Orbán megigérte, Orbán nem tartotta be a légtér zárat

Posted by
Hadházy Ákos
>Hiába tiltották meg elvileg 25-én, hogy a fehérorosz diktatúra gépei használják az EU légteret, Magyarország felett 26-án és 27-én is minden további nélkül átrepülhettek az Orbán barátjának a fővárosából felszálló gépek, 27-én kettő is.
A Belavia légitársaság EW-366PP lajstromjelű gépe 26-án Albániába, 27-én Tunéziába, az EW-512PO lajstromjelű gép pedig 27-én Szerbiába vitt utasokat a légtérzár ellenére. Az útvonalakon az is látszik, hogy a lengyelek és a szlovákok komolyan vették az embargót, rajtunk kívül viszont a románok, horvátok és az olaszok sem.

A tiranai leszállást egy albán újság vette észre.

Itt van a shqiptarja.com cikke.

“Fehéroroszországból érkező utasszállító repülőgép landol Rinasban. Magyarország „elárulta” az EU-t a szankciók bevezetése ellenére ( az Útvonalterv alapján) a belarusz járat átrepült a magyar légtéren. Albánia szerdán engedélyezte a repülőgép leszállását Fehéroroszországból. Az EU által bevezetett szankciók ellenére hazánk (Albánia) ma 15.35-kor Rinasban látta vendégül a belorusz gépet. Az EU-járatok blokkolása után Albániába érkezett a gép áthaladt Magyarországon, amely uniós ország, de mégis megengedte  a gép áthaladását Fehéroroszország fővárosából, Minszkből! A turisztikai charter Rinasban landolt. Az Albániába látogató turisták az összes látogató 4-55-át teszik ki. Így az eseménynek nincs határa a turizmusra. Az idén 3 millió turistára számítunk, Albánia szerdán engedélyezte a repülőgép leszállását Fehéroroszországból.  Az Infrastrukturális Minisztérium és a Külügyminisztérium forrásai a Report TV-nek megerősítették, hogy a berepülést és a landolást megengedték, mivel a NATO és az EU nem kérte a Belaruszból való járatok leállítását.”

Magyar változat: Újnépszabadság
Címkép: Az albán lap képe