Egy újraválasztott diktátor

Posted by

Parászka Boróka

>A szavazatok 95,1 százalékával újabb, immár a negyedik választást nyerte Bassár el-Aszad, Szíria elnöke. A választási részvétel 78 százalék volt, 14 millió szíriai járult az urnákhoz. A választási győzelemmel Aszad újabb hét évre kapott mandátumot, ha ezt kitölti, ő és családja majdnem hatvan éve vezeti majd Szíriát.
Tíz éve tart a polgárháború az országban, Aszad nem csak a véres elfojtásra, a tömeggyilkosságokra kapott újabb felhatalmazást, megerősítést, de azt is ő határozza meg, hogyan zajlik majd az ország újjáépítése, milyen lesz a polgárháború utáni Szíria.
Minden az övé, a háború is, a béke is, minden.
Az egyik legelkeserítőbb, legkiábrándítóbb látlelet az ő győzelme a jelenkori diktatúrák működéséről. A választási eredményt a szíriaiak (gondosan szervezett és kontrollált) utcabálokkal ünnepelték meg.
Már azok, akik élnek.
Becslések szerint hatszázezer ember vesztette az életét a polgárháború tíz éve alatt. 22 ezer gyereket öltek meg 2011 óta, és 13 ezer nő is áldozatul esett. A kínzásokról hírhedt Aszad börtönökben 13 ezer fogollyal végeztek.
Több, mint 5 millió ember menekült el az országból, és 6 millió ember él az országon belül úgy, hogy a háború miatt hajléktalanná vált. Szíria lakossága 2010-ben, a polgárháború előtti évben 21 millió fő volt. Az ország fele az elmúlt tíz év alatt földönfutóvá vált.
Bassar al-Aszad győzött.
(A képen nem kampányfotó látható Ez egy 2013-as kép, az AFP-s Mauricio Morales készítette Aleppoban, a lerombolt tömbházak előtt álló bábra applikálta valaki az elnök portréját.)