Rendben van a kínai vakcina a Journal of the American Medical Association szerint

Posted by

(Bloomberg) — A kínai Sinopharm által gyártott oltóanyag sikeresen tartalmazta a Covid-19-et egy tekintélyes amerikai orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint. Ez első alkalom, hogy egy kínai oltás késői fázisú vizsgálatának részletes eredményei megjelentek a tudományos irodalomban. A Sinopharm China National Biotec Group Co. oltóanyaggyártó egysége által kifejlesztett két inaktivált vakcina 72,8%-ban és 78,1%-ban akadályozta meg a tüneti fertőzéseket, ami nagyjából megegyezik az állami tulajdonú gyógyszergyártó által korábban bejelentett adatokkal. Az eredményekről a Journal of the American Medical Association május 26-i számában számoltak be.
A kínai oltások, beleértve a Sinopharm és a Sinovac Biotech Ltd., egy másik pekingi székhelyű oltóanyaggyártó cég oltóanyagát is, a fejlődő országokban – Magyarországtól és Szerbiától a Seychelle-szigeteken át Peruig – a vakcina bevezetésének gerincét képezték. Az oltások ellenőrzés alá kerültek, és gyártóikat bírálták, amiért nem osztottak meg a megfelelő adatokat az oltások biztonságosságáról és hatékonyságáról.
Az átláthatóság hiánya miatt kétségek merültek fel a vakcinának a Covid megfékezésére való képességével kapcsolatban, különösen miután az esetek tovább szaporodtak olyan országokban, mint a Seychelle-szigetek és Chile, ahol a lakosság jelentős részét oltották be velük. Ez a szigorú gyógyszerfelügyeleti hatóságok és az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyását is hátráltatta.  Hongkong felmentette a jóváhagyáshoz szükséges, szakértői értékelésen alapuló publikáció követelményét.
A JAMA-ban (Journal of the American Medical Association) közzétett tanulmányban 40 832 önkéntes vett részt az Egyesült Arab Emírségekből, Bahreinből, Egyiptomból és Jordániából. Három csoportra osztották őket egyenlően, és vagy két adag vakcinát kaptak három hét különbséggel, vagy placebót. Két héttel a második oltás után 26 embernél, akik a WIV04 néven ismert vakcinát kapták, 21-nél, akik az HBO2 néven ismert vakcinát kapták, és 95-nél, akik placebo-oltást kaptak, fertőzés alakult ki. Az aktív vakcinát kapott önkéntesek közül egyiküknél sem alakult ki súlyos betegség, míg a placebót kapottak közül kettőnél. Az eredményeket eredetileg március 17-én nyújtották be a JAMA-hoz, közölte közleményében a Sinopharm leányvállalata, a China National Biotec Group. A tanulmányt május 12-én fogadták el publikálásra.
A közzétett tanulmány feltárta a vakcinakísérlet bizonyos korlátait. A tesztelés erősen elhajlott a férfiak felé, akik a résztvevők közel 85%-át tették ki. Kevesebb mint 2% volt 60 éves vagy idősebb, és a legtöbbjük egészséges volt. Ennek eredményeképpen kevés bizonyíték áll rendelkezésre a hatékonyságról és biztonságosságról a nők, az idősek és az alapbetegségben szenvedők körében.
Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet a hónap elején engedélyezte a Sinopharm egyik Covid oltását, megnyitva ezzel az utat ahhoz, hogy a biztonságos és hatékony vakcinákhoz való hozzáférést biztosító Covid-vakcina  szélesebb körben elterjedjen a világon.
A Sinovac egy másik injekciójának legfontosabb részleteit nyomtatás előtti formában, hivatalos szakértői értékelés vagy közzététel nélkül tették közzé. Ez a vakcina még nem kapott zöld utat a WHO-tól, bár már több mint 380 millió adagot osztottak szét világszerte.

Read more at: https://www.bloombergquint.com/onweb/china-s-sinopharm-publishes-awaited-covid-vaccine-study-details
Copyright © BloombergQuint