Egyirányú a Selyemút

Posted by
Gábor György
>Azért van abban valami bizsergető és agypezsdítő (már akinek), hogy immár nem csupán a Biden-féle „ellenséges” USA van lesújtó véleménnyel Orbán kínai kapcsolatairól, hanem Biden ellenfelei, azaz Orbán barátai is kemény szavakkal utasítják el, hogy Orbán gyakorlatilag odadobta az országot Kínának. A Breitbart (!!!) arról számol be, hogy Hszi Csin-ping diktátor egyik legközelebbi együttműködő partnere lett Orbán Viktor, aki korántsem a Nyugat bajnokaként és éllovasaként, hanem rejtélyes feltételű pénzkölcsönökért hajította oda Magyarországot Kínának. Miközben köztudott – s ennek komoly tradíciója van Ázsiában – ezek a „kölcsönök” kivédhetetlen adósságcsapdákat jelentenek, s a magas kamatlábakkal Kína eléri, hogy befolyását minden tekintetben növelni lesz képes az érintett és eladósított országokban: ezt teszi már jó ideje Ázsiában, Afrikában vagy Latin-Amerikában, s ezt nevezik a XXI. századi gyarmatosítás jellegzetesen új, kínai formájának. Aligha véletlen, hogy például a Fudan felépítése sem teremt egyetlen munkahelyet sem a magyaroknak, s ebből is kizárólag a kínai kommunista rezsim tulajdonában lévő vállalatok profitálnak majd.
Ráadásul Kína civilizatorikus nyomulása (Kína civilizatorikus trójai falova), az „Egy Övezet Egy Út Program (One Belt, One Road – OBOR, avagy Belt and Road Initiative – BRI) program, amelyet kedveskedő módon az Új Selyemút elnevezéssel próbálnak – az ősiség elve alapján – legitimálni, egy rendkívül komoly és súlyos geopolitikai stratégiát tartalmaz, amelynek keretében már Kína 51%-ban megszerezte például az Athén melletti Pireusz kikötőjét, a Földközi-tenger egyik legforgalmasabb csomópontját („ez lesz a kínai sárkány feje” – mondta Hszi Csin-ping), vagy amelynek keretében épül a tízezer évre titkosított Budapest-Belgrád vasútvonal. Az ősi Selyemútra való hivatkozás aljas és ócska megtévesztés, emlékeztet akár a dáko-román kontinuitás-elmélet vagy a hun-magyar rokonság politikai funkciójára. Az egykori, antik és középkori Selyemút (valójában több is volt belőle) nem kínai és európai kereskedők között jelentette a közvetlen kapcsot, hanem számtalan közbülső állomás és kereskedelmi célpont képezte a Selyemút lényegét, sok nyelvi, kulturális és vallási hagyomány jelenléte és hatása jellemezte, s legfőbb célja az oda-vissza történő kereskedelem létező legbiztonságosabb és legcélirányosabb lebonyolítása, amelyben oda-vissza cseréltek gazdát selyemáruk és luxuscikkek, gyémántkészítmények és fűszeráruk, illatszerek és ritka növényfélék stb.
Az új Selyemút egyirányú, melynek elsődleges célja Kína expanzív terjeszkedésének, gazdasági, pénzügyi és civilizatorikus befolyásának növelése. Magyar embernek sokat mondhat amúgy, hogy a kínai miniszterelnök, felettébb délibábos ötlettől vezérelve azt találta mondani, hogy Kuba már Kolumbus előtt az ősi Selyemút részét képezte. Hát így!

Hazugság és manipuláció az egykori szép emlékezetű és a mai Selyemút összekutyulása, minthogy ez utóbbi Kína részéről egy olyan globális projekt, amely Kína szabályait és normáit próbálja rákényszeríteni a világra.

Kínai vonat a Selyemúton