Biden 90 napot adott a titkosszolgálatnak: tegyenek jelentést a vírus eredetéről

Posted by
President Biden said in a statement on Wednesday that the intelligence community had “coalesced around two likely scenarios” but had not definitively answered the question.
Biden sajtóértekezleten jelenti be a vizsgálat kezdetét- Doug Mills/The New York Times

WASHINGTON – Biden elnök szerdán utasította az amerikai hírszerző ügynökségeket, hogy vizsgálják ki a koronavírus eredetét, jelezve, hogy kormánya komolyan veszi annak lehetőségét, hogy a halálos vírus véletlenül szivárgott ki egy laboratóriumból, azon az uralkodó elméleten túl, hogy egy állat közvetítette azt az emberekre. Biden elnök nyilatkozatában világossá tette, hogy a CIA és más hírszerző ügynökségek még nem jutottak konszenzusra arról, hogy a világjárványt kiváltó és közel 600 ezer amerikai halálát okozó vírus hogyan származik Kínából. Utasította az ügybökségeket, hogy 90 napon belül tegyenek jelentést.
“Most arra kértem a hírszerző közösséget, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az olyan információk összegyűjtésére és elemzésére, amelyek közelebb vihetnek minket a végleges következtetéshez” – mondta az elnök.
Biden nyilatkozata akkor hangzott el, amikor a héten vezető egészségügyi tisztviselők ismételten szigorúbb vizsgálatra szólítottak fel. És azt követően, hogy egyre több kritika érte az Egészségügyi Világszervezet által összehívott nemzetközi szakértői csoport jelentését, amely nagyrészt elvetette annak lehetőségét, hogy a vírus véletlenül szabadult ki egy kínai laboratóriumból, a Wuhan Institute of Virology-ból.
Továbbra is mély bizonytalanság övezi a vírus eredetét, amely 17 hónap alatt a világ minden pontján elterjedt. A tudósok értékelései nagyrészt változatlanok: Sokan úgy vélik, hogy továbbra is az állatokról az emberre történő úgynevezett természetes átterjedés a legvalószínűbb magyarázat. Bár az amerikai hírszerző ügynökségek összegyűjtöttek néhány új bizonyítékot, a további információk nem elegendőek ahhoz, hogy végleges következtetéseket vonjanak le a járvány központjának számító Wuhan városában lévő laboratóriummal kapcsolatos, régóta meglévő elméletekkel kapcsolatban.
Az elnök óvatosan megfogalmazott utasítása azonban jelzi a kínai laboratóriummal kapcsolatos érdeklődést, amely labort Donald J. Trump elnök és néhány vezető tanácsadója többször is felelőssé tett a járványért. Egyes szerint ez a kínai tudósok által közösen írt, nemrégiben kiadott W.H.O.-jelentéssel kapcsolatos mélységes csalódottságot tükrözi.
Avril D. Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója együttműködik a különböző hírszerző ügynökségekkel, összehozza az eltérő nézeteket valló tisztviselőket, hogy megvitassák azokat, felülvizsgálják a változó tudományos eredményeket, és további hírszerzési adatgyűjtést sürgetnek. Mégis, Biden utasítása az elnöki beavatkozás példája.  Az elnökök általában ódzkodnak attól, hogy úgy tűnjön, túlzottan beleszólnak a nekik küldött hírszerzési tájékoztatók előkészítésébe. Biden ugyanakkor már aktívan kért hírszerzési jelentéseket többek között az orosz agresszióról és a belföldi terrorizmusról.
Az elnök márciusban kért belső értékelést a vírus eredetéről, amelyet két héttel ezelőtt az elnöki napi hírszerzési jelentésében kapott meg – egy magas rangú fehér házi tisztviselő és egy kormányzati tisztviselő szerint. A tisztviselők elmondása szerint ez indította el a vitát arról, hogy a megállapítások egy részét feloldják a titkosítás alól, és megegyeztek, hogy a hírszerzés tisztviselői nyilvános nyilatkozatot adjanak ki.
A nyilatkozat – amely a hírszerző ügynökségek közötti konszenzus hiányát írta le – a héten készült el, de Biden úgy érezte, hogy a magas rangú tisztviselő szerint ez nem segít tisztázni a kérdést a nyilvánosság számára. Kedden pedig Kína keményen elutasította a W.H.O.-val való együttműködést a további vizsgálatok során, ami arra késztette Biden elnököt, hogy erőteljesebb amerikai vizsgálatot szorgalmazzon – mondta a tisztviselő.
A szenátusban szerda este Mike Braun indianai és Josh Hawley missouri szenátorok – mindketten republikánusok – elfogadták a kínai laboratórium és a világjárvány eredete közötti esetleges kapcsolatokkal kapcsolatos hírszerzési adatok titkosításának feloldásáról szóló törvényjavaslatot. Ez azt követően történt, hogy a szenátus kedden egyhangúlag elfogadta, hogy két republikánus kiegészítést is beillesszen a hatalmas Kína-törvénycsomagba, amelynek célja, hogy megtiltsa a Wuhan-i Virológiai Intézet amerikai finanszírozását. Valamint azoknak a kutatásoknak támogatását, amelyek során a tudósok szándékosan próbálnak egy kórokozót erősebbé tenni.

.
Paramedics transporting a man believed to be Hong Kong’s first coronavirus patient, in January 2020.
Hong Kong első koronavírus-betege 2000 januárban. Lam Yik Fei/New York Times
A tudományos és politikai vita arról, hogy a vírus hogyan vált az embereket fenyegető globális fenyegetéssé, a világjárvány kezdete óta lángol. A tudósok világszerte arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus valószínűleg egy fertőzött állattól származik.  Egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a koronavírus természetes úton, különböző denevérkoronavírusok genetikai anyagának kombinációja révén alakult ki – mondta Dr. Robert Garry, a Tulane Egyetem Orvosi Karának virológusa. Az eddigi adatok a természetes rekombináció jegyeit viselik, mondta, és nem utalnak emberi beavatkozásra. “A darabkák megvannak” – mondta Dr. Garry. “Ezek a vírusok állandóan keverik ezeket a darabkákat.”
Mások azonban már régóta gyanítják, hogy a globális egészségügyi válságot ember okozta, és a kínai laboratóriumra mutatnak rá, mint a kórokozó valószínű forrására. Trump úr többször is azzal vádolta a kínaiakat, hogy eltitkolják bűnrészességüket. Peter Navarro, Trump  tanácsadója azt sugallta, hogy a kórokozót egy kínai biofegyver-laborban hozták létre.
T, Mike Pompeo korábbi külügyminiszter kiadott egy tájékoztatót a Wuhan Institute of Virologyról, amelyben felvázolta a bizonyítékokat arra, hogy a vírus véletlenül kerülhetett ki a létesítményből. A Pompeo által közzétett adatok között szerepelt az is, hogy a kormánynak “oka van feltételezni, hogy a W.I.V.-ben dolgozó több kutató 2019 őszén, a járvány első azonosított esete előtt megbetegedett, és tünetei mind a Covid-19, mind a szokásos szezonális betegségekkel összhangban voltak”. A The Wall Street Journal vasárnap arról számolt be, hogy a beteg kutatókról szóló, Pompeo által nyilvánosságra hozott információk a Trump-kormányzat végén készült hírszerzési dokumentumokban szerepeltek. Egy amerikai tisztviselő szerint legalább két, az elmúlt hónapokban készült hírszerzési dokumentumban szó esik a megbetegedett dolgozókról. Az egyik szűken a három emberre vonatkozó információkra összpontosít, egy szélesebb körű dokumentum pedig a koronavírus eredetéről eddig ismert információk összefüggésébe helyezte a hírszerzést.A három kutatóról szóló információ az Egyesült Államok hírszerző szervein kívüli forrásból származik, ami azt jelenti, hogy annak valóságtartalmát nehezebb hitelesíteni. Az információ forrása nem volt egyértelmű, de több amerikai tisztviselő azt mondta, hogy elhitte a jelentést, miszerint a három kutató megbetegedett. Az amerikai hírszerzők nem tudják, hogy a laboratóriumi dolgozók Covid-19-et vagy más betegséget, például súlyos influenzát kaptak-e el. Ha valóban elkapták a koronavírust, a hírszerzés arra utalhat, hogy a laboratóriumból betegedhettek meg, de azt is jelentheti, hogy a vírus egyszerűen csak korábban keringett Wuhanban, mint ahogy azt a kínai kormány elismerte.Címkép: A wuhani intézet. .Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images