Hírünk a világban: A BBC az átnevezett utcákról

Posted by
BBC
>Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy átnevez utcákat a magyar fővárosban, tiltakozásul az ellen, hogy kínai egyetemet terveznek építeni a városban. A négy új utcanév között szerepel a Szabad Hongkong út és a Dalai Láma utca. Ezek mindegyike olyan területen található, ahol a Fudan Egyetem új campus megnyitását tervezi, amit Orbán Viktor miniszterelnök kormánya támogat.
Karacsony Gergely liberális polgármester aggodalmának adott hangot a magyarországi “kínai befolyásszerzés” miatt. Orbán Viktor kritikusai egyre nagyobb nyugtalanságot éreznek az Oroszországhoz, Kínához és Fehéroroszországhoz való közeledése, valamint a média és a felsőoktatás függetlenségének korlátozása miatt. A Fudan Egyetem Kína egyik legrangosabb oktatási intézménye. A budapesti campus, amely várhatóan 2024-re készül el, lesz az első telephelye az Európai Unióban. Reméljük, hogy a projekt nem valósul meg, de ha igen, akkor meg kell békélnie ezekkel a nevekkel – mondta Karácsony Gergely. Az új utcanevek a Kína által elkövetett állítólagos emberi jogi visszaélésekre összpontosítanak.

A Dalai Láma – Tibet száműzetésben élő szellemi vezetőjét Peking veszélyes szeparatistának bélyegzi.
Egy másik utca a hongkongi demokráciamozgalomnak állít emléket, amelynek során hatalmas és hosszan tartó tiltakozások zajlottak Peking hongkongi hatalma ellen.
Egy harmadik utca az ujgur mártírok útja nevet kapja, annak a főként muszlim etnikumnak az emlékére, amely a nemzetközi kormányok szerint folyamatos emberi jogi visszaélések és népirtás áldozata a kínai Hszincsiangban.
Egy negyedik, a Bishop Xie Shiguang Road egy üldözött kínai katolikus papra utal

Kína tagadja az emberi jogok megsértésére vonatkozó vádakat. “Ez a Fudan-projekt megkérdőjelezne sok olyan értéket, amelyek mellett Magyarország 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor elkötelezte magát” – mondta Karacsony úr. A Direkt36, egy magyar oknyomozó újságírói szervezet által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy az építkezés költségei várhatóan 1,8 milliárd dollár (1,2 milliárd font) körül alakulnak. Ez több, mint amennyit az Orbán-kormány 2019-ben a teljes felsőoktatási rendszerre költött. A költségekből mintegy 1,5 milliárd dollárt egy kínai bank hiteléből fedeznek majd – derült ki a dokumentumokból. A magyarok mintegy kétharmada nem támogatja a kínai egyetemet a Republikon Intézet liberális agytröszt szerint.
Schanda Tamás, Magyarország innovációs és technológiai miniszterhelyettese azonban a múlt héten azt mondta, hogy az egyetem “azt jelenti, hogy a világ legjobbjaitól lehet majd tanulni”.
Tavaly Európa legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor az oktatási szabályok arra kényszerítettek egy budapesti egyetemet, hogy tevékenységének nagy részét külföldre helyezze át. Az Európai Bíróság szerint az Orbán Viktor kormánya által előírt feltételek összeegyeztethetetlenek voltak az uniós joggal.

Címkép: Karácsony Gergely sajtóértekezlete. AFP/GETTY IMAGES