A nézőkre hajt az Öt

Posted by
Hont András
>”Mire hajt az ATV?” – teszi föl a kérdést a durcibaloldal kedvenc nyugdíjas jogásza. Segítek Sándor Zsuzsának: nézőkre. Az “Öt” a csatorna nézett műsorai közé tartozik, egy a mi közönségünk szempontjából nem túl kedvező idősávban működve. Volt ennél nézettebb is, de szemben a kiváltságaikat vesztett urbánus elittel nem kötelékben repülünk, és egymással is vannak vitáink – ez meg néha különös helyzeteket szül, de szemben a kötelékben repülőkkel kiszámíthatóak sem vagyunk annyira, mint ők. Náluk előre meg lehet jósolni, hogy bármilyen ügyben mi lesz a hozzáállásuk, mert akkora egyéniségek, hogy aki véletlenül kiénekel a munkásőrkórusból, azt elhajlóként azonnal megbélyegzik. Engem ez nem zavar, felőlem annyi brigádülést tarthatnak – ahol vérben forgó szemekkel, elfúló hangon győzködik magukat, hogy ők egyedül a tudás, az igazság és az ízlés letéteményesei -, amennyit akarnak. Akár az ATV-n is.
Az eltérő véleményeket ők akarják elhallgattatni – meg a Rogán Antal. Ők dehumanizálják a más állásponton lévőket – meg a Rogán Antal. Ők változtatnák a permanens a kommunikációs hadviselés jegyében felperzselt földdé az egész országot – meg a Rogán Antal. Ők nem érvelnek, hanem csak minősítenek – meg a Rogán Antal.
Sándor Zsuzsa is megtehette volna, hogy vitába száll Puzsérral, én sem értek egyet vele Karácsony-ügyben. Szerintem Karácsony az egyedüli életképes alternatíva, és pontosan azért, mert realista. Szemben elvakult, szektás támogatóival jól tudja, hogy semmiféle feles alkotmányozásra nem fog sor kerülni, csak nagyon korlátozott körben lehet elszámoltatás – már amennyiben lesz egyáltalán kormányváltás. Erre amúgy sincs túl sok esély, de így, hogy a fanatikusok folyamatosan azoknak mennek neki, akik egyáltalán nem rokonszenveznek a NER-rel, de a mókásmozgalomhoz sem akarnak csatlakozni, biztosan nem lesz.
Sándor Zsuzsa sem tanul semmiből. Ő volt az, aki “kis görénynek”, “ritka egy aljas kis tetűnek”, “aljas, sunyi kis mocsoknak” nevezte Schiffer Andrást, mert az merészelt más magatartás tanúsítani, mint amit Sándor Zsuzsa elvárt volna. (A közismerten soha semmilyen vallási rendezvényen részt nem vevő Schiffer nem ment el egy egy hanukagyertya-gyújtásra). Sándor Zsuzsa nevezte abnormálisnak a TASZ-t, mert más volt a szervezet szólásszabadság határairól alkotott nézete, mint neki. (A TASZ akkor még jogvédelmet látott el, és nem az intézményesített jogkorlátozásról igyekezett minden áron bebizonyítani, hogy jogszerű, csak azért mert munkatársaik is reszketni méltóztattak). Vagy bélyegezte “kétes tehetségű és elkötelezettségűnek” Szöllősi Györgyit, csak azért, mert ő más műsorvezetőket kedvel. Most meg közönséges konteót pattint össze abból, hogy neki nem tetsző vélemények is hallhatóak egy csatornán és az adó vélelmezett kormányzati lekötelezettségéből. Itt azért álljunk meg egy keresetlen szóra. Sándor Zsuzsa 17 évig volt ügyész a szocializmusban. Ez alapján nem bonyolult máig ható tevékenységéről ítéletet alkotni, hogy akkor mi is motiválja, kinek az érdekében is áll. Természetesen nem akarok minden akkori ügyészt, bírót, minisztériumi tisztviselőt és rendőrezredest elmarasztalni, de volt pártállami ügyészként azért csínján a morális kinyilatkoztatásokkal.
A posztnak amúgy külön szépsége, hogy lájkolta a Magyar Hang tollnoka, az, aki még Torgyán ifiszervezetének vezetőjeként egy baloldali punkzenekart jelentett föl “vallás- és nemzetellenes” dalszövegei miatt. Akkor az bántotta a fülét, most meg az ÖT. Hiába, no: összenő, ami…