Hogy jutok el a Fudan egyetemhez?

Posted by

Balogh S. Éva

>Most már gyakorlatilag az egész világ tud Baranyi Krisztina polgármesternő zseniális ötletéről, hogy átnevezzen néhány utcát a kerületének azon a jelenleg elhagyatott részén, ahol az Orbán-kormány – anélkül, hogy az ügyet valaha is megvitatta volna vele vagy a Fővárossal – a Fudan Egyetem budapesti kampuszát tervezi felépíteni. Budapesten hamarosan hivatalosan is lesz Szabad Hongkong út, Ujgur Mártírok útja, Dalai Láma útja és egy üldözött kínai katolikus papról elnevezett Hszie Shiguang püspök útja. Itt csak a történet bizonyos, máshol nem könnyen hozzáférhető aspektusaira koncentrálok. Az egyetem tervezése, amelyet a legutóbbi felmérés szerint a magyarok 66%-a elutasít, halad előre. Különösen elkeserítő, hogy a területet egy nagy „diáknegyeddé” akarták átalakítani, amely megfizethető lakhatást biztosított volna a Budapesten tanuló magyar diákoknak. Ehelyett az Orbán-kormány a magyar adófizetők pénzén egy kínai egyetemet fog építeni, nagy valószínűséggel külföldi hallgatók számára, mert egy átlagos magyar embernek sem lenne pénze arra, hogy beiratkozzon erre az egyetemre.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ma elismerte, hogy az utcák elnevezése a város hatáskörébe tartozik, ezért a kormány – legalábbis egyelőre – nem tudja megsemmisíteni a döntést. Így lehetséges, hogy a leendő Fudan kampusz megközelítése érdekében a Szabad Hong King úton és más ilyen „kifogásolható” nevű utcákon kell majd közlekedni. Persze a remény az, hogy az egyetem soha nem épül meg. Az Orbán-kormány nem tudja, hogyan reagáljon az ellenzéki vezetésű városnak erre az ügyes manőverére. Gulyás „gyerekesnek”, de „mulatságosnak” találta Baranyi agyszüleményét. Hollik István, a Fidesz nem az eszéről híres kommunikációs igazgatója először „gratulált” Baranyi Krisztinának és Karácsony Gergelynek az ötletükhöz, és ironikusan az üldözött keresztények sugárútját javasolta ötletük helyett.
Ez a javaslat a legszerencsétlenebb volt, tekintettel Xie Shiguang 28 éves kínai börtönbüntetésére. Hollik ezért gyorsan változtatott a hangnemén, és más, szerinte sokkal találóbb utcaneveket javasolt, mint a Székelyek sugárútja, a Kárpátaljai Magyarok tere, vagy a Kárpát-medencei utca. Ez a lapos válasz volt a legjobb, amivel az Orbán-kormány elő tudott állni egy arrogáns rezsim egyik legviccesebb visszavágása után..
Miközben az Orbán-rezsim keze meg volt kötve, és a magyar kormánynak el kellett viselnie, hogy nevetségessé váljon, a kínai kormány nem habozott kifejezni bosszúságát amiatt, ahogy Budapest reagált  magyarországi gazdasági és politikai előretörésére. Magyarországtól eltérően a kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin naponta tart sajtótájékoztatót, amelynek angol nyelvű leirata azonnal elérhető a minisztérium honlapján.
A Bloomberg tudósítója ma arról számolt be Wangnak, hogy „Budapest át fogja nevezni a kínai egyetem tervezett kampuszát körülvevő utcákat, hogy így tiltakozzon a projekt ellen, amely a magyar ellenzék szerint Orbán Viktor miniszterelnök nyugati demokratikus értékektől való eltávolodásának jelképe. Van-e a minisztériumnak valami megjegyzése ehhez?” Miután Wang a közös oktatási programok erényeit dicsérte, rátért az aktuális problémára. Azt mondta, hogy „egyes magyar politikusok kísérlete, hogy a Kínával kapcsolatos kérdések felnagyításával felhívják magukra a figyelmet és akadályozzák a kínai-magyar együttműködést, teljesen aljas”.
Lehet, hogy így van, de az utcanevek valószínűleg maradnak. Sőt, Xie Shiguang Wikipédia-bejegyzésében már szerepel a megjegyzés: „Örökség: Budapesten 2021-ben utcát neveztek el róla”.
Egy utolsó észrevétel a Breitbart News tudósítása az utcanév-vita kapcsán. A Breitbart, ahogy az várható volt, az elmúlt években Orbán Viktor és kormánya leglelkesebb támogatója volt. Gyakorlatilag minden nap volt egy új cikk Orbán és kormánya kiemelkedő eredményeiről. Az utóbbi időben azonban Magyarország és Orbán már nem áll a figyelem középpontjában, és az Európai Parlamenttel kapcsolatos hírekre szorul vissza. A wuhani történettel azonban hosszan foglalkoztak.
Mivel az Egyesült Államok Donald Trump és Joe Biden elnök alatt is keményen bírálja Kínát, a Breitbart hirtelen nagyon is kifogásolhatónak találta Orbánnak a kommunista Kína iránti rajongását. Egy alig néhány órája megjelent cikk címe: „Budapest tiltakozik az Orbán által jóváhagyott Kína-projekt ellen a „szabad Hongkong-úttal””. Magyarország és Kína közelmúltbeli, túlságosan is meghitt kapcsolata megingatta a Breitbart hitét „Orbánban, aki évtizedes antikommunista tapasztalattal lépett a miniszterelnöki székbe, [de] most [most] Hszi Csin-ping diktátor egyik legközelebbi munkatársa lett Európában”. A cikk dicséri Karácsony Gergelyt, aki lehet, hogy „Magyarország egyik legkiemelkedőbb baloldali személyisége”, de mégis tiltakozik egy olyan intézmény megerősítése ellen, amely „a Kínai Kommunista Párt világnézetét képviseli”, ami „nem illik egy olyan nemzethez, mint Magyarország, amely 1989 előtt évtizedeken át szenvedett a kommunista elnyomás alatt”.
Orbán szoros kapcsolata Kínával sokba kerül. A Biden-kormányzattal való kapcsolatai már most is rendkívül rosszak, és ha a Breitbart cikkét jól olvassuk, akkor még az amerikai jobboldal támogatását is elveszítheti.

Hungarian Spactrum.