Ezüst haj

Posted by

Elinor Carucci
A világjárvány sok nőt arra kényszerített, hogy megőszüljön. Vagy inkább lehetővé tette ezt számukra? Még mindig számolnak az átalakulással. Devery Doleman évekig havonta egyszer fodrászhoz járt, hogy professzionálisan festesse a haját. A “hajszobrász” féltucatnyi árnyalatot kevert össze, hogy olyan tüzes vörös színt hozzon létre, amelyet a negyvennyolc éves Doleman érdekesnek, de nem nyilvánvaló módon kihívónak talált – “olyan ez, mint amikor a tengerpartra biciklizem, és vörös szárnyú feketerigót látok – látod ezt a villanást, ami felkelti a figyelmedet” – mondta.
Aztán a világjárvány miatt bezárt a fodrászszalonja. Doleman pedig nagy érdeklődéssel figyelte, hogyan válnak ezüstössé a fürtjei. Végül a fodrász képes volt hazaküldeni neki a készletet, de Doleman úgy döntött, hogy megőrzi a szürke csíkot a hajában. Az Elinor Carucci által fényképezett arcon a haj mint ezüst úgy folyik Doleman homlokáról, vagy mint egy folyékony higany. “Soha nem láthattam volna, milyen is vagyok igazán, ha nincs ez a kényszerű megszakítás” – mondta.
A világjárvány által “megihletve”  Carucci több modellje is változoptt. Lauren Katzenberg, aki harmincöt éves, már tizenhat évesen elkezdett őszülni. “A tükör mellett ültem, és kitépkedtem az ősz hajszálakat, de mire főiskolás lettem, már túl sok volt belőlük ahhoz, hogy kitépjem őket. Befestettem a hajamat” – mondta. De tavaly otthon bezárkózva megtanulta értékelni azt, amit korábban olyan öntudatosan igyekezett elrejteni.
“Majdnem olyan volt, mintha egyfajta függőséggel szakítottam volna” – mondta a 47 éves Pamela Gontha arról, hogy felhagyott a hajfestéssel. “Először hiányzik az az illat – amit a festés után érzel, különösen az első nap, amikor lefekszel, és nem tudsz szabadulni tőle a párnádon.” A negyvenhét éves Sabrina Spencer az ezüst a hajában most a rokonság megnyilvánulása volt. “Sok unokatestvérem van, akik nem festették a hajukat, most, hogy  elhagytam, ezbizonyos értelemben azonosított a családommal” – mondta. A nyolcvanéves Munirah Alatas-Khalifa több mint harminc éven át festette a haját. Carucci portréján elegáns vonásait ezüstös fény övezi. “A barátom azt kérdezte: “De miért hagytad abba? Öregebbnek tűnsz. Azt feleltem: ‘Nem vagyok éppen fiatal. ”
Ha a szerencsések és a viszonylag egészségesek közé tartozol, a Covid számodra is szünetet jelentett – időt az elmélkedésre. (Nemcsak arra, hogy kinőjenelk ősz hajszálaid). A negyvenkét éves Sausan Machari számára az, hogy dús haját visszaengedte természetes színére, egy nagyobb változási folyamat része volt. “A Covid előtt, különösen New Yorkban, mindig ábrándoztunk, egy másfajta valóságban éltünk” – mondta. “Most már csak arról van szó, hogy megbarátkozunk az élettel úgy, ahogy van, és alkalmazkodunk hozzá, bármerre is haladjon.”

Woman with silver curly hair and dyed ends splayed out.
Sausan Machari, 42

Back of a woman’s head with gray hair and dyed ends.
Pamela Gontha, 47. 
Címkép: Ezüst haj. Lauren Katzenbeg