Jelentés a gázkamrás Florence-ből

Posted by

Az arizonai gázkamra az Arizona State Prison Complex Florence városában található (Kép: AP)
Arizona állam állítólag felújított egy gázkamrát, és több ezer dollárt költött olyan összetevőkre, amelyekből ugyanazt a halálos gázt lehet előállítani, amelyet az auschwitzi koncentrációs táborban használtak. Arizona büntetés-végrehajtási minisztériuma több mint 2000 dollár értékben vásárolt anyagokat a ciángáz előállításához – jelentette pénteken a Guardian a birtokába jutott dokumentumok alapján. Az osztály decemberben 1530 dollárért vásárolt egy tégla kálium-cianidot. Vásárolt továbbá nátrium-hidroxid granulátumot és kénsavat is, amelyekből halálos gázt lehet előállítani. Az állam gázkamráját 1949-ben építették, és 22 éve nem használták. De a minisztérium nemrég “felújította” azt – írja a Guardian. Az Arizona Állami Börtönkomplexumban található Florence városában.
Arizonában hét évre felfüggesztették a halálbüntetést, miután 2014-ben egy halálos injekció rosszul sikerült. Joseph Woodnak közel két órába telt, mire meghalt, miután 14 adag, akkoriban még nem széles körben használt gyógyszerkeverékből álló injekciót kapott. A republikánus vezetésű állam azonban az elmúlt hónapokban szorgalmazta a kivégzési rendszer újraindítását.
Az állami tisztviselők tavaly augusztusban egy sor tesztet végeztek, hogy felmérjék a kamra “működőképességét”. A tesztek során többek között meggyőződtek arról, hogy az ajtók és az ablakok légmentesen zárnak-e, és hogy a lefolyók nem tömődnek-e el. A gáz helyett füstgránátot használtak, a halálos vegyi anyagok helyett pedig vizet.
Arizonában utoljára 1999-ben végeztek ki embert halálos gázzal, amikor a német Walter LeGrandot ítélték halálra egy fegyveres bankrablásért, amelynek során egy embert meggyilkoltak. Úgy tűnt, hogy LaGrand “gyötrelmes fulladást és öklendezést” élt át, és 18 percig haldoklott.
Arizonában a 115 halálraítélt közül két elítélt áll sorban, hogy elsőként végezzék ki őket. A rabok a 65 éves Frank Atwood, akit egy 8 éves kislány megöléséért ítéltek halálra, és Clarence Dixon, akit egy egyetemista meggyilkolásáért ítéltek el.

A Metro írása

Címkép: Arizona, őr a gázkamra előtt

%d bloggers like this: