Kínai elefántok Hosszú Menetelése

Posted by

Szakértők szerint ilyen sokat még nem vándorolt elefánt Kínában. Hogy hová mennek legközelebb?. Mikor állnak meg? Bizonytalan. A vándorló elefántok a kínai közösségi médiát megragadták, a helyi tisztviselőket megdöbbentették, és több mint 1,1 millió dolláros kárt okoztak. Az elefántszakértők is vakargatják a fejüket. Arra kérik a közvéleményt, hogy mérsékelje örömét. A természetvédelem iránti lelkesedés nem feltétlenül esik egybe azzal a valósággal, hogy mit jelent majd több elefánt mellett élni.
“Ez az alku része” – mondta Ahimsa Campos-Arceiz, a Xishuangbanna Trópusi Botanikus Kert egyik vezető kutatója, aki az elefántokra specializálódott. “Meg akarjuk őrizni az elefántokat és a tigriseket. De nincs 10 000 négyzetkilométerünk, ahová ezeket az elefántokat és tigriseket beterelhetnénk, és azt mondhatnánk: “Legyetek boldogok, ne aggódjatok”.”
Nem világos, mi késztette az elefántokat arra, hogy elhagyják otthonukat. Tény, hogy a természetvédelmi erőfeszítések nyomán a kínai elefántpopuláció az elmúlt években nőtt, a néhány évtizeddel ezelőtti kevesebb mint 200-ról mára számuk mintegy 300-ra emelkedett a hivatalos statisztikák szerint. (A kutatók szerint a tényleges számok nem egyértelműek.) Ugyanakkor az erdőirtás csökkentette az élőhelyüket.
Dr. Campos-Arceiz szerint az elefántok növekvő emberközelsége – és szigorúan védett státuszuk – felbátorította az állatokat. És okosak is: Ahogy elkezdték áttörni a természetvédelmi területek határait, és  lakott vidékek jutottak, felfedezték, hogy az  ennivaló sokkal vonzóbb, mint a szokásos erdei táplálékuk.
“Az elefántok megtanulták, hogy mennyi étel van odakint, mennyire tápláló, mennyire finom, mennyire könnyű elérni és mennyire biztonságos” – mondta Dr. Campos-Arceiz. “Ez azt jelenti, hogy az elefántok visszatértek olyan helyekre, ahonnan hosszú ideig távol voltak”. Ennek eredményeképpen nem meglepő, hogy az elefántok a szokásos élőhelyeiken kívülre vándorolnak – mondta -, és a jelenség valószínűleg folytatódni fog, mivel a populációjuk tovább növekszik. (Szerda este megbeszélt interjúnk lett volna Dr. Campos-Arceizzal arról, hogy merre járnak most az elefántok. De ő átütemezte a beszélgetést, mert mint kiderült éppen a Xishuangbanna-erdőségben jár  egy másik elefántcsorda nyomában,  amely mintegy 40 mérföldre sétált  el a természetvédelmi területtől, ahol addig élt .)

Írás és fotó: New York Times