Immunválasz nélkül is védett minden ember?

Posted by

Kolozsvári
>Nemrégiben  a WHO engedélyezte a Sinopharm veszélyhelyzeti használatát, ami óriási győzelem volt a magyar kormánynak. Azóta is ezzel védekeznek, ha valaki meg meri kérdőjelezni a vakcina 60 éves kor feletti hatékonyságát. Pedig már sokan elmondták, hogy a WHO az engedélyeztetéskor nem azt mondta, hogy bátran ajánlják mindenkinek. Többek között ez is a szövegben olvasható: A világszervezet a dokumentumban ezért úgy fogalmaz: „alacsony mértékben” bízik abban, hogy az oltóanyag megvédi a hatvan év felettieket a PCR-teszttel igazolt megbetegedéstől, és „nagyon alacsony mértékű” a bizalom abban, hogy a vakcina egy vagy két oltást követően megóvja a hatvan év felettieket a súlyos megbetegedéstől. Ehhez képest a magyar kormány úgy viselkedik, mintha a WHO igazat adott volna nekik abban, hogy pont a 60 év felettieket oltsák be ezzel a vakcinával. Hazudnak ismételten.
Az is nevetséges, hogy különböző kormányközeli szakemberek beszélnek arról, hogy fölösleges az immunválasz tesztelése, hiszen még ha nem is alakult ki immunválasz, akkor is védett minden ember. Csak az a kérdés, hogy ezt mégis mire alapozzák? Mert az Index például megszólaltatott egy biokémikust, az MTA tagját, Sarkadi Balázst, aki a következőket mondta el a lapnak:
Mivel a Sinopharm-vakcina is inaktivált vírusból készül, lehetett számítani arra, hogy időseknél kevésbé lesz hatékony. Az ugyanilyen technológiával gyártott, itthon is használt influenzavakcina esetében is ez a tapasztalat.