Orbán Londonban dicsérte Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból

Posted by
BBC News

Orbán Viktor azzal fejezte be Boris Johnson vitatott látogatását, hogy elismerte, bevándorlásellenes, és kiállt amellett, hogy korábban „betolakodóként” ítélte el a muszlim migránsokat. Azt mondta, hogy lerombolták a határt és végigvonultak az országon.
A Downing Street közölte, hogy a brit miniszterelnök „jelentős aggályokat” vetett fel a médiaszabadsággal és az emberi jogokkal kapcsolatban. A látogatást széles körben bírálták politikusok és a rasszizmus ellenes csoportok.
Johnson ellenfelei már a megbeszélések előtt elítélték a találkozótt, Orbán Viktornak a sajtószabadsággal és a demokratikus értékekkel szemben tanúsított magatartására hivatkoztak. Ezenkívül a muszlim migránsokkal kapcsolatos „iszlamofób” nézeteit emlegették.
A Downing street No 10 szerint azonban Johnson úr felvetette ezeket a kérdéseket, beleértve az LMBT jogokat és a nemek közötti egyenlőség kérdését is. Oroszország, Fehéroroszország és Kína is szóba került, és hozzátették, hogy Orbánt felszólították, hogy „mozdítsa elő a demokráciát és a stabilitást”.
„Azt mondtam, hogy ez egy nyugati demokrácia, tehát ugyanaz a rendszer, mint nálunk” – mondta a magyar vezető újságíróknak. A jobboldali magyar vezető udvarolt Kínának, és Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese, aki úgy döntött, hogy engedélyezi a Covid-19 oltást az orosz Szputnyik V-vel, mielőtt az EU gyógyszerügynöksége jóváhagyja azt. Tavaly sürgette az EU-t, hogy oldja fel a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat, bár támogatta az uniós vezetők e heti válaszlépését a fehérorosz vezető azon döntésére, hogy a Ryanair egyik repülőgépét eltérítésre és leszállásra kényszerítette, hogy letartóztathassanak egy disszidens újságírót és barátnőjét. Orbán dicsérte az Egyesült Királyság döntését az EU-ból való kilépésről, és idén kivonta kormányzó Fidesz pártját az EU legfőbb jobbközép csoportosulásából, miután emberi jogi helyzete miatt felfüggesztették.