ki fognak használni.

Hungarian Spectrum

Címkép: TEK rajtaütés Kecskeméten