Orosz kiberbűnözők és a marhahús ára

Posted by
Nicole Perlroth (NYTimes)>Orosz kiberbűnözői csoport állt egy húsüzem elleni támadás mögött, állítja az FBI. A húsüzem kifejezés meglehetősen méltatlan a JBS-re alkalmazva. Mert az ezen a néven üzemeltetett brazil tulajdonú húsfeldolgozó üzemek, az Egyesült Államokban a szarvasmarha- és sertésvágások ötödét végzik.
A világ legnagyobb húsfeldolgozójának egyes műveleteit a héten leállító zsarolóprogram-támadás elkövetője egy oroszországi székhelyű kiberbűnözői csoport volt, amely ismert a neves amerikai vállalatok elleni támadásairól – közölte szerdán az FBI.
A REvil néven ismert csoport az egyik legtermékenyebb a kiberbiztonsági szakértők által nyomon követett nagyjából 40 zsarolóvírus-szervezet közül- A csoport egyike azon több tucat váltságdíjat követelő csoportnak, amelyek biztonságos menedéket élveznek Oroszországban, ahol ritkán tartóztatják le vagy adják ki őket bűncselekményeikért. A REvil, ami a Ransomware Evil (Zsarolóvírus Ördög) rövidítése, “ransomware as a service” szervezetként ismert, ami azt jelenti, hogy a zsarolóprogramjait bérbe adja más bűnözőknek, akár a technikailag alkalmatlanoknak is. Egyik korábbi társszervezete a DarkSide nevű csoport volt, amely a múlt hónapban a Colonial Pipeline ellen elkövetett zsarolóvírus-támadásért volt felelős, amely a keleti partra szállított gáz és repülőgép-üzemanyag közel felét szállítja. A DarkSide vélhetően tavaly vált le a REvilről.
A REvil az egyik legkifinomultabb zsarolóvírus csoportnak számít, és már 50 millió dollárt követelt olyan neves vállalatok adatainak visszajuttatásáért, mint az Apple. A JBS elleni támadás hatására, amely miatt ideiglenesen leállítotáka egy időre a munkát az üzemekben, máris megugrott a marha-, baromfi- és sertéshús árai az Egyesült Államokban.Chet Strange/Getty Images