CÖF, CÖF megy 2006 vándorútra

Posted by
Lendvai IldikóRemek hír! A CÖF szabadtéri vándorkiállítást rendez, úgymond a “Gyurcsány-terrorról”. Mint mondják, bemutatják “a rendőrterror során használt fegyvereket, és fórumokat tartanak 2006 hőseivel”, valamint fényképeket is lehet látni.
Eszem ágában sincs tréfálkozni 2006 fájdalmas őszén, és a rendőri túlkapásokat sem bagatellizálom, pláne nem mentegetem. Ilyenből egy is sok. De biztos vagyok benne, hogy a kiállítás csak a dráma második felvonását viszi színre, az elsőt, a tévészékház ostromát nem. (Azt azért remélem, hogy nem az ostromlók alakítják “2006 hőseit” az ígért fórumokon.)
Pedig a tragikus vétséget, az igazi kormányzati mulasztást ott követtük el, és ez bosszulta meg magát később, indokolatlanul erőszakos rendőri lépésekben. A tévészékház ostroma idején a rendőri vezetés szétesett, a kormány nem tudta megvédeni az ott megtámadott, zömmel fiatal kisrendőröket. A rendőrök utána úgy érezték, magukra vannak utalva, és egy részük torz önbíráskodásba kezdett: erőszakkal bánt olyan tüntetőkkel is, akik nem bántották. Nem kormányparancsra: ezt a vádat a Fidesz nagy garral meghirdetett vizsgálata sem tudta igazolni, pedig mindent megtettek érte. De ha a tévénél nem hagyják a védtelen rendőröket magukra, ha erős belügyminisztériumra és rendőri vezetésre számíthattak volna, akkor társaik később nem érzik úgy, hogy most rajtuk a visszacsapás sora.
De ha már kiállítás, arra azért kíváncsi lennék: hogyan fogják körbecipelni az országon Orbán páncélautóját. Azt, amivel sietve elhagyta az Astóriát. Úgy látszik, egyedül ő komolyan vette a rendőrség üzeneteit, amelyeket dokumentáltan eljuttattak a Fidesz-demonstráció szervezőinek a helyszínre. A résztvevőket komolyan mégsem figyelmeztették: ne menjenek a Belváros felé. Nem mondták el nekik, hogy a velük keveredni akaró ill. a kormány- és államfőknek szállást adó dunaparti hotelek felé rohanó Kossuth tériek megrohamazták és áttörték a rendőrsorfalat, és az utcai csata egyre közelebb jut.
Igen, emlékezzünk 2006 őszére. A kormányzati mulasztásokra és a megengedhetetlen rendőri túlkapásokra is, mert ez is része a történetnek.
De emlékezzünk arra a villámgyorsan elhajtó autóra is.