Izrael nem egy kellemes hely

Posted by

>Barukh Hyman Hidvegi költő-blogger. Családjával több mint két éve él Izraelben, egy kibucban a sivatag közepén. Szerinte az izraeliek nem kellemesek: sokan szemetelnek, köpködnek, hangosan beszélnek, ő pedig szeretett volna egy lenni a sok közül. A július 10-i felolvasására az Izraeli Kulturális Intézetben került sor. Kíváncsian vártam, mit mondhat valaki, aki meglépte azt, amiről sokan csak ábrándozunk. A korábbi próza után most szabad verseket hozott, melyeket egy szál mikrofonnal olvasott fel. Előadását a falra vetített, és versenként cserélt képek kísérték. Őszinte minimalizmusa már az elején rokonszenvessé tette 192 centis, lezser inges-farmeres alakját.

Alijázásuk, és kint töltött első 800 napjuk történetét mesélte el versekben, a nagy váltás minden nehézségére kitérve, szarkasztikus humorral. Kimondja, hogy tulajdonképp saját maga elől menekült ki, de magát alapvetően mindenütt földönkívülinek érzi.

A kiköltözés előtti média szakemberből egy csapásra építőipari munkás lett. Ahogy ő fogalmaz, a „tápláléklánc” legalján találta magát, az ötven fokos melegben. Erre nem lehetett felkészülni. Ahogy sok minden másra sem. Ami engem meglepett: a kibucban kevésbé van módja a vallásgyakorlásra, mint Budapesten, így alkalmanként egy mizrahi közösségbe jár el. De nincs más választása.

A választási lehetőség nélküli lét szerinte egyébként az izraeli életérzés mottója lehetne: „em-bre-ra”. Élni és túlélni. Viszontagságai során kitaposta a helyét, így már saját országának érzi.

Szerinte Izrael nem kellemes hely, és nem kellemesek az emberek sem. Szemetelnek, köpködnek, hangosan beszélnek, szívják az orrukat. Kosz, zaj. Nem Európa! (Csak a bevándorlási hivatalban van csend, ott mindenki vár a sorára.) Barukh egy akart lenni a sok közül, mondja, egy a sok szemetelő, hangos, illetlen ember közül. Hogy végre ne lógjon ki a sorból. Még az öltözködése is megváltozott: már nem tartja cikinek zoknival hordani a szandált. Itt sokan csinálják így, sőt, a kibucban a gyerekek gyakran mezítláb járnak iskolába. És egyébként is, a sivatagban irányelv, hogy „mindenki bekaphatja”! Itt a társadalmi státuszt nem lehet megállapítani az öltözködés alapján.

Külön vers szól a nevetésről. A zsinagógában mindenki nevet, az nem templom, nem szent hely, az emberek teszik azzá, ha azzá teszik. A közösség a szent. A zsidó Isten vagy mindenütt van, vagy nincs sehol. És ha a füle ott van is, örvend a gyógyító, szent nevetésnek. Barukh gyakran él az ismétlés írói eszközével, – mással szinte alig – de szabatos fogalmazásmódja ezt megbocsáthatóvá teszi. Sokakban felmerült, nem fél-e a sivatagban? Dehogynem, mondja. Hisz ott vannak a skorpiók, mérges kígyók, hiénák. Meg a beduinok, akiknél nagy hagyománya van a késelésnek. Ám ő jóban van velük. Nemcsak mert pacifista, és mert a balosoknál divat az „arabsimogatás”. Ő azért bírja őket, mert az első barátja arab volt. És mert nem hiszi, hogy mind a sokmillió arab terrorista lenne. Tiszteli őket, mint ember az embert. És persze hogy fél, munka után majd’ fél órát gyalogol egyedül a kopár sivatagban. De hiszi, hogy a sorsa odafönt dől el.

Már nem is utálja magát annyira. Bár még mindig egyes szám harmadik személyben beszél Barukhról, eltávolítja magától hősét. Bár ezt nem mondja ki, érzékelteti, hogy az ember önmaga elől nem futhat el, önmagát magával viszi a világ végére is. A felolvasást én a helyében rövidebbre fogtam volna, nem mintha nem kötötte volna le a közönséget. Ám azért egy egész kötetnyi anyagot nem szokás előadni. De most már szabad ember, miért is lenne tekintettel bárkire. Az izraeliek egyébként sem kérnek bocsánatot akkor sem, ha meglöknek valakit. Nekünk meg jólesett ez a lökés. Fasiszta zsidók márpedig léteznek, mondja Barukh. Egy zsidó ismerősét, – mert bőrszíne és szakálla alapján – arabnak nézték, egy boltban kipécézték maguknak, és a végtelenségig provokálták, hogy aztán azt mondhassák, „tessék, mindig az arabok”! Pedig az arabok se akarnak mást, mint túlélni a napot, meséli. A munkát, a sivatagot, a zsidókat… Hát igen, a fasizmus áldozatai nincsenek beoltva fasizmus ellen. Barukh azt vallja, a világ megjavítását magunkon kell kezdenünk. De már nem hiszi azt, hogy a világ megmenthető. Nem tesz, és nem vár csodákat, csak azt csinálja, amit tud. A kibuc iskolájában van egy „sorasim”, magyarul „gyökerek” nevű tantárgy. Ide mindenki az anyaországának hagyományait hozza, eredeti nyelven, közösen éneklik népük dalait. Nagy tett ez az egydimenziós életszemlélet ellen. A sok „pótnagymamán” kívül Barukh egy pótnagyapát is kapott, Gabit, aki mindig énekel. Nem azért, mert vidám, hanem hogy el tudja viselni az életet. Egyszer azt kérdezte Barukhtól, hogy a magyarok miért nem énekelnek, nincsenek népdalaik? Főhősünk pedig halkan, félig magában rákezdett a Tavaszi szél kezdetű dalra. Egy felolvasónak sem bocsátanám meg, hogy megénekelteti a közönséget. De Barukh ezt olyan természetes módon, minden erőszaktól és ripacskodástól mentesen tette, hogy kis híján én is beszálltam. Ekkor még az esetleges csúnya szavakon felhördült nézők is meghatottan álltak be a kórusba.

Fináli Gábor rabbival

Az est közönségkérdésekkel zárult. Egy idős hölgy mindent feladva, egyedül, nyelvtudás nélkül szeretne alijázni és tanácsot kért ehhez. Barukh visszatérő mottójával felelt: „közösség”. Valaki megkérdezte, hogyan tudja összeegyeztetni fiai, Fred és Lelo majdani kötelező katonaságát pacifista életszemléletével. Erre azt felelte, aggasztja a dolog, ám az izraeli katonaság nem csak az öldöklésről szól, egyéb, kulturális tevékenységekre is lehetőség van szolgálat alatt, és itt születnek a legerősebb, életre szóló kapcsolatok. Szerinte a barátság alapja nem a közös szórakozás, hanem a közös szívás. „Szívás”-t eleget tartogatott neki, és családjának Izrael. Mégsem bánta meg. Mert másutt sem jobb. Ezt legalább ő választotta. Meg hol másutt nézhetné a kopár dűnéket az ablakából?

2019. július 23. Kibic magazin

Kit akart becsapni Barukh
a családtagjait / a barátait / az alkotó / és üzlettársait / önmagát / istent / mindenkit

 

Írta Barukh

mindenkit mindenkit évekig év tizedekig
a családtagjait a barátait az alkotó és üzlettársait
önmagát istent mindenkit
évtizedekig élt hazugságban
mikor kezdődött?
nem emlékszik csak arra emlékszik hogy egyszercsak már
komoly ember akart lenni
komoly ember huszonkét huszonhárom huszonnégy
éves kora körül történhetett
annyi kérdés gyűlt össze benne amennyit már nem tudott hová tenni
az embereknek körülötte pedig a barátoknak ismerősöknek alkotó és üzlettársaknak
látszólag mindenre volt válaszuk
barukh elkezdte hát azt hazudni
hogy neki is vannak válaszai
hogy mindenre van válasza
hogy kérdései szinte már nincsenek is csak válaszai
kit akart becsapni barukh?
mindenkit évekig évtizedekig
ez a fényképrégen készült még abban az időben
amikor barukh nem akart kényszeresen minden kérdést megválaszolni
sőt mert olyan kérdést is hangosan feltenni amire nem tudta azonnal a választ
barukhnak ez a fénykép is egy kérdés volt
mindenesetre biztosan nem egy válasz
székely judit készítette ő volt a fotós ő volt a kérdező
és barukh az ő kérdésében vett részt
judit tegnap küldte el barukhnak ezt a réges régi képet
és barukhból amikor meglátta kibuggyant a kérdés
kit akart becsapni barukh?
évekig évtizedekig mindenkit mindenkit mindenkit
sikertelenül de teljesen sikertelenül
évek évtizedek alatt
barukh szinte minden családtagja barátja alkotó és üzlettársa
érezte becsapva magát legalább egyszer voltak akik többször is sokszor is
barukh lelki szemei előtt futnak szaladnak a képek
családtagok barátok alkotó és üzlettársak
csalódott megbántott haragos arcai
amikor ígérete hazugsága ellenére hogy ő komoly ember
nem tudta betartani egy komoly ember ígéreteit
barukh nagyon sajnálja és szégyelli magát
amiért annyi embert becsapott az évek során
és hogy annyi kárt okozott annyi embernek
de barukh mégis a legjobban barukhot sajnálja
mert ő bele volt zárva ebbe a hazugságba
ő
még ha akart volna sem tudott volna elmenni
csalódottan megbántva haragosan ugyan de elmenni
ő
önmaga foglya volt önmaga börtönében
barukh a fényképet nézi és belefacsarodik a szíve
amikor belegondol
mi mindenre vihette volna az a fiú képen
ha nem akart volna mindenáron
komoly ember lenni