Tizenöt oldallal a vége előtt

Posted by

Fáy Miklós
>Azért jó, hogy szinte minden kriminél, de főleg minden angol nyelvű kriminél megemlítik Agatha Christie-t, már hogy megemelné a kalapját, vagy legalábbis a nyomdokaiba lép az új szerző, mert mindig rájön az ember, hogy egyáltalán nem így van. Úgy értem, nincs miért kalapot emelnie, meg a nyomdokai is elég nehezen járható ösvényt jelentenek.
Mindjárt befejezem Richard Osman könyvét, tényleg tehetséggel megírt, több nézőpontot kevergető, az olvasót az orránál fogva vezető regény. A mai elvárásoknak megfelelően rövid fejezetek kergetik egymást, lehet olvasni földön, égen, levegőben, kanapén, megszakítható és újrakezdhető. És tényleg igyekszik nyomdokban járni, legalább annyiban, hogy a nyomozók egy nyugdíjasház lakói, kiszolgáltatottak, gyengék, de a szellemi képességeikkel nincs baj, megannyi Miss és Mr. Marple. A csütörtöki nyomozó-klub a könyv címe, világsiker, és bár nem vagyok nagy krimi-őrült, azért remélem, lesz még folytatása. Csakhogy.
Tegnap körülbelül tizenöt oldallal a vége előtt hagytam abba az olvasást, és merültem álomba. Nyilván ebben benne van a vállamba kapott oltás is, de nem tudom elképzelni, hogy létezne olyan Agatha Christie-regény, amit ennyire a vége előtt abba tudtam volna hagyni. Mintha ez volna az ő titka. Nem a hangulatteremtés, nem a nyomozófigurák egyénisége, nem a rejtély, hanem az az egyszerűnek látszó dolog, hogy az embert érdekli: ki ölte meg az áldozatot és miért. Ez az, ami Richard Osmannak még nem megy. De belejön, szívből remélem, hogy belejön.
***

És amiről szó van

A csütörtöki nyomozóklub (A kiadó PR anyaga)

2020 egyik legnagyobb szenzációja! Több mint 1 millió eladott példány Angliában!

Steven Spielberg vette meg a filmjogokat! Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát. S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít. Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne? Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.
“Olyan leleményes, mint a legjobb Agatha Christie-regények. Imádtam a Fredrik Backmant idéző szereplőket!” A. J. Finn
“Elképesztően bájos és nagyon okos. Pont ilyennek képzelünk el egy regényt Richard Osmantól.” Sarah Pinborough
“Gyilkossági rejtély Agatha Christie nyomdokain.” Araminta Hall
“Izgalmas, megható, hangosan röhögős.” Mark Billingham
A titkok és rejtélyek rajongói imádni fogják.” Harlan Coben

 

Címképen: Richard Osman