Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás Lukasenkán

Posted by

Siposhegyi  Zoltan Lukasenka egyre kétségbeesettebben próbálja megőrizni hatalmát. Kedden engedélyezte az internet azonnali korlátozását. Majd zárt ajtók mögött 4-től 7 évig terjedő börtönbüntetésre ítéltetett 7 olyan belarusz aktivistát, akik részt vettek a tavalyi kormányellenes tüntetések megszervezésében. Eközben a minszki vezetés azért lobbizik a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnél és Washingtonnál, hogy ne minősítsék eltérítésnek az esetet.
A belarusz ellenzék az Egyesült Államokat és a G7 országokat is felszólította: szakítsanak meg minden kereskedelmi kapcsolatot az elnyomó rezsimmel és vezessenek be szankciókat Lukasenka bizalmasai ellen. Ahogy fogalmaztak: tisztán látható, hogy az elnök már nem csak a határokon belül jelent veszélyt.
– A belarusz légitársaság gépeinek kitiltása nem old meg mindent. A valódi probléma az a terrorista kormány, amelyik elcsalta a tavalyi választásokat és rendszeresen megsérti az alkotmányt, valamint a nemzetközi jogot. Lukasenka uralma fenyegetést jelent a régióra és egész Európára. Az egyetlen megoldás egy tisztességes és szabad választás kierőszakolása – szögezte le az ellenzék külföldre menekült vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja.
Oroszország továbbra is értetlenül áll a felháborodás előtt. A Kreml szóvivője szerint a belarusz hatóságok megfelelően kezeltek egy bombariadót, az EU pedig mondva csinált indokokkal próbál tönkre tenni egy jól működő légitársaságot. Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter objektív vizsgálatot követel.