A kínai lavina

Posted by
Szele Tamás
>Kezdjük azzal, hogy ebben a történetben minden félnek joga van a maga véleményéhez és annak kifejezéséhez is törvényes keretek között. A magyar és a kínai állam találhatja helyesnek, hogy a Fudan Egyetem campusát pont a Ferencvárosban építik fel, sok más ember találhatja ezt helytelennek, megint mások, mint látni fogjuk, tiltakozhatnak akár az új utcanevek ellen is.

„Az efféle viselkedés még csak megvetést sem érdemel”

De akkor minek veti meg? Mindenesetre kiadták az ügyet bérmunkába a kínai kormánymédiának értelmezni, és itt kezdődnek a bajok. Ezeket kicsit később részletezem, előbb beszélnem kell a mai tüntetésről. Ez „úgy általában” a Fudan helyére eredetileg tervezett Diákvárosért, a Fidesz ellen zajlik majd, eddig 24 200 ember jelezte a részvételi szándékát, ami igen nagy szám – a járványügyi intézkedéseket ügyes trükkel cselezik ki, ugyanis húsz ötszáz fő alatti rendezvényt jelentettek be, amelyek majd kis távolságból követik egymást a Hősök terétől a Parlamentig vonulva. A szervezők: Jámbor András, Karácsony Gergely és a Szikra Mozgalom. Felszólal majd Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezettől, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében, maga Jámbor András és Karácsony Gergely főpolgármester is. Aki teheti, menjen el rá, érdekesnek ígérkezik, én nem tehetem, vonaton fogok ülni akkor.
De miért fontos a mai és budapesti tüntetés szempontjából a tegnapi és pekingi kormánymédia? Azért, mert abból már most, az esemény előtt kiolvashatja az értő szem, hogy fogják értékelni holnap a kínai hatóságok és hatalmasságok ezt a demonstrációt. Szóval, megjelent a budapesti ügyekről tegnap egy írás a Global Times című kínai lapban, amiről annyit érdemes tudni, hogy a Zsenmin Zsipao (jó: Rénmín Rìbào), vagyis a központi pártlap tulajdonában áll. Az írást maga a főszerkesztő, Hu Xijin szignálta, szóval nem akármekkora fontossága van. Akkor lássuk, miket mond.„Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely szerdán bejelentette, hogy átnevezi azokat az utcákat a környéken, ahol a sanghaji Fudan Egyetem új campusát tervezi megnyitni. A javasolt provokatív utcanevek között szerepel a „Dalai Láma utca” és a „Szabad Hongkong út”. Bejelentése azonnal téma lett a nyugati közvélemény körében, és túlértelmezték.”
Tehát akkor nem is az átnevezésekkel van baj, hanem a nyugati visszhanggal. Még jó, hogy a tihanyi echót nem ismeri a szerző. “Karácsony egy kis ellenzéki párt vezetője Magyarországon. A hat magyarországi ellenzéki párt nevében indult a miniszterelnök-jelöltségért. Ennek érdekében a hivatalban lévő kormány Kína-politikájának támadásával kell hullámokat keltenie. A választók félrevezetése és a Fudan Egyetem új campusával kapcsolatos konfrontáció keltése lett a trükkje.”
Hm, tehát magyar belpolitikai ügyről van szó. Végső soron igen, bár nem egészen úgy, ahogy azt a Global Times látja – de hát nem is láthatják a mi szemünkkel. A politikai belharc Magyarország belügye, de ez kihat a Kína és Magyarország közötti együttműködési projektekre. Ez azt mutatja, hogy az európai közvéleményben létezik némi mélyen gyökerező előítélet Kínával szemben, és ezt könnyen kihasználhatják azok, akiknek hátsó szándékai vannak. Ezeknek az erőknek a célja vagy az, hogy hibát találjanak Kínában, vagy az, hogy Kína-ellenes keresztes hadjárat indításával politikai belharcokat szítsanak, vagy mindkettőt tegyék.”
Igen, itt látjuk a lényeget: tehát ha a Fudan Egyetem vagy a Belgrád-Budapest vasútvonal valakinek nem tetszik, annak egész Kína nem tetszik, ha felszólal ezek ellen a beruházások ellen, egész Kínát sérti meg, ellene indít „keresztes hadjáratot”. Kicsit sok dolog van a világon, amik ilyen logika szerint feltétel nélkül tetszetősek kéne legyenek, ugyanis a Középső Birodalomnak majdnem mindenhez van némi köze az Égalattiban. Kínának nyugodtnak és optimistának kell maradnia. A nyitás során elért eredmények jelentik azt a tőkét, amelyre Kína a különböző összetett helyzetekben támaszkodhat. Ilyen tőkével szemben a Karácsonyhoz hasonló politikusok inkább bohócok. Remélhetőleg szélsőséges provokációit a magyar jogállamban korlátozni lehet. De ha ez nem történik meg, a kínaiaknak nem kell dühösnek lenniük, csak úgy kell reagálni, ahogyan kell.”
Na, ez a baj. Ugyanis hogyan lehet „úgy reagálni, ahogyan kell”? Az Index megtalálta:Hu Hszi-csin YouTube-csatornája, amelyen Hu a Karácsonyt elítélő Global Times-cikket felolvassa, a külföldön élő kínaiakat célozza, hiszen a YouTube Kínában nem elérhető. Itt a budapesti főpolgármesterrel foglalkozó videó jelenleg 15 ezer megtekintésnél jár, és a kommentek száma közelít a háromszázhoz. Egy hozzászóló jelzi, hogy „Hu testvér, Budapesten vagyok, és néhányan arra készülünk, hogy holnap vörös festékkel leöntjük az átnevezett utcatáblákat”. Az illetőt a többiek jó tanácsokkal látják el, a Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár nevével és képével regisztrált személy például ezt írja: „éjszaka csináljátok, a rendszámot takarjátok le, viseljetek maszkot, vigyázzatok a térfigyelő kamerákkal.”

Más kommentelők azt írják, hogy a Fudan budapesti campusának vécéjét Karácsony Gergelyről kéne elnevezni.”

Mármost az egy dolog, hogy amint a budapesti, magyarországi lakosságnak jogában áll tiltakozni, akár demonstráción is a Fudan campusa ellen, úgy az itt élő vagy ide látogató kínaiaknak is van joga tiltakozni a tiltakozás ellen. Még azt is mondanám – ne legyünk olyanok, mint a kormányunk – hogy akár festegetni is. Azonban minden hatást ellenhatás követ. Ma lesz egy szép, nagy, tömegesnek is mondható tüntetés. Azt majd a Global Times Kína-ellenesnek állítja be. Én ugyan nem úgy ismerem a nálunk élő kínaiakat, mint akik politizálnának, de nem kétlem, hogy valakik – akár közülük, akár egy pekingi delegáció – majd kicsit leöntik festékkel azokat az inkriminált utcanévtáblákat. Azt hiszik, hogy arra nem lesz válasz? Dehogynem. Törvényszerű, hogy ilyen vagy amolyan reakció következik majd a festegetésre is, nem is részletezném, mi minden elképzelhető, de leginkább semmi jó. És megindul az adok-kapok, senki sem fogja érteni, hogy jutottunk idáig, hogy ázsiai-ellenes jelenségeket tapasztaljunk Budapesten. Ezt majd mindkét kormány kihasználja, naná, majd kihagyják… és a végén szerepet kapnak a várható események a 2022-es választásokban is. Mindez miért alakul így?
A történetben az ősbűn a nagyon rossz beruházás kormányszintű támogatása és a Kínai Népköztársaság általánosító sértődése. Persze, hogy lehet elefántot csinálni a bolhából is, ha nagyon akarjuk, persze, hogy lehet generálni Kína-ellenes jelenségeket, ha szorgosan dolgozunk rajtuk. Ha a magyar ellenzék szervezett volna – amint nem az – ennek a fenyegető eseménysorozatnak elejét lehetne venni annyival, hogy nem reagál senki semmit, ha netán lefestik a táblákat. Lemoshatnák és kész. Igaz, a megfelelő körök akkor is találnának embert jó pénzért egy színlelt reakcióra, de azért az mégis más lenne.
Hát mindegy, ezt a lavinát már most, hógolyó korában sem lehet megállítani.
Mindenesetre a mai tüntetésre akkor is szükség van, mert jó cél érdekében szervezik.
Csak óvakodjunk a provokációktól.

Címkép: Weisz Béla rajza.