Lábába lőtt a Ferencváros – a klubvezetés megszabadult Rebrovtól

Posted by

„Aláírtuk a szerződés felbontásáról szóló dokumentumokat. Továbbra is értetlenül állok a dolgok előtt, rendkívül szomorú vagyok a történetek miatt. Remekül éreztem magam a Ferencvárosnál, szép sikereket értünk el” – mondta Szerhij Rebrov a Nemzeti Sportnak. 
Pénteken kora délután kiderült, hogy közel három év után távozik posztjáról a Ferencváros vezetőedzője, a 2018 augusztusában kinevezett Szerhij Rebrov. A szerződése felbontásáról szóló papírok aláírásáról az ukrán szakember maga beszélt a Nemzeti Sportnak, s valamivel később a klub hivatalos honlapján megjelent közleményben tudatta: Rebrov valóban távozik a klubtól.. A Fradi vezetésével háromszor lett egymás után bajnok.
A Ferencvárost 2020 őszén Rebrov a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette, ahol azt megelőzően 25 éve szerepelt. A 47. életévét csütörtökön betöltő szakember egy évvel korábban az Európa-liga csoportkörében szerepelt a zöld-fehérekkel. A zöld-fehérek elnöke, Kubatov Gábor két hete arról beszélt, hogy Rebrov már február elején felmondott a klubnál, miközben Rebrov a héten a Zbrinának úgy nyilatkozott, nem volt szó a távozásáról. A Ferencváros hivatalos honlapján megjelent közlemény címe szerint „Szerhij Rebrov lemond az FTC férfi labdarúgócsapatának vezetőedzői pozíciójáról.
A 47 éves ukrán tréner 2018 augusztusa és 2021 májusa között összesen 161 alkalommal ült a Ferencváros kispadján. Az FTC-vel három bajnoki címet nyert, emellett 2019-ben az Európa Liga, 2020-ban pedig a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt. A Rebrov-korszak zsinórban elért három bajnoki elsőségének jelentőségét remekül szemlélteti, hogy a Ferencváros ezt megelőzően 93 évvel korábban, 1926 és 1928 között tudott egymást követő három évben is bajnokságot nyerni. Szerhij Rebrov visszavonhatatlanul beírta magát a klub történelemkönyvébe”. A klub közleménye megszólaltatja a távozó szakembert, aki köszönetét fejezte ki a klubnak és szurkolóknak a támogatásért, ám arról nem szól a közlemény, hogy Rebrov helyét ki veheti át.
Rebrov néhány napja így beszélt: Sokáig hallgattam, nem akartam nyilatkozni, tiszteletben tartva a klubbal kötött szerződésemet. De elérkezett az ideje, hogy megszólaljak, mert a kialakult helyzet immár tarthatatlan. Szóval… Miután az év elején néhány részletben nem értettünk egyet az átigazolási politikában, leültünk Kubatov Gáborral. Úgy éreztem, két bajnoki címmel, Európa-liga-szerepléssel, Bajnokok Ligája-csoportkörrel annyi tiszteletet megérdemlek, hogy kikérjék a véleményemet, mielőtt új futballistát igazolnának. Az elnök úr biztosított róla, többé senkit sem igazolnak a megkérdezésem nélkül. Erre nem sokkal később újabb olyan futballista toppant be az öltözőbe, akit akkor láttam először… Ezután történt, hogy Varga Sándor ügynökömön keresztül azt üzentem, ilyen feltételek mellett nem kívánom tovább folytatni a munkát.”
“Úgy érzem, a mostani helyzet méltatlan hozzám. Három éve dolgozom itt, mindig hálás leszek a Ferencváros vezetőinek, hogy bizalmat szavaztak nekem, illetve a magyar szurkolóknak, akik mindenben támogattak. De itt az ideje, hogy engem is tiszteljenek! Eszem ágában sem volt elhagyni a Fradit, tisztelem és szeretem a klubot. Továbbra is a Ferencváros vezetőedzője vagyok, és úgy tervezem, hogy az eredeti tervnek megfelelően június nyolcadikán Budapesten lesz jelenésem. Persze arról is tudok, hogy a klub sportigazgatója tájékoztatta az edzőket és a futballistákat, már június negyedikén össze kell jönniük az öltözőben.

Mindenesetre ez tipikusan az a helyzet, amikor valaki a lábába lő. Érthetetlen, hogy egy nagyszerűen menetelő magyar csapat valamilyen rejtélyes oknál fogva  – saját (?) akaratából meggyengíti magát. Rebrov idején minden játékos tudta, hol a helye a pályán, mit kell tennie. Az egyetlen csapat a térségben, amelyen érződik egy edzőzseni munkája.
Ilyen dolog már előfordult a Ferencvárossal. Akkor legjobb játékosait  (Kocsis, Czibor) elvették, zöld mezét pirosra cserélték, új nevet adtak neki (Kinizsi)…Most mi lehet a motiváció? Csak reméljük, nem az, hogy a miniszterelnök kedvenc csapatai (MOL Vidi, Puskás Akadémia) Rebrov idején – foci nyelven szólva – labdába se rúgtak a Fradi mellett a bajnokságban.