Aba Sámuelt azonosíthatja a walesi herceg

Posted by
Balassa Endre Bálint

>Lehetséges, hogy Aba Sámuelnek, magyarok királyának és feleségének maradványai kerültek elő egy abasári ásatáson. Hogy a tudósok biztosan kijelenthessék a rendkívüli lelet eredetét, különös segítségre lesz szükségük: Károly walesi herceg azonosíthatja az egykori uralkodót.
A ma 2500 lakosú Abasár a honfoglalás kora óta nemzetségfői központ, egy időben itt volt a királyi központ is, és minden bizonnyal itt helyezték örök nyugalomra Aba Sámuelnek, Magyarország 3. királyának holttestét. „Erről a helyről irányították az országot 1000 éve. Ez egy kis település lakói számára szinte felfoghatatlan” – mondta a Ripostnak Kazsu Attila, Abasár polgármestere.
A közelmúltban két, egymáshoz közel temetett ember csontvázát találták meg. Azt tudják, hogy Aba Sámuelt itt temették el, de még nem biztos, hogy az egyik az ő csontváza.
Az erdélyi Rhédey család az egyik legrégebbi magyar család, az Aba nemzetségből vált ki a XIII. században. Később a Habsburgok elől menekülve a család Erdélyben települt le, Erdőszentgyörgyön.
Itt született Rhédey Klaudia 1812-ben. Ő Erzsébet királyné ükanyja, Károly herceg szépanyja.
Mivel az archeogenetikában a rokonság megállapításához egy férfi DNS-e kell, ezért nem Erzsébettől, hanem a fiától, Károlytól van szükség DNS-mintára ahhoz, hogy meg tudják állapítani, bizonyosan a magyar király, Aba Sámuel csontváza került-e elő Abasáron.

Címkép: Kő Pál szobra az Ópusztaszeri emlékparkban