Glissotar – világhódító útján az új magyar csodahangszer

Posted by

>Induljunk ki egy közleményből, ebben találkoztunk először a glissotar szóval. A Sonus Alapítvány közleménye.

Glissotar
– ez a neve annak az új magyar hangszernek, amely a tárogató hagyományait megújítva indult nemrég világhódító útjára. A folyamatos hangmagasság-váltást lehetővé tevő fafúvós hangszeren a Hold utcai református templomban szólalnak meg a világ minden pontjáról beküldött szólódarabok, amit virtuóz magyar zenészek improvizációja köt össze. A koncert a helyszínen és online is követhető.
A Sonus Alapítvány ÚjLélekZene sorozata immár negyedik évadja visz különleges kortárszenei programokat a templomterekbe. Érintés című koncertjükön idén a glissonic tárogató, egy új magyar hangszer mutatkozik be.
A szaxofonos Váczi Dániel és a formatervező Terebessy Tóbiás évek óta dolgozik egy olyan fúvós hangszercsalád kialakításán, amely alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre (innen a zenei “csúszkálásra”, glissandora utaló név), és 2020-ban született meg a hangszercsalád első tagja, a glissonic tárogató.
A hangszer a kortárs klasszikus zene mellett kiválóan illeszkedik a jazz és népzene világába is, és minden improvizatív műfajba.
A glissotar köré építő koncerten válogatás hangzik el azokból a zeneművekből, amelyet az Alapítvány felhívására öt kontinensről több mint hatvan zeneszerző küldött be, hogy Váczi Dániel megszólaltassa az új hangszeren.
A szólódarabokat improvizációs játék köti össze, amelynek során Borbély Mihály tárogatón, Fassang László orgonán, Bali János furulyán és Ajtony Csaba elektronikus orgonán lép párbeszédbe a glissotarral.
Sonus Alapítvány, Budapest, 2021. május 27.

És akkor nézzünk egy kicsit utána!

A Port.hu cikke: Glissotar – A tárogató harmadik élete filmpremier

A magyar lélek hangszere, a tárogató és annak újragondolt változata, a glissonic tárogató (glissotar).

A tárogató a magyar történelem kísérője a honfoglalástól napjainkig. A török kori hódoltság hangszere mai formáját a 19. század végén Budapesten nyerte el. Történelmi zenét, népzenét, klasszikus és jazz zenét egyaránt játszanak rajta. Ezt a hagyományt gondolta újra Váczi Dániel, aki Terebessy Tóbiással 2016 óta dolgozik a folytonos hangmagasság változtatást (glissando) lehetővé tevő fafúvós hangszerek kifejlesztésén. Az első kifejlesztett modell a glissotar, amely egy tárogató – szoprán szaxofon hibrid glissonic verziója. A kisfilm elmeséli, hogyan indult el e különleges hangszer világhódító útjára. Megszólal benne a feltaláló, a készítő, a zenetudós és zenészek is, és sokféle zenével mutatja meg a glissotar ezer arcát.

A kisfilm „A tárogató tegnapja és holnapja” projekt keretében, a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására felkérésére készült. A projekt támogatója a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium.
Vagyis a „nyomok” a Sonus Alapítvány projektjéhez vezetnek, amelynek címe A tárogató tegnapja és holnapja. A többit lásd OTT.
Harcosai mind pihennek
bujdosó fejedelemnek.
A toronyból késő este
tárogató nem szól messze.
A végén a szenzációs új hangszer hangjának is a bemutatása. Gaudeamus

 

Címkép: Kupeczky János: „Tárogatón játszó férfi”.