Karácsony: „A Fudan-üggyel kezdjük meg Magyarország visszafoglalását.”

Posted by

A tudósítás a Mérce közvetítése alapján készült.

Több mint 20 ezren igazolták vissza a Facebookon, hogy részt vennének a Szikra mozgalom és annak országgyűlési képviselő-jelöltje, Jámbor András által szervezett tüntetésen. A tüntetők a Ferencvárosba tervezett Diákváros mellett, és a kormány tervei szerint annak területére építendő Fudan egyetem ellen állnak ki. A menet a Hősök terétől a Kossuth térig vonult, Szokatlan volt  ez a vonulás a tömegbe csak azokat engedték be, akiknek védettségi igazolványuk volt, és ezt a körülbelül hat-hétezres csopotot menet közben kordonnal zárták körbe. Aki csatlakozni akart, azok számára 500 fős külön-tüntetéseket szerveztek. A Kossuth térten már legalább tizenötezren voltak. A tüntetés tematikus volt. A korábban Diákvárosként elhíresült, a  Rákóczi-hídtól délre eső duna-parti rozsdaövezetébe tervezett új városnegyed helyére a kormány 540 milliárd forintos, a kínai államtól kapott hitelből egy kínai állami egyetem, a Fudan számára tervez kampuszt építeni, a IX. kerület és a főváros tudta nélkül megkezdett tárgyalások alapján.

A terv szerint a Fudan a rozsdaövezet jelentős területét kapja majd meg a Diákváros kárára. A Diákváros eredeti terveiben szereplő terület 70%-án épülne meg a kínai egyetem, míg az eredeti tervekben szereplő funkciókra csak annak 30%-a maradna.
A Kossuth téren az első beszédet Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, a tüntetést szervező Szikra mozgalom képviselőjelöltje kezdte. Úgy fogalmazott, a kormány azt akarta, hogy ne tüntessünk addig, amíg el nem fogadták a Fudan-törvényt, de mint azt az összegyűlt tömeg is mutatja:„Ez nem sikerült! Kicseleztük őket!” Azt szeretné, hogy az a mosoly, ami most kiült az arcokra, egy év múlva a választásokon is az arcokon maradjon majd, amikor elmondhatjuk: „12 év után elkergettük Orbán Viktort”. Szerinte sok apró tettre lesz szükség, hogy a 10 ezeresről mostanra alig 4 ezer fősre csökkent Diákváros megmaradásáért küzdjünk, aminek mostanra szinte az egész területét elnyerte a Fudan egyetem.

 

 

Jámbor Józsefvárosból indult, így tudja, hogy sok helyen nem a múlt, hanem a jelen a folyosó végén lévő WC, sokaknak éveket kell várniuk bérlakásokra. Fiataloknak, családoknak, dolgozóknak okoz gondot a lakhatási költségek előteremtése havi szinten, ezért szimbolikus a Fudan egyetem esete, amiben a kerület lakóinak lakhatási lehetőségeinek javulását lehetetlenítik el a hitelből épülő egyetem javára. Ha kell, odaláncoljuk magunkat, ha kell, sátortábort építünk, de ez a terv nem fog így megvalósulni. „Mi nem arról álmodunk, hogy a feleségünk cége négy hónap alatt 340 millió forintot termel ki a közös pénzből, hanem hogy a gyermekünknek lesz hol laknia.” A kérdés az, hogy jövőre Robin Hoodként visszaszerezzük-e az Orbán oligarchái által elrabolt pénzt, hogy azt visszaforgassuk a köz javára. Jámbor András felhívta a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak az előválasztási kampányokhoz.
Ezután Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere tartott beszédet. Elmondta, mióta kirobbant a botrány, azóta sokaknak kérdés, miért megy bele a magyar kormány egy az ország számára csak hátrányokkal járó üzletbe? Mivel szerinte a pénzt így is szétlopják. A Diákváros építésénél is szét tudják lopni Mészáros cégei.

 

FOTÓ: MÉRCE.

 

Szerinte közelebbről itt, egy közpénzből létrehozott magánvállalkozást látunk, amiből még a szokásosnál is többet lehet ellopni. A Fudan ajánlata szerint 340 milliárdba kerülne a kampusz, de Palkovicsék ezt még 200 milliárddal megtolják. Ezt mind el akarják tenni. Ehhez kell nekik szerinte olyan partner, akiknek még a tisztaság, a becsületesség látszata sem kell. Baranyi szerint ezt a partnert találtak meg „keleten”. Ezután üzent Fidesz-szavazóknak és a „KDNP tömegbázisának”: „Pár éve még azzal kellett egyetértenetek, hogy Balog Zoltán tibeti zászlót lenget, ma meg már azzal, hogy rendőrök állítják elő azokat akik tibeti zászlót lengetnek.” Elmondta, amíg a Fidesz ellenzékben államadósság számlálót készített, addig ma a szavazóit arra hívja, hogy egy olyan pártra szavazzon, ami 540 milliárd forintos hitelt vesz fel arra, hogy Kínának egyetemet építsen. „A mögöttem lévő ház, az Országház elnöke kommunista kutyáknak hív minket, eközben pártjának vezetője egy olyan intézményt hoz hazánkba, ahol a kínai kommunista pártra kell felesküdni.” Miközben a világon egyedülálló módon van Magyarországon olyan minisztérium, ami a keresztényüldözéssel foglalkozik, addig provokációnak nevezik, amikor egy Kínában meggyilkolt keresztény mártírról utcát neveznek el – mondta el Baranyi, utalva a Fudan egyetem területén átnevezett utcákra.„Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkből építheti meg, mert a magyar kormány még ebben is partner.” A budapesti polgároknak azt üzente, ha a kormány erőt lát, akkor meghátrál. Példaként felidézte a netadó és a vasárnapi boltzár esetét, amikor „elég sokan küldtünk elég világos üzenetet”. Ezért felhívott mindenkit hogy szavazzanak a konzultáción a négy kérdésre négy nemmel. „Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!”
Az utolsó felszólaló Karácsony Gergely főpolgármester volt, akit
leendő miniszterelnökként konferáltak fel. Karácsony Gergely felidézte a Tienanmen téri, tankokat megállító kamasz híres képét idézte fel, mely éppen 32 éve készült. Egy fiatalember két szatyorral a kezében megállítja a világ egyik legerősebb hadseregét.

 

Karácsony világossá tette, hogy nem a kínai emberek ellen, és nem is Kína ellen tüntetnek, legfőképp nem a budapesti kínai közösséggel van bajuk a tiltakozóknak.A Diákvárost akarjuk, és az 500 milliárdból felépített elitegyetemet nem akarjuk, ez ilyen egyszerű. A Fudan ugye Karácsony szerint a korrupció, az eladósodás és a lakhatás kérdésén is túlmutat. „Uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel, és nem szolgálatként, akiknek csak a hatalom a fontos? Dönthet e a kis ország a sorsáról, leszünk-e szabad nemzet?”- kérdezte Karácsony. „A Fudan-ügy a Fidesz végső erkölcsi öngyilkossága” .
Kritizálta a kormányt, amiért az EU-tól nem venne fel a koronavírus utáni újjáépítés érdekében hitelt, csak a kínai államnak adósodna el. Rámutatott arra az ellenmondásra, ami a Fidesz „keresztény értékei”, és aközött feszül, hogy kifogásolják, amiért az ellenzék egy keresztény püspökről nevez el utcát. Nincs pusztítóbb, károsabb és visszataszítóbb, mint az a hatalom, aminek semmilyen erkölcsi célja nincs, mint a hatalom, ami önmagáért van, ami a többség helyett a keveseket szolgálja, az 1%-ot a 99% helyett. Bibó Istvánra utalva azt mondta, „a hatalom, aminek nincsen erkölcsi célja, ma Magyarország legnagyobb problémája.” Karácsony szerint az ellenzék célja nem a jobboldal legyőzése, hanem az, hogy az 1% uralmát leváltsák a 99% uralmára, a Fidesz-szavazók érdekében is. „A hatalom embereinél is erősebb az emberek hatalma. Nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak van miniszterelnöke.”

 

FOTÓ: MÉRCE.

 

„A Fudan-üggyel kezdjük meg Magyarország visszafoglalását.” – mondta Karácsony, aki szerint a Tienanmen téri „suta kamasz”-ról kell elszántságban példát vennie az ellenzéknek, amikor a Fidesz akarja osztani őket. Arra kérte a megjeleneket, hogy menjenek el a Fudanról szóló konzultációra, vegyenek részt az előválasztáson, támogassák a győztest, és menjenek el szavazatszámlálónak és 2022 áprilisában vegyenek részt a választáson.