Megfigyelnek

Posted by

Juszt László
>Lakás, jármű átkutatása, lehallgatása, rejtett kamerás megfigyelése, levelek, csomagok ellenőrzése, a telefon lehallgatása és online adatforgalom/kommunikáció megfigyelése. Ezek azok az eszközök – meg még egy sor másik – amelyekkel minden állam védi magát a terroristáktól. Általában…
De mekkora lehet a terrorveszély egy 9 milliós országban, ahol alig 4 hónap alatt 500 ilyen engedélyt ad ki az igazságügyi miniszter? (Viszonyításul, tavaly 1.200 esetben engedélyezték a megfigyelést.)
Arra nem is merek gondolni, hogy a kormány, vagy annak vezetői saját célra rendelik el – törvénytelenül! – az ilyen eszközök használatát. Ha ez így folytatódik, év végére bőven meghaladhatja ez a szám a 2000-et. Főként, ha hozzáteszem, hogy ezen kívül a titkosszolgálatok bírói, vagy miniszteri jóváhagyás nélkül is használhatják ezeket az eszközöket.
Jut eszembe! 1998-ban, miután Orbán miniszterelnök lett, s kirobbant a székházügy, – miszerint eladták a székházat s bevételből vették meg Orbán apjának az első bányát – úgy próbálta elterelni a figyelmet, hogy azt állította, hogy a Horn-kormány idején titkosszolgálati eszközökkel figyeltették a Fidesz politikusait. Egy évig tartó kivizsgálás után kiderült, hogy ebből semmi nem igaz.
Magyarán Orbán már akkor is hazudott. De erről jutott az eszembe az óvodás mondóka: “Aki mondja másra, az mondja magára!”

Címkép: Hallgatózás. Karl-Henning Seemann  szoborcsoportjának részlete